#FICO văzut prin ochii mei

Am observat că este cel mai greu să scriu despre lucrurile frumoase, despre cele care m-au impresionat într-un mod pozitiv. Așa este și în cazul Festivalului Informal de Carte Oradea, despre care vreau să vă scriu, dar simt că nu îmi găsesc cuvintele. Nu știu dacă voi veți reuși să simțiți ceea ce încerc să vă transmit legat de #FICO, dar eu mă simt copleșită de sentimente momentan. Mă bucur că s-a încheiat cu bine, dar de ieri, din ultima zi #FICO, simt un gol în stomac și îmi vine să plâng. Au fost trei zile atât de frumoase, de încărcate de sentimente, de emoții și de oameni minunați, încât deja îmi lipsește tot ce a ținut de #FICO.

Înainte de a vă povesti despre evenimentele din cadrul Festivalului Informal de Carte Oradea, o să vă spun cum am ajuns eu implicată. M-am înscris, în urmă cu doar câteva luni, în Proiectul de Voluntariat CititORADEA. Astfel, am participat la prima ediție a Maratonului COOLtural, despre care v-am și povestit atunci. Prin implicare, am ajuns acum coordonatoarea voluntarilor, ceea ce m-a determinat să mă implic, cu adevărat, în Festival. Am avut foarte mari emoții, fiind primul voluntariat pentru mine și fiindcă nu cunoșteam decât vreo 4 sau 5 dintre voluntarii pe care urma să îi coordonez. Am avut surpriza plăcută să colaborez cu tineri excepționali, cărora le mulțumesc din suflet că mi-au fost alături, că m-au ajutat să putem duce la bun sfârșit fiecare sarcină din cadrul Festivalului. Și cum eu sunt sentimentală, o să recunosc că m-am atașat de persoanele cu care am colaborat, am avut voluntari grozavi.

Iar acum, să vă spun despre #FICO. Festivalul Informal de Carte Oradea a însumat o serie de evenimente culturale, în special menite să promoveze lectura în rândul publicului orădean. Evenimentele s-au derulat pe parcursul a trei zile, iar cititorii orădeni au avut ocazia să cunoască autori, să discute cu ei pe marginea cărților scrise și pe diverse subiecte.

Vineri, 22 iunie

#FICO a debutat, oficial, vineri, cu evenimentul intitulat „Ieșim la o carte?”. Inițial programat să aibă loc în Parcul Libertății, evenimentul a fost mutat la Cofetăria Savor, din cauza vremii nefavorabile. Acolo, am întâmpinat oamenii cu o selecție de cărți, pe care le-au putut răsfoi, iar apoi fiecare participant a luat o carte gratuit. S-a stat la discuții, s-a prezentat participanților evenimentul, oferindu-le programul complet, pentru a putea lua parte la evenimentele pe care le considerau potrivite preferințelor.

De la ora 17, la Teatrul Arcadia, a avut loc prezentarea volumului „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”, de Bogdan Bucur, prezentare urmată de un dialog cu autorul cărții.

De la ora 18, la Cărturești Lotus, a avut loc evenimentul intitulat ARTA POVEȘTII DE ADIO – prelegere inspirațională de storytelling, precum și lansarea cărții „Plec – roman cu publicitari, măgar și umbre”, eveniment susținut de autoarea Cristina Andone.

35884817_481379035625499_1606486728422457344_n

De la ora 19.30, la Librăria Humanitas Oradea, a avut loc un eveniment cu dialog și multiplă lansare de care cu poetul și dramaturgul Mihai Ignat. În cadrul evenimentului, autorul ne-a vorbit despre două cărți ale sale – volumul de poezii „Frigul (elegie)” și volumul de monologuri „Ei sunt printre noi (cartea monologurilor)”.

36175921_1789915687698597_2658309362920980480_n

Sâmbătă, 23 iunie

A doua zi a Festivalului Informal de Carte Oradea a debutat cu un eveniment dedicat mămicilor, și anume, „Ajută-ți copilul să-și dezvolte vorbirea” – Atelier pentru mămici, susținut de logopedul Laura Hărdălău.

