„O singură minune” – Alina Cosma – guest post Nicoleta Zetoca

Nicoleta Zetoca, de la Literatura pe tocuri, împărtășește cu noi impresiile ei despre cartea „O singură minune” de Alina Cosma. Mulțumim, Nicol!

 

O SINGURĂ MINUNE

ALINA COSMA

PAGINI-186

EDITURA PRIMUS

Nu pot să cred ce mi-a făcut această autoare!!! Bine, îi cunosc stilul relaxant, dialogurile care predomină, dar să descopăr o poveste de dragoste superbă și, în același timp, sfâșietoare!!! Recunosc, am citit cartea de ceva timp, dar nu am reușit să scriu nimic despre ea. Nu îmi reveneam din tristețe… mă întrebam la început „unde e drama?”. După fiecare filă, mă așteptam să izbucnească drama, eram reticentă… dar e o carte cu care m-am împăcat! Știu că e prima carte a acestei autoare, eu am citit de la coadă la cap cărțile ei, așa am avut ocazia să văd cât de mult a evoluat scriitoarea noastră orădeancă, dar dacă o veți citi, vă veți da seama că ajungeți să vă împăcați cu finalul! (pst! totuși, altă dramă nu mai vreau!) Este o carte magnifică prin subiect, o dragoste care trece peste orice înșelăciune, ticăloșii, credința în Dumnezeu are un rol însemnat, iar înțelegerea făcută cu Divinitatea m-a liniștit maxim! Nu sunt ușă de biserică, dar parcă minuni se mai întâmplă!

Să încep cu personajul principal, Dan Alexandra Maria, care este o arhitectă talentată, dar care nu prea este înțeleasă într-un colectiv predominant bărbătesc. Șansa ei apare când este remarcată de către  Maria Dan Alexandru, un director nou, care îi apreciază eforturile, astfel că arhitecta noastră va primi un proiect important, dar și o atracție către acest bărbat încrezător în ea și în talentul ei.

 ,,Ea îl privi. Nu îl mai văzuse până atunci în companie. Era un bărbat trecut de treizeci de ani, brunet, cu ochi căprui, cu trăsături frumoase, dar cu mimica inexpresivă.

Începu să-l analizeze din privire, profitând de faptul că el stătea întors cu spatele spre ea. Era un bărbat atrăgător, conformație atletică. Îi observase mâinile mari si curate. De fapt tot aspectul său era îngrijit. Și nu purta verighetă. Își dădu seama că era o persoană cu un anumit statut social, după țesătura fină a hainelor.”

După luni de zile de la finalizarea cu succes a proiectului, Alexandra va primi o ofertă de la sucursala din Riad, Arabia Saudita. Se pare că directorul din străinătate, nu era nimeni altul decât Maria Dan, cel căruia i-a plăcut munca arhitectei noastre, astfel că o vrea unde lucrează el. Tânăra arhitectă nu i-a rămas indiferentă lui Dan. Totuși, o țară străină cu reguli mult mai severe ca și în Romania… Fata noastră cea timidă va încerca ceva cu totul extrem și va risca plecând în Riad și la bărbatul care îi bântuie visele.

Aici Alexandra va fi mult mai aspru criticată, femeile nu prea au nicio valoare daca vor o carieră, iar tânăra este decisă să se reîntoarcă. Neîncrederea în Dan, motivul pentru care a fost adusă nu îi este neclar. Totuși, fata noastră își va da seama că Dan o respectă atât ca arhitectă, cât și ca femeie.

,,Din sală se auzea un ritm de vals. Ea se intimidase. Își lăsă mâna ușor tremurând în palma lui întinsă, apoi își puse brațul pe umărul lui. El începu să facă pași mici, iar ea se mișca alături de el. Nu îl privea. Se hotărî să se apropie de el pentru a-i răspunde la provocare. După un pas mic, trupurile lor erau acum la câțiva milimetri distanță unul de altul. El simți că i se face cald.

El ramase tăcut. Își simțea inima că îi sare din piept, iar parfumul ei fin îl amețea Știa că dacă ar vorbi și-ar trăda emoția. Ea îi simți căldura corpului și parfumul discret, dar plăcut. Se controla cu greu să nu îi tremure mâinile. Îl strânse puțin mai tare de mână, inconștient, pentru a-și controla emoția.”

Între cei doi apar sentimente profunde, se vor logodi în Riad, iar la rugămințile Alexandrei vor reveni în România. În România, Alexandra este pe cale sa piardă persoana iubită în detrimentul surorii sale cam viciate. Până la urmă, minciunile vor ieși la suprafață, cei doi tineri se vor împăca și își vor dori cu ardoare un copil. De la prea multă fericire și dragoste, de la fericita veste că vor deveni părinți, la cumplita veste că Alexandra va trebui operată de urgență pe creier. Copila va fi salvată, dar Alexandra va intra într-o comă profundă. Dan va fi o perioadă îndelungată alături de soția iubită, iar în disperarea sa, se va întoarce cu fața spre Dumnezeu. În bisericuța spitalului, Dan va avea o discuție cu părintele Gabriel, cel care se dovedește a fi însuși arhanghelul Gabriel, care vrea să le testeze dragostea.

,,- Ce iubești la ea?

– Totul, îi răspunse el cu privirea pierdută. Felul cum zâmbește, cum mă strânge în brațe, cum sărută, cum gătește, chiar dacă nu este expertă, dar pune atâtea picături de dragoste în mâncare, încât e imposibil să nu o mănânci! Ador cum se mișcă, cum mă privește, chiar și atunci când este nervoasă pe mine.

– Crezi că ceea ce iubești la ea nu ai putea iubi la nicio altă femeie?

– Fiecare este unic, știu că nu există altă ființă care să fie ca ea.

– Fiecare are ceva frumos în el. De ce crezi că ea te iubește?

– Nu știu, chiar nu știu. Eu dacă aș fi în locul ei nu aș găsi motive pentru care să mă iubească.

– Cred că ești mult prea sever cu propria persoană. Cum crezi că ai întâlnit-o? Nu mă refer cum v-ați cunoscut. Se putea să nu vă fi cunoscut niciodată…

– Așa este! Nu știu…

– Nu crezi că a fost Voia lui Dumnezeu?

– Probabil.

– Încă nu ai încredere în Dumnezeu…

– Dacă ea are încredere, mie îmi este suficient. Eu am încredere totală în ea.”

Oare ce înțelegere va face cu Divinitatea? Va reuși dragostea lor să treacă testul? Va reuși Alexandra să supraviețuiască atât cât să își cunoască propria fiică?

Eu zic că merită citită această poveste tulburătoare de dragoste! Recomand călduros această carte!

Cartea „O singură minune” de Alina Cosma poate fi achiziționată de pe pagina de autor de pe Facebook.

0 thoughts on “„O singură minune” – Alina Cosma – guest post Nicoleta Zetoca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: