„Homo in fabula” – Mircea Rotaru

Am acceptat cu bucurie să citesc această carte, mai ales că nu mai citisem piese de teatru de prin liceu. Nu au fost niciodată punctul meu forte, dar uneori îmi place să mai ies din zona mea de confort și să mă energizez cu o carte diferită de cele pe care le citesc de obicei. Ori cartea „Homo in fabula” de Mircea Rotaru exact asta a făcut: mi-a oferit energie și mi-a amintit că nu am mai văzut o piesă de teatru de mult timp și ar trebui să remediez acest lucru.

Cartea „Homo in fabula” cuprinde patru piese de teatru: „Stâlpul inocenței”, „Și Dumnezeu greșește”, „Un pahar de vin” și „Ultimul mareșal”. Fiecare dintre cele patru piese tratează o anumită temă. Citind, mi-am putut imagina actorii pe scenă, le simțeam trăirile prin modul în care este realizat dialogul. În continuare, o să vă spun câteva cuvinte despre fiecare dintre cele patru piese de teatru din această carte.

Stâlpul inocenței

Piesa de teatru are doar patru personaje: Matei, Diana (iubita lui Matei), Soacra (mama Dianei) și Alex (prietenul lui Matei). Îl descoperim întâi pe Matei, un scriitor întreținut de iubita lui și care suferă din cauză că Diana îl înșală. În cele câteva pagini din piesă, aflăm care este relația dintre Matei și Diana și dintre Matei și Soacra. Descoperim cum, din cauza unor neînțelegeri, se poate ajunge la o tragedie.

„Diana: Te iubesc.

Matei: Și eu te iubesc și îți mulțumesc că mă susții.

Diana: Pentru că o meriți.

Matei: De ce?

Diana: Pentru că nu știu ce bărbat m-ar fi luat pe mine la ce trecut am.”

Și Dumnezeu greșește

Această piesă de teatru este una care dezbate o temă a credinței. Pot chiar să spun că dintre cele patru piese din carte, aceasta m-a impresionat cel mai mult și a fost preferata mea. Aici, îi avem ca personaje pe Dumnezeu, Călugărul Atanasie, Sfântul Petru și Lucifer. Atunci când Călugărul Atanasie moare, ajunge la Poarta Raiului, unde îl întâlnește întâi pe Sfântul Petru, iar mai apoi poartă discuții cu Dumnezeu și cu Lucifer. Dumnezeu îi dă o misiune, dar și Călugărul Atanasie îi ajută pe Dumnezeu și pe Lucifer să își rezolve o problemă care durează de câteva milenii.

„Dumnezeu: Copilul meu, te rog să te ridici.

Atanasie: Da, Doamne.

Petru: Am făcut întocmai cum mi-ați cerut. L-am primit pe oaspetele nostru.

Dumnezeu: Prea bine. Petru, te rog să ne lași singuri, am străbătut un lung drum și acum doresc să vorbesc cu cel ce este făcut după chipul și asemănarea mea.”

Un pahar de vin

În această piesă de teatru, îi avem ca personaje pe: Flavius, Elena (mama lui Flavius), Violeta, Polițista și Infractorul. Această piesă de teatru aduce în prim-plan un subiect oarecum de actualitate: relația dintre un bărbat mai tânăr și o femeie mai mare, în care bărbatul este cel întreținut. Flavius o iubește pe Violeta, dar totodată, părerea mamei este încă foarte importantă pentru el. Astfel, în momentul în care Elena află despre relația fiului ei cu Violeta, lucrurile iau întorsături neașteptate. Această piesă mi s-a părut tragică, dar și amuzantă.

„Violeta: Invit-o la nuntă și asta este.

Flavius: Cum să o invit direct la nuntă?

Violeta: Păi poți să îi trimiți o invitație după ce ne vom decide asupra locației și datei.

Flavius: Da, dar e mama. Pe cât de mult nu o suport, pe atât de mult țin la ea.

Violeta: Mama, mama, mama, nu te-ai săturat?

Flavius: Ba da.”

Ultimul mareșal

În comparație cu celelalte trei piese de teatru, aceasta mi s-a părut cea mai diferită, întrucât face o incursiune în istoria noastră. Este piesa cu cele mai multe personaje, care ne aduce în vizor o scenă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Ca personaje, îi avem pe: Horia Sima, Ion Antonescu, Mihai Antonescu, Maria Antonescu, Nichifor Crainic, Iosif Iacobici, Regele Mihai I al României, Constantin Titel Petrescu, Emil Bodnăraș, Constantin Sănătescu, Lucrețiu Pătrășcanu, Alexandru Voitinovici, Dumitru Săracu, Jovița Dumbravă, Vasile Niță și plutonul de execuție. Piesa ne prezintă momentul în care Regele Mihai a decis să retragă România din război și înlăturarea lui Antonescu.

„Regele: Domniile voastre, după cum ați fost informați, este imperios să grăbim acțiunea de înlăturare a dictatorului Ion Antonescu și a complicilor săi. Viața soldaților noștri depinde de asta.

Sănătescu: Majestatea voastră, cu tot respectul, dar mareșalul Antonescu este iubit de o mare parte a poporului și soldații îl respectă.”

Toate cele patru piese de teatru din carte mi-au plăcut, fiecare este deosebită. Cu siguranță mi-ar plăcea să le văd și jucate pe scenă.

Mulțumesc autorului pentru exemplarul oferit pentru recenzie!

 
Cartea „Homo in fabula” de Mircea Rotaru poate fi achiziționată de pe Libris.

16 thoughts on “„Homo in fabula” – Mircea Rotaru

  1. Așteptam părerea ta. Și mie mi-a plăcut foarte tare. Felicitări pentru recenzie! 💛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.