„Zi după zi” – David Levithan

Am primit cartea „Zi după zi” de David Levithan de la o bună prietenă, de ziua mea. Din prima, m-a atras ca un magnet, astfel că nu am amânat prea mult să o citesc… și bine am făcut! Cartea asta te umple de speranță și te sfărâmă în bucățele, te înalță și te aruncă de la cele mai mari înălțimi, sau cel puțin așa am perceput-o eu. Știu doar că odată ce am început să o citesc, gândul mi-a stat doar la carte, astfel că am lăsat la o parte și lucrul și toate, ca să o citesc.

„Zi după zi” de David Levithan este o carte cu adevărat deosebită, datorită subiectului. Autorul a dat dovadă de o imaginație surprinzătoare, creând o poveste unică, inedită. Este o carte despre iubire și despre viață, aș spune. O carte din care poți trage și învățături și, mai presus de orice, o carte care te ajută să deschizi bine ochii și să te bucuri pentru viața pe care o ai, pentru că o ai, pentru că ai în fiecare zi aceleași persoane lângă tine, pentru că ești tu, așa cum ești.

A. este cineva (sau ceva?) care în fiecare zi se trezește într-un alt corp, iar asta se întâmplă chiar de când s-a născut. Nu s-a trezit niciodată de două ori în același corp. În fiecare dimineață este altcineva, când fată, când băiat, când heterosexual, când homosexual, dar de fiecare dată, corpul în care este are aceeași vârstă pe care o are A., luând în considerare ziua în care s-a născut. Acum, A. are 16 ani, astfel că se întrupează de fiecare dată într-o persoană de 16 ani.

„Din ce pot să spun, fiecare persoană în care sălășluiesc e de aceeași vârstă cu mine. Nu sar de la șaisprezece ani la șaizeci de ani. Nu știu cum funcționează asta. Sau de ce. Am încetat de mult să încerc să-mi dau seama. Niciodată n-am să-mi dau seama, la fel cum o persoană normală nu-și dă seama de existența ei. După o vreme, trebuie să te împaci cu faptul că pur și simplu ești. N-ai cum să știi de ce. Poți să ai teorii, dar nu va exista niciodată dovada.”

De fiecare dată, poate accesa mintea persoanei în al cărei trup este, pentru a afla detalii despre viața persoanei respective. În schimb, nu poate să își amintească toate detaliile din viața lui. Nu știe să aibă un corp al lui, o familie și habar nu are de ce și ce se întâmplă, cu exactitate. Tot ce știe este că în fiecare dimineață, este altcineva. Iar persoana în a cărei corp este revine a doua zi la normal, rămânând cu amintirea zilei, fără să știe că în corpul ei a fost altcineva.

A. nu își dorește nimic, s-a obișnuit cu viața lui, așa cum este. Nu s-a gândit niciodată cum ar fi să rămână mai mult timp în corpul cuiva, nu s-a gândit că ar putea iubi sau că ar putea spune cuiva despre el, despre ce i se întâmplă. Asta până într-o zi, când se trezește în corpul lui Justin. Ziua aceea este cu totul specială, întrucât o cunoaște pe Rhiannon, iubita lui Justin. Îi oferă acesteia o zi de neuitat, o zi în care Justin pare să o observe cu adevărat și să o aprecieze, contrar comportamentului lui obișnuit.

„Cum e cu clipa în care te îndrăgostești, cum poate așa puțin timp să conțină atât de multe? Îmi dau seama brusc de ce oamenii cred în déjà-vu, de ce oamenii cred că au mai trăit și alte vieți, pentru că anii pe care i-am petrecut pe acest pământ n-au cum să rezume ceea ce simt. Clipa în care te îndrăgostești pare că are secole în spatele ei, generații întregi – toate rearanjându-se pentru ca această intersectare precisă, extraordinară să poată avea loc.”

