„Reconstituind-o pe Amelia” – Kimberly McCreight

„Reconstituind-o pe Amelia” de Kimberly McCreight este un thriller excepțional. Este exact genul acela de carte care nu te lasă să dormi. Vrei doar să afli adevărul, să descoperi ce s-a întâmplat în viața Ameliei și cum a ajuns ea să cadă de pe acoperișul școlii. Renunți la somn, doar ca să mai citești încă un capitol. Pe lângă faptul că este un thriller deosebit de bun, romanul m-a impresionat și prin tema abordată, pentru că după ce îl citești, nu ai cum să nu te întrebi dacă tu, ca mamă, ești suficient de prezentă în viața copilului tău, dacă îi acorzi suficientă atenție și dacă ai fi capabilă să îi observi toate schimbările stării de spirit.

Amelia are doar mamă – pe Kate – dar acest lucru nu o deranjează. Nici nu prea a încercat să afle cine este cu adevărat tatăl ei și a acceptat întotdeauna povestea pe care i-a servit-o Kate când venea vorba de acesta. Kate este avocat în cadrul unei firme cunoscute și pune munca mai presus de orice, din dorința de a-i oferi Ameliei tot ce este mai bun – mai puțin prezența ei, ca mamă, în viața fiicei ei. Amelia este o elevă silitoare, cuminte și care are planuri mari pentru viitor. Mai presus de orice, iubește să citească și are chiar tentative de a scrie.

Kate tocmai se află într-o ședință importantă, atunci când este sunată de la școala Ameliei și chemată să își ia fiica de la școală, pe motivul exmatriculării acesteia pe o perioadă. Kate este surprinsă, știind că Amelia este cuminte și silitoare dar, neavând încotro, pornește spre școală. Ajunge cu mare întârziere, iar atunci când se apropie de clădire, vede mașini de poliție, de pompieri și o ambulanță.

Cel mai mare coșmar al unei mame tocmai i se dezvăluie ca fiind real: fiica ei este moartă. Din câte se pare, Amelia a căzut de pe acoperișul liceului. Detectivul Molina preia cazul dar, în urma autopsiei și a datelor obținute de către detectiv, cazul este considerat ca fiind sinucidere. Deși Kate refuză să creadă că Amelia s-ar fi sinucis, nu există dovezi care să demonstreze contrariul, astfel că este obligată să accepte această variantă.

„Toată povestea durase nouă zile. Nouă zile ca să i se spună că fiica ei, care îi fusese cea mai bună prietenă, fiica ei pe care o îngrijise și cu care râsese și pe care o iubise, era de fapt o necunoscută. Că era cineva plin de o tristețe atât de adâncă, încât îi luase ultima suflare și, cu toate astea, Kate nu văzuse niciun semn.”

Toate se schimbă în momentul în care Kate primește un mesaj, în care i se spune că Amelia nu s-a aruncat de pe acoperiș. Kate încearcă să îi determine pe polițiști să cerceteze mai bine cazul Ameliei, dar detectivul Molima este deranjat de noua ei atitudine. După doar o zi de când Kate a vorbit cu Molima, o sună detectivul Lewis Thompson, care a preluat cazul Ameliei de la Molima.

„De când primise mesajul acela care spunea că Amelia n-a sărit, totul devenise cețos și greu de urmărit. Nu era de prea mare ajutor nici faptul că stătuse trează aproape toată noaptea și citise mesajele Ameliei.”

Detectivul Lew este dispus să o ajute pe Kate să descopere adevărul despre căderea Ameliei de pe acoperișul liceului. Împreună, încep să investigheze amănunțit cazul, le caută pe prietenele și colegele Ameliei, discută cu profesori, cu directorul liceului și cu alte persoane care ar putea să știe ce s-a întâmplat cu Amelia. Astfel, din cercetările lor, descoperă că Amelia a făcut parte dintr-un club secret – Magpies – un club care în trecut a fost desființat din cauza pericolelor pe care le prezenta pentru fetele implicate.

Descoperă că Amelia conversa prin mesaje și emailuri cu un anume Ben, din Albany. Din câte se pare, Ben era gay, însă săpând tot mai adânc, Kate și Lew încep să se îndoiască de adevărul spuselor lui Ben. De fapt, Ben este un personaj misterios, întrucât nici Amelia nu știa prea multe despre el, din câte reușesc cei doi să afle. Dar faptul că trebuia să se întâlnească Amelia cu Ben fix în ziua în care ea a căzut de pe acoperiș, îl urcă pe Ben în capul listei suspecților.

Nu o să vă dezvălui ce s-a întâmplat cu Amelia, cum a căzut de pe acoperiș și ce i s-a întâmplat până în acel moment. Însă vă spun că m-a surprins întreaga intrigă creată de autoare, precum și finalul.

Cartea este scrisă într-un mod care ne ajută să înțelegem toată povestea și să descoperim, treptat și în paralel, ce s-a întâmplat cu Amelia. Pe de o parte, avem povestea din prezent, de la moartea Ameliei și până la descoperirea adevărului. Un alt plan ne-o prezintă pe Amelia din perspectiva ei, o povestire la persoana I, din care aflăm direct de la ea prin ce trece. Avem și mesajele pe care le-a primit Amelia, mesajele dintre ea și Ben, Sylvia și alți colegi. Apar și câteva postări de pe gRaCeFULLY, un blog care dă în vileag diverse lucruri neplăcute despre elevii liceului Grace Hall. Sunt chiar câteva pasaje din trecut, din perioada în care Kate a fost însărcinată și a născut-o pe Amelia. Toate aceste planuri se împletesc pentru a crea un întreg bine închegat.

Așa cum am spus și la început, mi-a plăcut enorm cartea. Mi s-a părut extraordinar modul în care este scrisă și am fost cu adevărat surprinsă de direcția în care s-au îndreptat lucrurile spre final. Așadar, vă recomand cu toată încrederea să citiți această carte.

Cartea „Reconstituind-o pe Amelia” de Kimberly McCreight se poate achiziționa de pe site-ul Editurii Herg Benet.

herg-benet

0 thoughts on “„Reconstituind-o pe Amelia” – Kimberly McCreight

  1. Și când te gândești că astfel de ”întâmplări”există și în realitate! Cred că este o carte bună, ai reușit prin recenzia ta să mă captivezi.

    1. Multumesc, ma bucur! Asta ma tot gandeam si eu pe parcursul lecturii, ca astfel de evenimente nu sunt neaparat doar din carti, ci se intampla si nu de putine ori, din pacate.

  2. cei de la herg benet vad ca traduc carti care mai de care mai interesante! imi plac autorii care publica aici si cei care sunt tradusi. da, e pe lista!!!

    1. Chiar de dimineata ma gandeam ca nu cred sa ma fi dezamagit vreo carte de la Herg Benet. Este printre editurile mele preferate, are cam cele mai bune carti!

  3. Abia astept sa o citesc. Pare faina rau si sunt sigura ca o sa fiu la fel de incantata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.