„Fraiero!” – Ciprian Pop

Nu-i așa că și pe voi v-a făcut curioși coperta și titlul cărții? Dacă da, nu ezitați să o citiți, dar numai dacă aveți peste 18 ani. Cartea este încadrată în colecția „18+ Hot – Forbidden Collection” și nu degeaba. Conține limbaj licențios și scene explicite. Bun, acum că v-am atras atenția, puteți continua să citiți recenzia (merge și dacă aveți sub 18 ani, promit că nu scriu nimic nepotrivit).

Încep prin a vă da un sfat prietenesc, așa, ca de la cititoare la cititori: nu citiți cartea aceasta în public, pentru că o să vă simțiți ciudat să se uite lumea aiurea la voi, când râdeți. Vă spun asta pentru că eu am dus cartea cu mine și nu știam cum să mă ascund când îmi venea să râd.

„Atunci am intrat în dubii. Dacă vreunul dintre cei doi cu care eram în mașină a spart geamul și mințea de stă ceasul? Dacă se adevereau blestemele bătrânicii? Dacă era o vrăjitoare și, în timpul liber, închiria apartamentul la copii? Dacă ajunge bătrâna acasă și are păpuși voodoo înfățișându-ne pe noi?”

„Fraiero!” este una dintre cele mai amuzante cărți pe care le-am citit. În plus, autorul ține să ne aducă la cunoștință, pe parcursul lecturii, că tot ceea ce este în carte este adevărat. Cartea este scrisă într-un stil simplu și pe un ton amical. Iar un lucru care mi-a plăcut maxim este faptul că se simte accentul ardelenesc în poveste, prin diverse cuvinte și expresii întâlnite în Ardeal. Vă imaginați ce bine m-am simțit să citesc o astfel de carte, eu însămi fiind ardeleancă.

„Nici ceasurile atomice cu cesiu nu sunt atât de precise, pe cât a fost Andrei atunci când m-a sunat la ora cinci fix. Ceasurile atomice erau cele mai precise ceasuri din lume, dar am auzit că deja s-au inventat altele și mai precise. Ai noroc cu mine că mai înveți lucruri noi, cititorule.”

În această carte, primul volum al seriei, este povestită o parte a adolescenței lui Cipri, personajul principal (și autorul, de altfel). Ca orice adolescent, Cipri își dorește doar să se distreze, indiferent de ce presupune distracția – adică, în general, băutură, petreceri și femei. Împreună cu cei mai buni prieteni ai săi, Andrei și Ionuț, Cipri face tot soiul de năzbâtii. Elevi de liceu, an terminal, nu acordă prea multă importanță școlii și examenului care îi așteaptă. În schimb, le place să își petreacă nopțile în cluburi, să bea și să meargă în diverse excursii sau tabere.

„Cu ocazia asta o să-ți amintesc și ție de liceu, poate cu nostalgie, iar dacă încă ești elev, te rog să nu mă iei drept model, pentru că nu am fost niciodată unul. De fapt, dacă mă gândesc mai bine, eram modelul de neurmat. Tot timpul îmi plăcea să ies în evidență cu ceva, indiferent dacă era un lucru pozitiv sau negativ, simțindu-mă mai bine atunci când eram băgat în seamă. Și, cum nu-mi treceau prin minte foarte multe lucruri pozitive, evident că mi-am găsit scăparea în cealaltă parte.”

Însă adolescența este și momentul în care Cupidon îi lovește pe fiecare. Este și cazul lui Cipri, care atunci când se îndrăgostește, are impresia că nimic nu îi mai poate distruge fericirea. Însă, așa cum probabil vă imaginați, iubirea din adolescență nu este deloc ușoară, iar complicațiile apar destul de repede. El, aflat la începutul experienței de iubire, face lucruri nepotrivite, care de cele mai multe ori, îi distrug șansele de a fi cu o fată, sau chiar relația deja existentă.

Cipri se îndrăgostește de câteva ori, dar norocul nu prea pare să îi surâdă. Laura, una dintre fetele pe care le place, este îndrăgostită de Andrei. Izabela este prietena lui Cipri de la început, de când s-au cunoscut, astfel că sunt conștienți că o relație între ei ar strica această prietenie, deci renunță la idee.

Imediat după terminarea liceului, Cipri și prietenii lui pleacă la mare. Acolo, o întâlnește pe Dana și devin un cuplu. Lucrurile devin încinse foarte repede, dar din cauza circumstanțelor, nu se pot desfășura în voie. Totuși, relația lor continuă și după ce revin în Cluj. Cipri este îndrăgostit până peste cap și este dispus să facă orice pentru Dana. Însă această determinare a lui, de a-i face Danei pe plac mereu, nu prea pare să o încânte, astfel că ea pune capăt relației.

Deși suferă, la un timp după despărțirea de Dana, Cipri se îndrăgostește din nou. De data aceasta, norocoasa este Antonia, o fată frumoasă, care pare femeia visurilor lui Cipri. Relația lor pare menită să dureze și să îi ajute să cunoască adevărata iubire. Deși cei doi trec prin obișnuitele suișuri și coborâșuri ale unei relații, aceasta pare o relație care va dura și le va aduce multă fericire celor doi. Dar să fie oare atât de simplu să găsești pe cineva alături de care să îți dorești să îți petreci viața? Și, cum sunt sigură că vă întrebați, cine este fraiera în toată povestea? Ei bine, trebuie să citiți cartea, ca să aflați.

„De multe ori am fi vrut să ieșim împreună, dar nu puteam, deoarece tatăl ei se comporta tare ciudat când auzea că ieșea cu mine. Deseori, nu o lăsa. Iar în ultima vreme, decât să primească un răspuns negativ din partea lui, Antonia nu-l mai întreba. Ne întâlneam pe ascuns. S-au acumulat în mintea ei toate acele gânduri și experiențe neplăcute, iar acum au explodat.”

Cartea „Fraiero!” este una perfectă pentru relaxare și pentru amuzament. Este genul acela de carte pe care, atunci când o citești, nu te poți abține să nu râzi. O carte despre adolescență, despre primii fiori ai iubirii, primele experiențe sexuale și despre prietenie, pe care o recomand tuturor celor care sunt dispuși să se distreze citind o poveste reală, într-o carte lipsită de inhibiții.

Felicitări autorului pentru curajul de a așterne amintirile pe hârtie, iar editurii, felicitări pentru că a ales să publice această carte și să îi ofere o colecție în care se potrivește perfect!

 

Mulțumesc Editurii Quantum Publishers pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Cartea „Fraiero!” de Ciprian Pop poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Quantum Publishers.

16003228_560325790843592_4980520470105643541_n

12 thoughts on “„Fraiero!” – Ciprian Pop

  1. Abia aștept sa o citesc si eu! Mulțumesc pentru recomandare. Foarte interesantă pare, după recenzie. Felicitări!

  2. Mă bucur tare mult că am descoperit recenzia ta pentru că m-ai corupt să adaug acest titlu pe lista de cărți de cumpărat :D. Momentan nu sunt în România, dar vin în iulie și atunci plănuiesc să-mi cumpăr mai multe cărți. Am lista, n-o să ratez niciuna :)).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.