„Jaf cu elicopterul” – Jonas Bonnier

Primul lucru care m-a atras la această carte, atunci când am văzut-o în vitrina chioșcului de ziare a fost coperta și, desigur, titlul. Iar când am văzut că romanul este inspirat dintr-o întâmplare reală, am fost sigură că îmi doresc să citesc această carte. „Jaf cu elicopterul” este o carte interesantă, bazată pe o documentare a unui jaf care a avut loc în Suedia, în 2009.

Povestea începe în decembrie 2008, când un bătrân îi întâmpină acasă la el, într-o locuință retrasă de lume, pe Sami Farhan și pe Michel Maloof. Bătrânul le sugerează celor doi – ambii cu un trecut destul de bogat în ale spargerilor – că ar avea ocazia să dea o lovitură la una dintre cele mai importante clădiri din Suedia, de unde ar putea sustrage o sumă importantă de bani. Pentru a reuși să afle detalii, le oferă numărul de telefon al unei anume Alexandra Svensson.

La început, ambii bărbați sunt reticenți. Sami i-a promis soției sale că nu va mai ajunge la închisoare. În schimb, Maloof cedează și o caută pe Alexandra. Astfel, descoperă că tânăra – care îi devine „iubită” – lucrează la depozitul de bani de la G4S, cea mai mare companie de securitate din lume. Sediul G4S din Suedia se află la doar două sute de metri de o secție de poliție.

Odată ce începe să descopere informații despre clădire, Maloof decide că ar fi tentant să dea o lovitură – cea mai mare din istoria Suediei. Astfel, împreună cu Sami, Zoran Petrovic și cu Niklas Nordgren plănuiesc acest jaf. Luni de zile, cei patru pun la punct detaliile și născocesc planuri de rezervă, în cazul în care planul inițial ar da greș. Depozitul de numărat banii, cel pe care au de gând să îl jefuiască, se află la etajul șase al clădirii. Astfel, există o singură opțiune viabilă de a ajunge acolo și, de asemenea, de a părăsi clădirea – un elicopter.

„Existau mai multe modalități de a ajunge pe acoperiș, dar o singură modalitate realistă de a coborî de pe el. de la conversația cu Petrovic încoace, Maloof se interesase cât de repede se putea deplasa o macara și alungase acea idee. Aflase chiar și cum se utilizează echipamentul de cățărare, pitoanele și frânghiile. Dura prea mult. Soluțiile elegante precum baloanele cu aer cald sau planoarele erau de neconceput. Jetpack-urile, pe de altă parte, acele mici motoare zburătoare pe care le purtai în spate, constituiau o posibilitate. Dar dacă îți permiteai să cumperi câteva jetpack-uri nu aveai nevoie să jefuiești un depozit de bani.”

La un timp după ce încep să pună planul la punct, Petrovic descoperă că este urmărit și are amplasate microfoane în diverse locuri – în casă, în mașină și în birou. O altă problemă apare în momentul în care pilotul care trebuia să îi ajute în ziua jafului dispare complet, fiind de negăsit. Unde, cum și de ce a dispărut Filip Zivic? Într-un final, Petrovic reușește să găsească un alt pilot, un american pe nume Jack Kluger.

Poliția primește un pont cum că ar urma să se dea un jaf la o importantă clădire din oraș, dar nu se știu detalii concrete, precum data și clădirea. Caroline Thurn, șefa unității speciale de la Departamentul de Anchete Criminalistice al Autorității Naționale a Poliției, împreună cu detectivul inspector-șef Mats Berggren investighează această posibilitate și se pregătesc temeinic pentru data de 15 septembrie, când se presupune că va avea loc jaful.

„- Sunt de acord că sună ciudat, zise Nordgren în cele din urmă. O să furăm un elicopter și o să aterizăm pe acoperișul unui depozit de bani situat vizavi de o secție de poliție. Suim pe niște scări, aruncăm în aer uși și săvârșim cel mai mare jaf din istoria Suediei. Și asta știind că poliția are resurse nelimitate, că-l ascultă pe Petrovic de o lună, în timp ce noi lucrăm la detalii.

– Asta e o lovitură de care o să audă toți, încercă Sami să-și convingă prietenii. Înțelegeți? În toată lumea.

– Sigur, sigur, spuse Maloof. Sau… cel puțin în toată Suedia.

– Îți garantez că asta depășește Suedia.”

Cei patru bărbați au grijă la fiecare detaliu privitor la planul lor. Au grijă când, unde și cum se întâlnesc, ce vorbesc și evită să fie văzuți împreună. Pun la punct un plan menit să împiedice echipajele de poliție să ajungă la locul faptei, pentru a le oferi 10-15 minute de acțiune. Cea mai mare problemă ridicată este aceea de a împiedica elicopterele poliției să se ridice de la sol, înainte ca jefuitorii să părăsească clădirea atacată.

Cum se va desfășura acțiunea, dacă vor reuși cei patru bărbați să își ducă planul la îndeplinire și ce se va întâmpla rămâne să descoperiți voi, citind cartea.

Pentru carte, autorul s-a documentat din relatări și interviuri, dar a completat povestea cu idei din imaginația sa. A schimbat și nume și locuri, precum și unele situații. Astfel, a reușit să creeze o poveste inedită, una care îl ține pe cititor cu sufletul la gură. Eu ador romanele bazate pe fapte adevărate, iar acesta nu mi-a înșelat așteptările. Am fost curioasă de desfășurarea evenimentelor și de modul în care se va sfârși povestea. Curiozitatea m-a împins chiar să caut pe internet detalii despre jaful din realitate, dar pot spune că romanul a fost cu atât mai interesant, cu cât încercam să îmi dau seama de ce urmează, pe baza a ceea ce știam din ce citisem despre adevăratul jaf. Totuși, dacă vreți să faceți ca mine, vă spun de pe acum că nu veți reuși să intuiți finalul cărții, chiar dacă veți citi despre povestea care a stat la baza acestei cărți.

Cartea a apărut în colecția „Buzz Books” de la Editura Litera.

0 thoughts on “„Jaf cu elicopterul” – Jonas Bonnier

  1. Subiectul este interesant. Cred ca mi-ar placea sa mai schimb registrul cu o carte de actiune.

  2. Imi plac cartile inspirate din realitate. Pare tare faina cartea, sunt sigura ca mi-ar placea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.