#MaratonCOOLtural2018 – un eveniment splendid

Recent, am aflat despre Proiectul CititORADEA, un proiect menit să promoveze cititul și cultura pe plan local, în Oradea și în județul Bihor. Dacă în toți cei aproape 30 de ani de viață nu m-a atras nimic pentru voluntariat, ei bine, lucrurile s-au schimbat total când am descoperit proiectul ăsta. Și uite așa, am zis să îmi încerc norocul și să aplic. Și am ajuns voluntar în proiectul CititORADEA, alături de alți voluntari – toți mai tineri decât mine, ceea ce m-a surprins, pentru că am văzut că adolescenții, elevi de liceu, au făcut din citit o pasiune.

Astăzi, 22 aprilie 2018, a avut loc evenimentul #MaratonCOOLtural2018, un eveniment care face parte din proiectul CititORADEA, finanțat de Fundația Comunitară Oradea prin programul Bursa Talentelor. Evenimentul a cuprins diverse evenimente culturale desfășurate simultan în Oradea, Salonta și Beiuș. Au avut loc ateliere pentru mămici și copii, întâlniri cu autori și alți oameni din viața culturală, expoziție de artă, concert, lectură în aer liber, campanii promoționale în localurile partenere și inaugurarea unor locuri denumite „Colțul Cititorului”, o mini-bibliotecă în localurile participante.

Totodată, pe lângă aceste evenimente, #MaratonCOOLtural2018 a avut menirea de a pregăti terenul pentru primul Festival Internațional de Carte din Oradea, care se va desfășura în perioada 22-24 iunie 2018.

Dar sa vă spun cum a decurs ziua de azi…

Cum a fost la #MaratonCOOLtural2018?

În Oradea, programul a cuprins numeroase evenimente, pentru toate vârstele. Au fost inaugurate două minibiblioteci „Colțul Cititorului”, în Rewine și R&R. Acolo, pasionații de lectură vor putea să petreacă timp de calitate, citind o carte din biblioteca localului, alături de o cafea/un ceai/un suc.

This slideshow requires JavaScript.

La ora 11, mămicile au fost invitate la un atelier susținut de logopedul Laura Hărdălău, numit „Ajută-ți copilul să vorbească”. Mămicile prezente la eveniment au luat parte la o prezentare teoretică, urmată apoi de exemple practice, menite să le ajute în viața de zi cu zi, pentru a-și învăța copiii să vorbească.

This slideshow requires JavaScript.

La ora 12.30, Petra Boantă a susținut o prezentare interactivă, împreună cu părinții și copiii, intitulată „Babysitting educativ prin joacă și povești”. Copiii au fost încurajați să se implice într-un joc al emoțiilor, iar distracția celor mici a fost pe măsura așteptărilor.

This slideshow requires JavaScript.

La ora 15.00, autorul și traducătorul Mircea Pricăjan a susținut evenimentul „Meet & Greet”, în cadrul căruia a vorbit despre cartea pe care o va publica în curând, intitulată „Pumn de Fier”, dar și despre cum a luat naștere cartea și despre provocările din meseria sa. După prezentarea cărții, autorul a citit câte un capitol din cartea deja publicată și din cartea aflată în curs de apariție. Lectura a fost urmată de un dialog între autor și cei prezenți, autorul răspunzând la întrebările publicului.

20180422_153747.jpg

La ora 18 a avut loc poate cel mai așteptat eveniment al zilei și evenimentul care m-a surprins cel mai mult, în mod plăcut. Evenimentul, intitulat „Ieșim la o carte?” a atras aproximativ o sută de persoane. Întâlnirea s-a dat în Piața Unirii, unde participanții s-au adunat la câteva momente de lectură, la finalul cărora au primit câte o carte la alegere, dintre cele expuse, din partea organizatorilor. Cel mai mult m-a surprins numărul de persoane care au participat la acest eveniment și faptul că nu s-au grăbit să aleagă o carte și să plece, ci și-au îngăduit un moment prelungit de lectură, la soare, în centrul orașului. Nu cred că pot să vă descriu în cuvinte cât de frumoase au fost cele două ore petrecute în acest fel, dar sunt sigură că pozele vorbesc de la sine.

This slideshow requires JavaScript.

Ziua s-a încheiat cu o serată muzicală, cu un concert instrumental susținut de participanții la Master Class-ul Național de Muzică de Cameră. Din nou, nu vă pot exprima în cuvinte cât de înălțător a fost momentul. Tot ce vă pot spune a fost că serata muzicală a fost finalul perfect al unei zile perfecte.

5 thoughts on “#MaratonCOOLtural2018 – un eveniment splendid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: