„Codul lui Zoran” – Corina Ozon

codul lui zoran

Deși autoarea Corina Ozon este cunoscută atât la nivel național, cât și internațional, pentru mine, cartea „Codul lui Zoran” a fost prima întâlnire cu scrierea autoarei. Totuși, trebuie să vă spun că mă bucur nespus că am ales să citesc această carte. A fost pentru mine o surpriză plăcută, o lectură care m-a înduioșat. Chiar dacă povestea este una de acțiune spre thriller, am găsit în ea o sensibilitate aparte. După părerea mea, povestea este scrisă într-un mod atât de frumos, încât nu ai cum să nu te simți mișcat citind-o.

„Nimeni nu știe cum va sfârși. Doar își imaginează, frânturi din memoria prafului de stele rătăcitoare prin galaxii. Își închipuie construind scene din cele mai lipsite de suferință, despre cum ar vrea, deși nu vrea, dar cel puțin exersează gândul acceptării… Simțea sfârșitul, îi auzea pașii, dar nu credea. Se succedau prin fața ochilor instantanee din pelicula memoriei. Nu, nu era acesta sfârșitul!”

Povestea lui Barbu

În primul rând, povestea de viață a lui Barbu, personajul principal, te face să te gândești câți dintre oamenii străzii au ajuns acolo împinși de împrejurări nefaste, de greutățile vieții, de decizii greșite. Ajungi să te gândești că în spatele murdăriei, se poate afla un om cu carte, un om care a suferit cumplit, dar un om cu inimă, care ar face orice pentru a ajunge înapoi în sânul familiei, pentru a-și recâștiga fericirea de altă dată.

Barbu a fost inginer, a fost căsătorit și a avut un băiat. Băutura și jocurile de noroc l-au adus în pragul falimentului, ajungând să împrumute de la cămătari. Iar pentru a nu-și pune familia în pericol, a decis să dispară. Astfel a ajuns pe străzi, un boschetar, care încearcă să își găsească rostul. Într-un final, datorită hărniciei de care dă dovadă, primește o încăpere mică, în care să locuiască. Face curat la tomberoane, iar pentru asta primește și salar.

Acolo, îi cunoaște pe Zaharia și pe Roșcovanul. Zaharia are și el o poveste de viață cu adevărat înduioșătoare. A iubit și a fost iubit, dar viața i-a pregătit o surpriză neplăcută, luându-i logodnica mult prea devreme. De atunci, Zaharia a rămas singur, în suferință. La un timp după moartea logodnicei, Zaharia suferă un „accident”, în urma căruia i se amputează un picior, el rămânând în scaunul cu rotile.

„Prieteni e mult spus, pe străzi nimeni nu e prieten cu nimeni, fiecare luptă pentru propria viață. Sunt doar legături de conjunctură, tot pentru supraviețuire. Dar cum Barbu ieșise oarecum din stradă, îl putea considera prieten. Și simțea că și el reprezintă același lucru.”

Codul lui Zoran – o poveste despre viață

Barbu și Zaharia par să aibă o viață monotonă, însă lucrurile se schimbă în momentul în care Barbu primește un costum aproape nou, de la soția unui defunct. În buzunarul sacoului, Barbu găsește o invitație la un eveniment, iar în invitație este un bilet semnat cu M. Curiozitatea îl determină să meargă la evenimentul care are să îi schimbe complet viața.

Acolo, descoperă că lebăda pe care o are pe sacou este un simbol al unei organizații secrete. Treptat, încep să iasă la iveală detalii legate de organizație, de Zoran – cel al cui fusese costumul înainte, dar și de trecutul lui Zaharia. Marta – cea care semnase bilețelul – îl ajută pe Barbu, scopul ei și a lui Mario fiind acela de a reuni toate cele patru lebede, pentru a descoperi codul pe care Zoran l-a ascuns. Însă până la descoperirea acestuia, luăm parte la încercarea de a dezlega diverse semne și simboluri, pe care Zaharia i le explică lui Barbu.

„Iar de trecut nu te poți ascunde, oricât de mult fugi, te va găsi oriunde, atunci când te aștepți mai puțin.”

Organizația înființată de Zoran este deosebit de periculoasă, iar cei care încearcă să descopere codul lui Zoran sunt puși în pericol. Vor reuși să găsească toate lebedele și să descifreze codul? Ce se va întâmpla cu ei? Veți afla citind cartea.

Codul lui Zoran – o carte emoționantă

Așa cum v-am spus, cartea aceasta m-a emoționat, m-a trecut prin diverse stări, de la tristețe la speranță, de la milă la suspans. Trăirile personajelor sunt intense și cititorului îi este ușor să le simtă, ca și cum ar fi ale lui. Modul de scriere este simplu, dar captivant. Eu vă recomand din suflet cartea, sunt sigură că nu veți regreta timpul petrecut citind-o.

Cartea „Codul lui Zoran” de Corina Ozon poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Herg Benet.

8 thoughts on “„Codul lui Zoran” – Corina Ozon

  1. Felicitări pentru recenzia minunată! <3 Abia aștept să ajung și eu la acest roman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.