„Eu, și totuși alta” – Jojo Moyes

Am așteptat cu nerăbdare apariția celui de-al treilea volum al seriei lui Jojo Moyes. În ciuda controversei cu privire la cel de-al doilea volum – „După ce te-am pierdut”, mie mi-a plăcut poate chiar puțin mai mult decât primul – „Înainte să te cunosc”. Datorită Libris, am reușit să citesc al treilea volum la scurt timp după ce a fost tradus la noi.

Cu siguranță o cunoașteți deja pe Louisa Clark și știți prin câte a trecut, după ce l-a cunoscut pe Will Traynor și, mai ales, după ce l-a pierdut. De această dată, Lou este pregătită să urmeze îndeaproape sfatul lui Will și să spună „da” tuturor provocărilor din viața ei. Iar prima provocare pe care o acceptă este aceea de a se muta la New York, unde urmează să fie angajata unei familii de bogătași.

Astfel, Lou ajunge la New York, unde viața ei se schimbă pentru totdeauna. Devine asistenta lui Agnes, tânăra soție a bogatului om de afaceri Leonard Gopnik. În ciuda situației, uneori tensionate, din casă, Lou se adaptează la noua sa viață și la sarcinile pe care le presupune noul ei job. Ba mai mult, ajunge să se simtă prietena lui Agnes, așa cum aceasta o numește, adeseori. Agnes este o persoană care se simte neacceptată în societate, în special în comunitatea din care face acum parte și care pare să îi fi rămas loială fostei doamne Gopnik. În plus, Agnes are și secrete.

Atunci când Lou a acceptat mutarea la New York, și-a pus în dificultate relația cu Sam. Deși și-au promis că își vor scrie și vor vorbi cât de des vor putea, între Lou și Sam, distanța începe să își facă simțită prezența. La unul dintre evenimentele la care Lou o însoțește pe Agnes, îl cunoaște pe Josh, iar întâlnirea cu el o bulversează, întrucât acesta seamănă perfect cu Will. Dar, deși Josh își dorește să o cunoască mai bine, Lou îi rămâne devotată lui Sam.

„Nu conta accentul prost, faptul că sprâncenele arătau diferit, că avea colțurile ochilor înclinate invers, era imposibil să mă uit la Josh și să nu-l văd pe Will. M-am întrebat dacă voi înceta vreodată să tresar la vederea lui.”

În clădirea în care se află apartamentul familiei Gopnik, Lou cunoaște și alți oameni – unii prietenoși, cum ar fi Ashok, portarul care îi va deveni prieten de familie Louisei, iar alții total reci și nepăsători; cel puțin, la prima vedere, exact așa pare doamna De Witt. Ashok și familia lui devin apropiați de Louisa, mai ales după ce aceasta li se alătură la protestele pentru salvarea Bibliotecii comunității.

Exact atunci când Louisa începe să simtă că lucrurile s-au așezat în viața ei, toate încep să se năruie. Relația cu Sam este profund afectată de noua lui parteneră de la serviciu, astfel că Lou ia decizia supremă cu privire la el. Domnul Gopnik o acuză de furt, iar ea, din loialitate față de Agnes, refuză să spună adevărul, astfel că își pierde locul de muncă.

„Probabil, pentru prima dată de când sosisem la New York, mi-am dorit să nu fi venit. Încă purtam hainele de seara trecută, șifonate și murdare, ceea ce mă făcea să mă simt și mai rău. Mi-am tras încet nasul și mi l-am șters cu un șervețel, în timp ce priveam fix cana din fața mea. afară, viața continua în Manhattan, nepăsătoare, în ritm alert, ignorând gunoiul adunat în canalizare. „Ce să fac acum, Will?” am gândit eu și am simțit cum un nod uriaș mi se formează în gât.”

Fără job și fără un loc unde să stea, dar nedorindu-și să îi spună familiei adevărul, Louisa este obligată să se descurce în New York, singură și fără prea multe perspective. Norocul îi surâde, însă, după un timp, atunci când îi salvează pe Dean Martin, câinele doamnei De Witt. Din acel moment, Louisei i se oferă șansa de a se repune pe picioare și de a-și urma visul. Ce va face și ce decizii va lua în privința diverselor aspecte ale vieții sale va trebui să descoperiți, citind cartea.

A fost odată ca niciodată o fată dintr-un orășel care trăia într-o lume mică. Era foarte fericită, sau cel puțin își zicea că este. La fel ca multe alte fete, îi plăcea nespus să încerce diverse înfățișări, diverse identități. Dar, tot la fel ca în cazul multor alte fete, viața a tot pus-o la încercare până când, în loc să afle ce i se potrivește cu adevărat, și-a ascuns ceea ce o definea și o distingea de ceilalți. O vreme, a lăsat lumea să-i facă rău, apoi a hotărât că este mai sigur să nu fie deloc ea însăși.”

„Eu, și totuși alta” ne-o arată pe Louisa într-o nouă ipostază, una mai matură și hotărâtă să fie ea însăși. Cu gândul la sfaturile pe care le-a primit de la Will și cu scrisorile acestuia către mama lui, din perioada când el a stat în New York, Lou reușește să înfrunte toate necazurile și dificultățile, toate obstacolele și loviturile pe care i le oferă viața. Mi-a plăcut mult modul în care a evoluat Lou de-a lungul celor trei volume ale seriei lui Jojo Moyes și deciziile pe care le-a luat în acest volum.

Am fost plăcut surprinsă de modul în care Louisa de acum a reușit să facă față tuturor problemelor, fără a se lăsa învinsă. De asemenea, nu am putut să nu îi admir loialitatea și bunătatea de care a dat dovadă atât în relația cu Agnes, cât și cu ceilalți. Louisa a rămas aceeași fată dispusă să îi ajute pe alții, dar cu puțin mai multă maturitate și încredere în ea și în forțele proprii.

Așadar, dacă ați citit și celelalte volume, vă recomand să aflați și continuarea poveștii, din acest volum. Iar dacă nu ați citit încă, vă sfătuiesc să citiți seria.

Mulțumesc, Libris, pentru exemplarul oferit pentru recenzie!

#RespectYourself – Oferă-ți timp pentru lectură!

Cartea „Eu, și totuși alta” de Jojo Moyes poate fi achiziționată de pe Libris.

0 thoughts on “„Eu, și totuși alta” – Jojo Moyes

  1. Minunată recenzie, felicitări! <3 Eu am avut o problemă cu volumul 2, dar trec eu și de el 🙂 Abia aștept să ajung la acest al treilea volum, pare extraordinar.

  2. Am citit primul volum, am vazut si filmul, insa mai departe de ele n-am putut sa merg. Am simtit ca autoarea a scris ce era important. Acum gandurile s-au asezat, timpul a trecut peste acele sentimente marcante si as dori sa reiau lectura, sa vad daca ma acapareaza intreaga serie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.