PRE-RECENZIE – „Fugi!” – O.G. Arion

fugi

Cred că pot afirma faptul că oricine a citit seria „Nemuritor” a Oanei Arion a fost fermecat de imaginația bogată a autoarei și de documentarea amplă. Vă spun asta pentru că, deși autoarea schimbă total registrul în noua sa carte, aceleași lucruri le veți simți și în romanul „Fugi!”. Acest roman este un thriller care te ține în permanență în alertă. Mă bucur că am decis să încep cartea doar când am știut sigur că am câteva ore la dispoziție, pentru că altfel, sigur lucrul meu ar fi rămas neterminat, întrucât nu aș mai fi putut lăsa cartea.

Fugi – un roman alert

„Fugi!” are un titlu extrem de sugestiv și cumva, îi oferă cititorului o imagine a ceea ce personajele sunt determinate să facă pe parcursul cărții. Acțiunea este alertă, nu ai timp să te plictisești și, după cum spuneam, nu prea îți vine să lași cartea, până nu descoperi finalul. Povestea este scrisă într-un stil vizual, astfel că pe întreg parcursul lecturii, am reușit să îmi imaginez locurile, personajele, fiecare detaliu expus în carte.

Deși am mai citit și alte cărți thriller care mi-au plăcut, aceasta a fost deosebită, prin elementele surpriză și prin anumite întâmplări, care deși sunt inedite, sunt cât se poate de verosimile. Au fost momente în care eram aproape sigură de direcția în care vor merge lucrurile, ca doar câteva pagini sau chiar paragrafe mai încolo, să fiu luată prin surprindere, situația luând o cu totul altă turnură decât mă așteptam.

Lumea așa cum o știm noi este distrusă de un virus, care atacă anumite celule din creierul oamenilor, făcându-i să revină la comportamente primordiale. Oamenii care au fost atacați de acest virus sunt numiți „atinși”, dar sunt persoane care îi numesc și în alte feluri. Atinșii sunt asemănători cu zombi, dar acționează în principal ziua, pe lumină. Noaptea sunt extrem de înceți și rareori apar în timp ce peste lume domnește întunericul. Sunt atrași de zgomote, de lumină și de mirosul oamenilor.

„Un virus care afecta mintea, asta era. Nu-i transforma pe oameni în zombi, ci îi reducea la condiția de animal, accentuând instinctele primare și făcându-i să-și piardă identitatea. Condiția umană era anihilată.”

Fuga pentru supraviețuire

La început, îl cunoaștem pe Axel, un bărbat care se ascunde și încearcă să supraviețuiască, în același timp dorind să ajungă în  San Diego, unde se presupune că s-a stabilit un cartier general al celor care au mai rămas din guvern. Într-una dintre casele în care se ascunde, o găsește pe Amira. Deși nu își dorește să o ia cu el, ci preferă să meargă fiecare pe cont propriu mai departe, simte o oarecare datorie morală de a avea grijă de ea, atunci când o lasă în urmă și este atacată de atinși. Astfel, drumul lor continuă împreună.

„Curând desluși mai multe siluete în apropierea locului în care se despărțiseră. Scena era incredibilă: Amira, înconjurată de vreo zece sau doisprezece atinși se rotea în cerc, ținând în mână cuțitul pe care i-l dăduse el. Atacatorii se mișcau încet, ca prin apă, având în vedere că era întuneric și că doar prezența luminii îi activa, dându-le agilitatea și forța letală.”

Pe drum, găsesc diverse locuri în care se pot ascunde de atinși, dar pericolele se află la tot pasul. Într-o lume în care mâncarea, apa și medicamentele sunt pe terminate, nu mai știi în cine să ai încredere. Atinșii sunt extrem de periculoși, dar nici oamenii rămași nu sunt întotdeauna ceea ce par a fi. Trădarea se ascunde la fiecare colț, iar lupta pentru supraviețuire nu cunoaște milă, prietenie sau devotament. Desigur, există și oameni care, împinși de împrejurări, preferă să formeze grupuri pentru a se ajuta reciproc în această luptă.