Însă A. sfârșește prin a se îndrăgosti de Rhiannon, iar acela este momentul în care, pentru prima dată în 16 ani, își dorește să poată avea un corp doar al lui, în care să rămână pentru tot restul vieții. Deși nu a spus niciodată nimănui despre el, nu a luat legătura cu persoane din trecutul lui, de data aceasta, o caută pe Rhiannon și ajunge să îi spună adevărul. În ciuda șocului, Rhiannon acceptă povestea lui și continuă să îi scrie e-mailuri și să se întâlnească cu el.

„Asta face iubirea: te face să vrei să rescrii lumea. Te face să vrei să alegi personaje, să construiești scenariul, să conduci intriga. Persoana pe care o iubești stă în fața ta, iar tu vrei să faci tot ce-ți stă în puteri ca iubirea să fie posibilă, să fie la nesfârșit posibilă.”

Însă atunci când o caută pe Rhiannon prima dată, A. este în corpul lui Nathan, iar acesta vine ulterior cu o teorie ciudată, care se împrăștie rapid în mediul virtual și nu numai. Nathan afirmă că timp de o zi, nu a fost el, ci trupul i-ar fi fost posedat de diavol. Greșeala lui A. a fost că a uitat să își șteargă urmele, Nathan ajungând să descopere adresa de e-mail a lui A.

„- Nu sunt diavolul, spun. Nu sunt un demon. Nu sunt niciunul dintre lucrurile care vreți să fiu. Sunt doar o persoană. O persoană care împrumută pentru o zi viața altor oameni.”

Chiar dacă și Rhiannon ajunge să îl iubească pe A., între ei nu este posibilă o relație. A. începe să riște tot mai mult, pentru a putea fi alături de ea, moment în care Rhiannon decide să pună capăt întâlnirilor. Astfel, A. decide să vorbească cu Nathan, simțindu-se responsabil pentru amintirile care îl macină pe Nathan. Într-un astfel de context, îl cunoaște pe pastorul Poole, care se dovedește a fi cu totul altcineva și care îi spune lui A. că nu este singurul care trăiește în trupurile altor oameni. Totodată, pastorul îi spune lui A. că îl poate învăța cum să rămână într-un singur corp pentru mai mult timp.

Va accepta A. să preia corpul cuiva, pentru a putea fi cu Rhiannon? Are iubirea dintre cei doi vreo șansă de reușită? Veți afla răspunsurile doar citind cartea.

Mi s-a părut o poveste frumoasă, sublimă. Finalul mi-a sfâșiat sufletul, cu toate că este un sfârșit minunat. Dar chiar dacă ar fi avut finalul total opus acestuia, sunt sigură că tot m-ar fi dărâmat. Cartea se citește ușor, este scrisă într-un ritm alert, care îl prinde pe cititor în vâltoarea evenimentelor. În loc de capitole, sunt numerotate zilele din viața lui A., astfel că începem cu ziua 5994 și încheiem cu ziua 6034. Vă recomand din suflet această carte, atât pentru relaxare, cât și pentru a descoperi bucuria în lucrurile mărunte din viață.

 

David Levithan are o carte, intitulată „Încă o zi”, care este povestea spusă din perspectiva lui Rhiannon.

Cartea „Zi după zi” de David Levithan poate fi achiziționată de pe Elefant sau Libris, sau în format ebook, de pe Elefant.

17 thoughts on “„Zi după zi” – David Levithan

 1. Ipoteza de la care pornește autorul este de-a dreptul inedită, aici ai clar dreptate, dragă Eva!
  Chiar nu m-am gândit la așa ceva. Nici nu-mi amintesc din lecturile mele să fi întâlnit o astfel de idee.
  Iar recenzia ta este delicioasă (așa cum ne-ai obișnuit pe toți, de altfel).
  🙂

 2. Mă tot atrăgea subiectul cărții, iar recenzia ta mă convinge. Felicitări! <3

 3. Frumoasă recenzie! Am citit și eu cartea. Într-o zi îmi voi găsi timp sa citesc și versiunea ei. Din câte știu, exista… sau va exista și o alta carte despre A.

  1. Multumesc! Da, exista, am scris si la finalul recenziei. Cartea se numeste “Inca o zi” si e scrisa din perspectiva lui Rhiannon. E in wishlist-ul meu, sper sa o cumpar cat mai curand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.