Sunt de părere că o carte care reușește să trezească în cititor sentimente, indiferent de ce fel, este o carte bună. Pornind de la această afirmație, vă voi spune de ce „Tratatul de pace” este, după părerea mea, o carte bună. A reușit să stârnească în mine, încă de la început, sentimente de furie față de unul dintre personaje. Bine, pe parcurs m-am lămurit eu ce și cum, dar tot nu pot spune că sunt de acord cu el. Per total, seria „Ducele de Castle” mi-a plăcut. Totuși, nu aș putea să vă spun care dintre cele două volume mi-a plăcut mai mult.
Spre deosebire de primul volum, „Fiica regelui”, în „Tratatul de pace” mi s-a părut că este mai multă acțiune, transmite parcă trăiri mai intense și m-a ținut cu sufletul la gură ceva mai mult decât primul volum. Pe de altă parte, primul mi s-a părut mai sensibil, mai delicat cu cititorul și bazat mai mult pe povestea de dragoste dintre Miriam și Alexandru.
La finalul primului volum, am fost martorii căsătoriei dintre Miriam și Alexandru, regina și noul rege al Regatului Lycaste. Tot acolo, aflăm că Miriam poartă în pântece copilul lui Alexandru. Începutul celui de-al doilea volum, „Tratatul de pace”, prezintă momentul nașterii prințului moștenitor. Un moment intens, care ne ține pe jar, fiind martorii chinurilor care o duc pe Miriam la un pas de moarte. Alexandru îi este alături și o ajută să nască, dar imediat după ce își aduce copilul pe lume, dispare din viața soției și a noului-născut.
„- Cum îl poți apăra?! Te-a părăsit când aveai mai mare nevoie de el!
– Rănile sufletești se vindecă mai greu decât cele trupești! Iar prezența mea îl afectează!”
Tratatul de pace
Acum, poate voi îi veți înțelege comportamentul după un asemenea episod, dar eu tot nu înțeleg și nu pot să îl aprob. Într-adevăr, ne dăm seama că se simte vinovat pentru suferința lui Miriam și regretă că ea a fost la un pas de moarte, în timp ce încerca să îi aducă pe lume copilul.
După ce Miriam a preluat tronul, în urma decesului Regelui Eduard, Regatul Meath, condus de regele Teodor, amenință Regatul Lycaste. Miriam decide să încerce încheierea unui tratat de pace, astfel că, fără știrea lui Alexandru, pleacă la regele Teodor. Acesta însă nu este dispus să negocieze cu o femeie. În plus, regele Teodor este renumit pentru cruzimea lui față de femei. Nereușind să găsească o femeie care să îi ofere un moștenitor, acesta și-a omorât toate fostele soții. Ca dovadă vie a cruzimii sale față de femei stă Ana, care acum este însărcinată și urmează să îi aducă pe lume un moștenitor, însă pe care regele o bate de câte ori prinde ocazia.
„Se înnoptase. Stătea lângă măsuță, nu avea somn, se simțea agitată. Privi la scaunul care și-l rezemase în ușa dormitorului. Afară era liniște, chiar dacă toată ziua fusese o forfotă continuă, ostași veneau și plecau. Era târziu. Privi la pat, dar nu se încumeta să se întindă. Se schimbase în cămașa de noapte și un halat lung, înăuntru era răcoare. Reușise să se odihnească în ultimele nopți alături de Alexandru. I se rupea sufletul gândindu-se că zăcea într-o temniță întunecată, probabil umedă și urât mirositoare. Se auzi zgomot pe coridor. Tresări. Apoi se auziră bătăi în ușă. Nu așteptă să i se răspundă și forță ușa. Miriam sări ca arsă. Privi în jur, nu avea nimic cu ce să se apere.”
Va exista un tratat de pace?
Nereușind să cadă la o înțelegere cu Miriam, regele Teodor îl cheamă la palat pe Alexandru. Într-un final, Miriam reușește să găsească o cale de a încheia un tratat de pace cu regele Teodor. Acesta presupune un duel între ea și regele Regatului Meath, în urma căruia câștigătorul va obține ceea ce își dorește.
Regele Teodor însă nu este omul care să își respecte cuvântul dat, astfel că, atunci când este învins de Miriam, acesta o atacă. Alexandru îl omoară pe regele Teodor, dar asta îi aduce acuzații din partea celorlalte regate, inclusiv din cel al Regatului Clare, condus de Regele Richard. Ce se va întâmpla cu Alexandru? Va reuși Miriam să îl salveze și să încheie mult-râvnitul tratat de pace între regate? Veți afla doar citind cartea.
„Richard se amuză. Era unul dintre cei mai puternici regi din acea regiune. Multe capete încoronate tremurau în fața lui, dar acea tânără, care nu avea poate nici jumătate din vârsta lui îi spunea în față ceea ce gândea, fără teamă. Prima dată când o cunoscuse i se păruse a fi îndrăzneață, și nu putuse să nu îi remarce frumusețea. Dar devotamentul cu care își apăra bărbatul îl uimea. În același timp îi stârnea respect. Curajul de care dăduse dovadă mergând singură la regele Teodor, îl lăsase fără cuvinte.”
Vă recomand cartea „Tratatul de pace” dacă vă place stilul historical romance și dacă vă doriți o poveste care să vă țină captivi.
Cartea „Tratatul de pace” de Alina Cosma poate fi achiziționată de pe pagina de autor, unde găsiți toate cărțile autoarei.
Alte recenzii la cărți scrise de Alina Cosma:
„O singură minune”
„Darul vieții”
„Tărâmul mistic: Îngerul luminii”
„Tărâmul mistic: Suflete pereche”
„Înger de pază”
Frumoasă recenzie! Felicitări!
Multumesc!
Mulțumesc, Ancuța Eva! Mi-ai făcut o mare bucurie!
Cu drag! Iti multumesc si eu! <3
Felicitări pentru recenzia minunată! <3
Iti multumesc! <3
Chiar trebuie sa citesc si eu seria asta! Felicitări, frumoasa recenzia!
Îți mulțumesc. Sunt sigură că îți va plăcea. ❤