Pericolele sunt la tot pasul

Nici un loc nu este suficient de sigur pentru a rămâne acolo prea mult timp. În plus, scopul lui Axel este acela de a ajunge în San Diego, iar Amira nu vrea să rămână în urmă. Astfel, cunosc și alți oameni, sunt expuși nenumăratelor pericole, trebuie să ia hotărâri în momente dificile, dar reușesc să avanseze în drumul lor. Pe parcurs, se opresc la o fermă, unde după câteva zile, o tragedie îi determină să își continue drumul.

După un timp, se stabilesc o perioadă îndelungată în Umatilla Army Depot, un complex militar care îi ferește de atacurile atinșilor. Însă după o perioadă, sunt nevoiți să părăsească locul care până acum, le-a oferit siguranță și protecție. Pe drum, mai cunosc și alți oameni, astfel că formează un grup și pornesc împreună în călătoria care are ca menire să îi ducă într-un loc sigur, ferit de atinși.

„Nu mai apucă să spună nimic, pentru că un alt sunet, mai înfiorător decât cel de dinainte,

străpunse aerul fierbinte.

— Au intrat, şopti ea.

Din tunel se auzeau voci şi câteva minute mai târziu apăru Sean, însoţit de Julia şi de un

alt băiat cu pielea de culoarea cafelei.

— Repede, zise el, abia respirând. Repede, în maşină.

Fără să mai stea pe gânduri, se suiră cu toţii în Chevy, iar Amira învârti cheia în contact şi apasă acceleraţia până în podea.

Lăsară în urmă complexul. Pe fondul cerului întunecat se zărea o lumină nefirească. Aruncătoarele de flăcări, se gândi Axel, în timp ce goneau pe drumul desfundat către sud. Julia plângea încetişor în spate. Se terminase.”

Fugi – cine va supraviețui?

La un moment-dat, însă, sunt luați captivi de o grupare de tipul unei secte religioase, care face anumite ritualuri pentru a se proteja de atinși. Aici, sunt ținuți prizonieri și viața le este pusă în pericol. Amira reușește să plece din celula în care era ținută captivă împreună cu Axel, dar el rămâne acolo. Din acel moment, Axel nu mai știe nimic de ea, până într-o zi, când Amira merge la el în celulă și îi oferă, pe ascuns, un cuțit.

„Comunitatea în care nimeriseră se considera aleasă de Dumnezeu. Încercau să procreeze, crezând că erau singura salvare a omenirii. O dată pe lună ofereau o ofrandă.”

Axel este apoi următorul pe listă pentru ritualul de ofrandă. Va reuși să scape? Și dacă da, ce se va întâmpla în continuare cu el? Dar cu Amira? Mai are lumea vreo șansă la supraviețuire, la exterminarea atinșilor și reluarea vieții în condiții normale? Toate acestea le veți afla doar citind cartea „Fugi!”, pe care v-o recomand cu toată încrederea.

Îți mulțumesc, Oana, pentru oportunitatea de a citi această carte!

Cartea Fugi! de O.G. Arion poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Up.

49 thoughts on “PRE-RECENZIE – „Fugi!” – O.G. Arion

  1. Felicitări pentru recenzia minunată! 💚 Pare un roman extrem de incitant și de alert, fapt care mă face să fiu și mai nerăbdătoare…

  2. Doamne, Eva, tu știi ce mult am așteptat să aflu ceva detalii despre cartea asta? Mulțumesc pentru recomandare și impresii! Oana Arion e o autoare pe care o îndrăgesc foarte mult și cărțile ei, la fel. Felicitări!
    Apropo, mie îmi sună a distopie. 😊🤗😍

  3. Doamne, Eva, tu știi ce mult am așteptat să aflu ceva detalii despre cartea asta? Mulțumesc pentru recomandare și impresii! Oana Arion e o autoare pe care o îndrăgesc foarte mult și cărțile ei, la fel. Felicitări!
    Apropo, mie îmi sună a distopie. 😊🤗😍

  4. Multumim pentru prezentare,imi place subiectul carti!Am sa trec cartea pe lista mea lungaaa!!!

  5. Multumim pentru prezentare,imi place subiectul carti!Am sa trec cartea pe lista mea lungaaa!!!

  6. Multumim pentru prezentare,imi place subiectul carti!Am sa trec cartea pe lista mea lungaaa!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: