„Luna de topaz” – Alina Cosma – pre-recenzie

luna de topaz

Am citit toate cărțile Alinei Cosma și pot spune că este una dintre autoarele mele preferate. Are un stil simplu și încărcat de sensibilitate, care pe mine m-a vrăjit. În plus, de la o carte la alta, se simte evoluția ei ca autoare. Încă un lucru pe care îl admir și îl apreciez la Alina este curajul de a încerca diverse stiluri literare. După câteva cărți dramă-romance, historical-romance, fantasy și thriller, iată că a sosit momentul ca Alina să își încerce talentul și cu un roman SF. Și „Luna de topaz” nu e doar SF, e un SF 18+.

Cu siguranță o să vă întrebați de ce este acea încadrare a romanului la categoria 18+. Ei bine, Alina nu se sfiește să introducă scene de o duritate uneori greu de imaginat. Dar nu vă speriați, stilul ei sensibil, care ajunge la inima cititorului, este încă prezent și în această carte.

Luna de topaz – Tessa și Dave

Acțiunea începe pe Planeta Terra, Regatul Solaris, în anul 2117. Tessa făcea parte dintr-o trupă de elită a armatei, când se trezesc atacați și toți camarazii ei pier. Găsește un bărbat în viață și îl salvează. Cei doi, împreună cu Max – un microcomputer – sunt nevoiți să fugă, întrucât atacurile par să fie îndreptate asupra lor.

„Femeia aceea era nebună?! Câți ani avea?! Cu siguranță mai puțini decât el, și nici el nu avea prea mulți! Observase dispozitivul mic de aproximativ 20 per 10 centimetri pe care îl numea Max. Trebuia să pună mâna pe el, să afle câte ceva despre ea. Știa cine era Jones, dar nu avea habar cine erau ceilalți din unitatea lui. Putea fi oricare dintre ei trădător, poate chiar ea. Nu avea de gând să-și pună viața în mâinile unei nebune. Dar deocamdată unitatea de securitate era la ea, iar acea unitate era singurul lui mijloc de supraviețuire.”

Bărbatul pe care l-a salvat Tessa, Dave, este cât se poate de misterios și abia după mult timp petrecut împreună, află despre el că este născut sub influența Lunii de topaz, ceea ce îi oferă diverse abilități speciale, printre care se numără și empatia. Dave are însă un secret, pe care îl ține ascuns de Tessa. El are o predestinare, o femeie care urmează să fie „recipientul” pentru copiii lui Dave.

„Își aminti de fata din visele sale. Era de o frumusețe ireală, o cunoștea atât de bine! Ar recunoaște-o dintre o mie! Și totuși încă nu o găsise, oricât o căutase. Probabil încă nu era momentul…”

Tessa – un trecut cutremurător

De cealaltă parte, Tessa are un trecut cutremurător. Însă de mică, s-a întâlnit cu cruzimea oamenilor și a trecut prin multe dureri și chinuri, până a decis să se alăture armatei. Însă nici acolo, nu a fost scutită de chin și umilință. Max reprezintă pentru ea mai mult decât un simplu microcomputer care o ajută. Este cel mai apropiat lucru pe care îl are și are o semnificație aparte pentru ea (dar nu vă spun care este, trebuie să descoperiți voi).

„Jones îi spusese că piesa cea mai valoroasă a unității era ea. Oare de ce? Pentru că era femeie? Ce valoare putea avea? Nu era foarte puternică, nici măcar cu sănătatea nu părea să stea prea bine. Iar inteligență?! Era o perversă!”

Reîntâlnirea

Odată ce reușesc să scape, Dave pleacă, iar Tessa rămâne să își refacă viața. O ia de la zero, își schimbă numele și își stabilește locul, împreună cu Max și alte unități care o protejează și o ajută în viața de zi cu zi.

La doi ani după ce fiecare și-a urmat propria cale, Dave revine și o găsește pe Tessa. Reîntâlnirea dintre ei se lasă cu scântei. Înainte de a o întâlni, Dave o urmărește pe Tessa prin intermediul lui Max. Deși atunci când află că este urmărită Tessa este nervoasă, cu timpul se dovedește că acest lucru a ajutat-o.

Cum vor face cei doi față sentimentelor care îi încearcă? Va reuși Dave să își găsească femeia predestinată? Ce va face Tessa cu viața ei și cu sentimentele puternice pe care le nutrește pentru Dave? Vă las pe voi să descoperiți.

Cu această carte, Alina mi-a demonstrat că are o imaginație bogată, pe care nu se sfiește să o lase liberă. Deși eu nu prea mă împac bine cu SF-ul, cartea aceasta mi-a plăcut, pentru că este mai „soft”, are câteva elemente care pot fi încadrate în acest gen, dar păstrează și o latură romantică și sensibilă, adică exact acel stil care o definește pe Alina. Așadar, dacă și vouă vă place stilul ei, vă recomand să îi dați o șansă acestui nou roman, „Luna de topaz”.

 
Pentru a achiziționa cartea „Luna de topaz” de Alina Cosma, puteți lua legătura cu autoarea pe pagina de Facebook.
37786620_1964175276947362_4417210341646139392_n

De aceeași autoare:

Darul vieții

O singură minune

Tărâmul mistic: Îngerul luminii

Tărâmul mistic: Suflete pereche

Ducele de Castle: Fiica regelui

Ducele de Castle: Tratatul de pace

Înger de pază

Atingerea destinului

16 thoughts on “„Luna de topaz” – Alina Cosma – pre-recenzie

  1. Titlul mă atrage, cred că și cartea este minunată. Mă cam tem de SF, dar recenzia ta mă face să cred că mi-ar plăcea.

  2. Uau! Asta da surprinza frumoasa! Eram tare curioasa sa aflu despre ce este vorba in ultimul roman al Alinei. trebuie sa il citesc si eu. Multumesc mult pentru impresii! <3

  3. Felicitari! O recenzie superba care ma atrage sa citesc si eu cartea Alinei. Nu am citit pana acum nimic SF. Dar niciodata sa nu spui niciodata. Felicitari amandurora!❤❤❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d