„Codul Zero” – Ken Follett

Deși în ultima perioadă am citit doar cărți care mi-au plăcut, îmi era dor să citesc o carte care să mă țină pe jar și să mă determine să renunț la somn seara sau să stau în pat până târziu, dimineața, ca să citesc. Și exact asta mi-a adus „Codul Zero”, un thriller captivant, care m-a ținut în „priză”, dornică să descopăr secretul. Cartea a fost prima mea întâlnire cu stilul autorului Ken Follett, deși am acasă alte 4 cărți semnate de autor. Acum știu sigur că nu le voi mai amâna prea mult.

Încă de la primele paragrafe, cartea stârnește interesul cititorului și îl menține viu pe parcursul lecturii. Un bărbat se trezește cu o stare ca de mahmureală, nu își amintește cine este și cum a ajuns în toaleta publică în care s-a trezit. Nu este singur, iar de la celălalt vagabond află că se numește Luke, dar nu știe mai multe detalii. Din câte se pare, este doar un vagabond bețiv. Însă un sentiment straniu îl macină, și anume acela că nu asta ar fi realitatea în ceea ce-l privește.

„S-a trezit înspăimântat.

Mai rău chiar, era îngrozit. Inima îi bătea cu putere, respira sacadat și trupul îi era încordat. Semăna cu un coșmar, doar că, treaz în acel moment, nu simțea niciun fel de ușurare. Avea senzația că se întâmplase ceva îngrozitor, dar nu știa ce anume.”

La scurt timp după trezire, Luke începe să descopere lucruri despre el, care îi dau de înțeles că este, de fapt, un om inteligent. Astfel, dorința de a afla adevărul despre el este și mai mare. Animat de descoperirea că nu ar fi, în realitate, un om al străzii, Luke încearcă să refacă traseul ultimelor zile, pentru a afla cum a ajuns în starea de inconștiență din dimineața respectivă.

Treptat, începe să descopere tot mai multe detalii și astfel află că este un om de știință, a cărui echipă tocmai se pregătește să lanseze o rachetă care urmează să plaseze pentru prima dată în spațiu un satelit american. Descoperă că este căsătorit cu Elspeth, iar ca prieteni îi are pe doctorița Billie Josephson, Anthony Carroll, agent CIA, și  Bern Rothsten, un cunoscut scriitor. Între ei nu există o simplă prietenie, ci se cunosc încă din vremea facultății și de atunci, au existat diverse relații între ei.

„Dacă ar reuși să-l găsească pe Luke, ar putea să mai repare situația. Însă ar trebui să ia măsuri drastice. Nu ar mai fi fost de ajuns să-l pună pe Luke sub supraveghere. Trebuia să rezolve problema o dată pentru totdeauna.”

Tot ce îi rămâne lui Luke de făcut este să descopere cum și-a pierdut memoria, cine sunt cei care îl urmăresc și care este motivul pentru care o fac. Cu memoria pierdută, este dificil să reconstruiască traseul ultimelor zile și să afle care este elementul care a putut declanșa toată această situație, însă cu ajutorul prietenilor, Luke reușește să dea de firul problemei. Ies la iveală secrete greu de digerat pentru Luke și pentru alte persoane implicate. Trecutul are repercusiuni asupra prezentului și totodată, este elementul care a declanșat diversele acțiuni din prezent ale unor persoane din jurul lui Luke.

„Luke avea groaznica senzație că trăia într-un univers ireal în care oricine putea să facă orice voia cu el, să-l împuște, să se joace cu mintea lui, fără să poată demonstra ce s-a petrecut.”

Nu o să vă dau detalii despre ce se întâmplă, pentru că fiecare detaliu pe care vi l-aș destăinui v-ar strica plăcerea de a descoperi voi singuri povestea. Însă vreau să vă asigur că această carte este cu adevărat deosebită, a stârnit în mine acel efect de „wow” pe care îl apreciez atât de mult la cărțile bune.

Povestea în sine este deosebită, impresionantă, iar modul în care este scrisă te ajută să intri în poveste. Cartea are în prim-plan povestea lui Luke în prezent, din momentul în care se trezește amnezic. Însă pentru a înțelege toate ițele poveștii, printre capitole sunt inserate și capitole care ne duc în trecut, în timpul facultății lui Luke și după, unde descoperim relația dintre el și prietenii lui din prezent. Un alt lucru care mi s-a părut inedit a fost faptul că fiecare capitol începe cu o scurtă prezentare a rachetei și a pregătirilor pentru lansarea acesteia.

Mă bucur că, prin intermediul Libris, am reușit să fac cunoștință cu stilul acestui autor. Deși este renumit pentru romanele sale deosebit de bune, și deși am și eu acasă câteva de mai bine de un an, am tot amânat să îl citesc. Dacă nici voi nu ați citit încă o carte de acest autor, vă recomand să o faceți.

Mulțumesc, Libris, pentru exemplarul oferit.

Cartea „Codul Zero” de Ken Follett poate fi achiziționată de pe Libris.

0 thoughts on “„Codul Zero” – Ken Follett

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.