La ora 14, la Librăria Humanitas, a avut loc o întâlnire cu Anca Zaharia, autoarea cărții „Jurnal de librar”. Alături de autoare am stat și eu, și am povestit puțin despre ea, despre cartea „Jurnal de librar” și volumul de poezii „Sertarul cu ură”, precum și despre experiența ei de librar, proiecte viitoare și multe altele.

De la ora 16, tot la Librăria Humanitas, a avut loc lansarea de carte „Spulberatic” de Anca Vieru. Și de această dată, am stat alături de autoare și am povestit puțin despre cartea spulberatic, atât autoarea, cât și eu, am citit fragmente din carte. Iar la final, autoarea a citit o povestire din cartea „Felii de lămâie”, care a fost recent reeditată în Colecția Top 10+ de la Polirom.

De la ora 18, la Librăria Humanitas Oradea, a avut loc o lansarea cărții „Mai are politica vreun sens?” și o sesiune de autografe cu Radu Carp.

De la ora 18.30, la restaurantul Hotelului Stokker, a avut loc evenimentul „Întunericul în literatură” și multiplă lansare de carte și dialog între autorii Camelia Cavadia și Radu Găvan. Cei doi autori ne-au povestit despre cărțile lor, despre cum sunt ei ca scriitori, experiențele lor legate de cărți, precum și multe alte lucruri interesante.

La finalul zilei, am sărbătorit evenimentul, într-un cadru restrâns, la Crama Hotelului Stokker. Acolo, am avut ocazia să ne cunoaștem cu toții și să povestim.

20180623_214453

Duminică, 24 iunie

Ultima zi a #FICO a însumat o serie de evenimente informale, majoritatea derulate în Parcul Libertății. Acolo, expozanții au avut standuri cu diverse obiecte, produse naturale și produse handmade. Au fost locuri de joacă pentru copii, spațiu pentru picnic, citit și relaxare, dar și târg de cărți. De asemenea, a avut loc o prezentare a cărților autoarei Victoria Furcoiu, iar părinții au putut achiziționa diverse cărți pentru copii, cu autograful autoarei. (PS: eu i-am cumpărat fetiței mele 3 cărți ale autoarei). Atmosfera a fost întreținută și de un concert în aer liber.

De la ora 18, în Lotus Center, a avut loc evenimentul intitulat „Promenada modelelor iubitoare de carte”, o activitate realizată în colaborare cu Școala de prinți și prințese Gift of Beauty. Tinerele modele au prezentat moda, dar nu oricum, ci având cu ele și câte o carte. Iar la final, Petra Boantă le-a adresat fetelor câteva întrebări legate de cărți, pentru a demonstra că este cool să citești.

De la ora 19, la Cinema Palace Lotus, a avut loc o activitate intitulată Cartea și filmul – „Cu drag, Simon” de Becky Albertalli, eveniment moderat de către mine și Ioana Dumitrăchescu. În cadrul evenimentului, am povestit puțin despre autoare și carte, dar am extins discuția cu participanții, pe marginea subiectului cărții și nu numai. Participanții au fost răsplătiți cu cărți, pentru răspunsurile date la întrebările noastre.

Gânduri la final

În ceea ce mă privește, mi-a plăcut foarte mult atât ideea Festivalului, cât și activitățile care au avut loc. Au fost trei zile cu emoții mari, cu bucurie, cu oameni care mai de care mai deosebiți. La final, pot spune că, pentru mine, Festivalul Informal de Carte Oradea a fost o adevărată experiență, pe care nu o voi uita.

13 thoughts on “#FICO văzut prin ochii mei

  1. Felicitări pentru frumosul eveniment! <3 Am tot urmărit Festivalul prin intermediul pozelor și mi-ar fi plăcut să fiu acolo. Se simte emoția în stare pură și frumusețea din spatele fiecărei activități în parte. <3

    1. Iti multumim! Ma bucur ca am reusit sa transmitem emotiile si sentimentele noastre si celor care nu ne-au putut fi alaturi. Iti multumesc ca ne-ai sprijinit, asa cum ai putut de la distanta. ❤️

  2. Sunt sigura ca a fost minunat. Felicitări pentru evenimentul acesta deosebit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.