„Încă o zi” – David Levithan

Când am citit „Zi după zi” și am aflat că autorul a scris o carte și din perspectiva lui Rhiannon, mi-am zis că trebuie neapărat să o citesc, așa că nu am stat mult pe gânduri și am cumpărat-o. „Încă o zi” este aceeași poveste din cartea „Zi după zi”, doar că de această dată vedem lucrurile din perspectiva lui Rhiannon, nu a lui A. Mi s-a părut cu adevărat impresionant să citesc exact aceeași poveste, din două perspective. Am recunoscut dialoguri din cealaltă carte, doar că de data aceasta, trăirile și gândurile erau ale ei.

„Un gând nu-mi iese din minte:

Dacă asta e posibil, ce altceva mai e posibil?”

Cartea începe cu ziua în care Rhiannon merge la plajă cu Justin, iubitul ei. Deși i se pare că acesta se comportă diferit, ciudat chiar, Rhiannon nu știe de ce. Va afla abia după câteva zile, când A îi mărturisește că el se trezește în fiecare zi în alt corp, iar în ziua în care ea a fost la plajă cu Justin, A era în corpul iubitului ei. Neîncrezătoare la început, Rhiannon trebuie totuși să accepte povestea lui A. Totodată, este curioasă în legătură cu el, astfel că îl caută în continuare și acceptă să se întâlnească cu el de câte ori este posibil.

„În cele din urmă se uită la mine. Nu-i pot desluși expresia, nu imediat. E ca și cum încearcă să mă citească în același timp în care încerc și eu să-l citesc. Îmi zic că-i, poate, un semn bun, fiindcă, cine știe, înseamnă că-și face griji din pricina mea. Ori e un semn rău, fiindcă nu pricepe ce caut acolo.”

Pe măsură ce zilele trec, Rhiannon începe să simtă tot mai mult că îi lipsește A atunci când nu se pot vedea. Se gândește la el și așteaptă cu nerăbdare să vadă în ce corp s-a trezit și să asculte ce îi povestește. Așa, ajunge să se îndepărteze de prietenii ei și de Justin. Iar în momentul în care Justin o vede îmbrățișându-se cu un băiat pe care nimeni din școală nu îl cunoaște, relația lor se destramă complet.

Rhiannon suferă din cauza despărțirii de Justin, dar, în același timp, îi dă dreptate lui A că Justin îi controla în totalitate viața. Iar în ceea ce-l privește pe A, Rhiannon simte că îl iubește, dar este conștientă că o relație între ei este imposibilă. Îl place când este în anumite corpuri, dar nu se poate apropia de el când este în altele. Chiar și așa, se străduiește să facă totul bine între ei, să poată petrece cât mai mult timp împreună. Totuși, sunt momente când, copleșită fiind de realitate, Rhiannon pune distanță între ea și A.

„Mă întreb dacă doar viața lui Ashley a fost luată cu japca. Poate și a mea a fost luată cu japca. Poate e cazul să mă concentrez pe chestii reale, nu pe fantezii. Chiar dacă A e real, A n-o să fie constant în veci.”

Surpriza vine într-o zi, când A pregătește pentru ei o zi de neuitat, ca o primă întâlnire perfectă. Îi spune lui Rhiannon că există posibilitatea să rămână într-un corp, iar Rhiannon speră că asta înseamnă că A va rămâne în corpul lui Alexander, iar povestea lor de dragoste va putea deveni reală. Dar care este, de fapt, intenția lui A? Răspunsul îl veți descoperi doar citind cartea.

„Când mi-l imaginez pe A, mi-l închipui ca pe un tip atractiv, licărind ca un spirit sau o fantomă, sărind din corp în corp. De persoana aia m-am îndrăgostit. Și-n mintea mea e un tip, e un tip alb, are păr negru și subțire. Nu e o matahală. Nu e frumos ca un superstar. Doar normal de atrăgător. Parcă-l și văd zâmbind.”

Mi-a plăcut faptul că, după ce am citit povestea din perspectiva lui A, am putut să aflu și povestea lui Rhiannon. Deși unele scene din carte se suprapun cu cele citite în cartea „Zi după zi”, aici avem ocazia să vedem cum este viața lui Rhiannon, ce simte ea în legătură cu întreaga situație cu A, cum privește ea relația cu Justin și ce gândește ea de fiecare dată când îl întâlnește pe A în alt corp. Cele două cărți pot fi citite și individual, dar eu zic că merită să le citiți pe ambele și să începeți cu „Zi după zi”, ca să înțelegeți mai bine povestea. Eu abia aștept continuarea, care este programată să apară în octombrie 2018, să vedem când va fi tradusă la noi.

 
Cartea „Încă o zi” de David Levithan poate fi cumpărată de pe Elefant și Libris.

10 thoughts on “„Încă o zi” – David Levithan

  1. Felicitări pentru recenzia minunată! <3 Iubesc când avem mai multe perspective, parcă așa se conturează mult mai bine povestea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.