Comunicat de presă – MaratonCOOLtural2018

Duminică, 22 aprilie, a avut loc evenimentul #MaratonCOOLtural2018 care face parte din proiectul CititORADEA, finanțat de Fundația Comunitară Oradea prin programul Bursa Talentelor. Organizatorii proiectului sunt Asociația Good Life Performers și Mark C. Lukács, organizator de evenimente și consultant.

Proiectul CititORADEA are în vedere premierea a 5 localuri pro cultură din județul Bihor și dotarea acestora cu minibiblioteci, organizarea unui maraton cultural și demararea primului Festival Internațional de Carte din Oradea, în perioada 22-24 iunie.

În cadrul maratonului din 22 aprilie, au avut loc simultan diverse activități culturale în Oradea, Beiuș și Salonta și au fost inaugurate 4 din cele 5 minibiblioteci amenajate în localurile pro cultură selectate și premiate.

“Fiecare Colț al Cititorilor, așa cum l-am denumit noi, este o minibibliotecă formată din 100 de volume care tratează subiecte diverse atât pentru cei mici cât și pentru adulți, de la beletristică și până la cultură generală. Prin aceste minibiblioteci ne propunem să promovăm cititul și experiența inegalabilă a lecturării unei cărți tradiționale, tipărite. Facem acest lucru prin aducerea cărții acolo unde oamenii petrec tot mai mult timp atunci când vine vorba de muncă, studiu și relaxare și anume în cafenele, ceainării sau restaurante. A câștiga titlul de “Local promotor al culturii” nu e doar un privilegiu, e și o mare responsabilitate, iar premiul reprezintă de fapt un angajament pe termen lung din partea localului de a promova lectura și cultura, integrând în țesutul brandului și această misiune.”, a declarat Mark C. Lukács, coordonatorul proiectului CititORADEA.

Maratonul a debutat în Oradea la ora 8:00, cu o întâlnire degajată la Rewine Bar la care au participat câțiva iubitori de lectură și cultură și a fost inaugurat și Colțul Cititorilor din incinta localului. La ora 11:00, a început seria de activități organizate la Cafeneaua literară R et R, prin  atelierul “Ajută-ti copilul să vorbească!”, susținut de logopedul Laura Hărdălău. La eveniment au luat parte peste 30 de participanți, fiecare plecând acasă cu un mic cadou din partea trainerului. A urmat apoi o prezentare interactivă susținută de tânăra Petra Boantă, autor, copywriter și babysitter-educator. Prezentarea s-a intitulat “Babysitting educativ prin joacă și povești?” și a captat interesul a zeci de mămici. Activitatea avut și o parte practică, cu jocuri, în care au fost implicații copiii prezenți spre bucuria acestora.

De la ora 15:00 la 16:00, în cadrul evenimentului Meet & Greet, invitatul Mircea Pricăjan, autor și traducător, a susținut o prezentare despre lumea cărții, greutățile cu care se confruntă un autor și un traducător în timpul carierei și despre viitorul său roman. A urmat un dialog între autor și participanți.

Expoziția de artă vizuală a artistei Teodora Vlaicu a atras zeci de vizitatori în decursul zilei iar în momentul inaugurării expoziției artista a fost înconjurată de mai mulți prieteni și pasionați de artă.

De la ora 18:00 la 19:00, iubitorii de carte și-au dat întâlnire în Piața Unirii, răspunzând afirmativ neaștepta de mulți la întrebarea “Ieșim la o carte?” care a fost de fapt și numele evenimentului cu pricina. Cei peste 100 de participanți au citit câteva minute în grup, au primit câte o carte cadou din partea organizatorilor, au citit stând pe iarbă și au făcut o mulțime de poze cu diverse afișe care conțineau mesaje precum: “#MaratonCOOLtural2018”, “Ieșim la o carte?”, “Ne vedem la Festivalul Internațional de Carte Oradea!” sau “Like FICO”.

Serata muzicală susținută la cafeneaua R et R de participanții la Master Class-ul Național de Muzică de Cameră și inaugurarea minibibliotecii #ColțulCititorilor de la Cafeneaua literară R et R au fost activitățile care au încheiat maratonul în Oradea și s-au desfășurat cu sala plină.

Evenimentele din Beiuș și Salonta au fost organizate independent, de grupuri de inițiativă locale, cu sprijinul localurilor în care s-au desfășurat activitățile.

În Beiuș, pasionații de cultură au putut participa la evenimentul “Time out for reading”, care a avut loc la cafeneaua TimeOut între orele 18:00-20:00. Participanții care s-au prezentat la eveniment având la ei o carte au primit 50% reducere la consumație din partea localului, a fost inaugurată minibiblioteca Colțul Cititorilor, a avut loc un recital de poezie, lecturi publice, dar și un moment artistic oferit de trupa de teatru Re Open Theater.

În Salonta, Pizzeria “Melody” a găzduit un eveniment care a cuprins inaugurarea minibibliotecii din cadrul localului, un show muzical realizat de doi artiști locali, precum și o campanie prin care cei care se prezentau cu o carte beneficiau de 50% la consumație.

Organizatorii anunță că acest eveniment a pregătit terenul pentru cele care vor avea loc în cadrul primului Festival Internațional de Carte din Oradea care va avea loc în perioada 22-24 iunie și la care vor participa nume grele din lumea culturală.

4 thoughts on “Comunicat de presă – MaratonCOOLtural2018

1. Multumim! FICO va cuprinde o serie de evenimente, care se vor desfasura, cel mai probabil, in diverse locatii din oras. Una dintre ele va fi cafeneaua R et R, aceasta fiind unul dintre localurile partenere.