„Studenta criminală” – Eugenia Crainic

Am așteptat cu nerăbdare să citesc „Studenta criminală” de Eugenia Crainic, mai ales după ce am participat și la lansarea cărții la Oradea, care a fost absolut minunată! Deși este o carte de debut, pot să afirm, fără nicio reținere, că nu se simte acest lucru. O fi și datorită experienței autoarei în ale scrisului – pentru cine nu știe, Eugenia Crainic este fostă ziaristă.

Primul lucru care îl atrage, probabil, pe cititor la această carte, este faptul că povestea a fost inspirată dintr-o crimă care s-a întâmplat în realitate și despre care, cu siguranță, ați auzit la vremea respectivă. Totuși, Eugenia ține să ne explice faptul că doar crima în sine a inspirat povestea, dar detaliile și personajele din carte sunt fictive.

Rutina Inspectoratului de Poliție din Timișoara este întreruptă în momentul în care un bărbat anunță că a găsit un cadavru în portbagajul unui Mercedes, în 3 august. Mircea Dobra și Eugen Pop încep investigarea cazului. În portbagajul mașinii din fața Complexului studențesc, Căminul Doi de la Medicină, este găsită doar o parte din trupul celui ucis, Ilarie Covaci, în vârstă de 62 de ani, vicepreședintele Partidei Romilor din oraș. În scurt timp, pentru anchetarea crimei sunt trimiși de la București comisarul-șef de poliție Leon Damian și comisarul de poliție Sofia Roth.

În 5 august, la secția de poliție se prezintă Claudia Baran, care se predă pentru uciderea lui Ilarie Covaci și menționează că a fost ajutată de iubitul ei, Adrian Dima. Fata le spune polițiștilor chiar și unde a ascuns valiza cu o parte din corpul celui ucis. Adrian însă este în comă indusă, după ce a încercat să se sinucidă. Dar să fie oare cazul rezolvat, atât de simplu?

„- Trebuie să stăm urgent de vorbă cu fata asta. Nu pot să cred că am venit până aici pentru o crimă care s-a rezolvat singură. Nu-mi place deloc. Mai sunt însă destule necunoscute. Trebuie să vedem despre ce este vorba…”

Odată deschisă ancheta, cei patru polițiști încearcă să descâlcească ițele încurcate ale poveștii. Astfel, este anchetat și fiul lui Ilarie, Camlo Covaci, posibil suspect în uciderea tatălui său. Claudia este „studenta criminală”, principala suspectă în moartea lui Covaci, întrucât ea singură a declarat astfel la poliție. Însă anchetarea ei duce la alte piste și aduce în prim-plan evenimente din trecutul ei, care au marcat-o. Adrian este singurul suspect care nu poate fi anchetat, el fiind ținut de către medici în coma indusă, pentru a-și putea reveni. Din partea Claudiei, sunt anchetați părinții ei și pastorul Mihai, acesta fiind singura persoană în care Claudia pare să fi avut vreodată încredere deplină. Dar rolul pastorului în viața fetei este unul cât se poate de diferit față de ceea ce cred părinții fetei.

„- Domnule pastor, vă avertizez că nu v-am chemat aici pentru că nu știu lucruri, iar dumneavoastră trebuie să mi le dezvăluiți. Mai degrabă, v-am chemat pentru că știu lucruri. Iar dumneavoastră veți face bine să răspundeți prompt.”

Odată ce detaliile din trecutul Claudiei ies la suprafață, polițiștii sunt tot mai convinși că sunt departe de a descoperi adevăratul criminal a lui Ilarie Covaci. Totodată, ancheta scoate la iveală numeroase alte încălcări ale legii. Totuși, în lipsă de dovezi în cazul crimei, polițiștii sunt nevoiți să lase vina să cadă asupra principalilor suspecți. Vor reuși să dea de capăt cumplitei crime și să descopere cine a fost cu adevărat criminalul? Asta veți descoperi doar citind cartea.

„- Ai văzut?, observă Eugen Pop. Când ți-am zis că ne-a intrat un caz baban, ai râs de mine.

– Lasă-l dracului! Baban, baban, dar nici chiar atât de baban. Să nu reușim, patru oameni și o gașcă de criminaliști, să-i dăm de capăt… Ceva ne scapă și nu-mi dau seama ce. Mă dor creierii, jur!”

Pe lângă povestea în sine, detaliile polițiste și desfășurarea anchetei, suntem martorii unei povești de dragoste, care se naște în cele mai neașteptate momente și împrejurări. Astfel, ancheta crimei este presărată și cu puțină magie a dragostei, parcă pentru a oferi și o latură pozitivă poveștii.

Trebuie să vă spun că am bănuit cine este criminalul, deși autoarea nu a lăsat să se descopere adevărul, până la final. Mi-a plăcut enorm cum este creionată întreaga poveste, atât cu ancheta crimei, cât și povestea de dragoste. Personajele sunt bine conturate, fiecare cu o personalitate aparte și cu propriile probleme personale, atât polițiștii, cât și cei implicați în crimă.

Cartea este scrisă într-un mod alert, care te ține captiv în poveste. Dialogurile sunt create impecabil, astfel că au un aer cât se poate de natural. Povestea aduce detalii surprinzătoare și răsturnări de situație, lucru ce creează un amalgam de sentimente în sufletul cititorului. Așadar, dacă vă plac cărțile polițiste, vă recomand cu toată încrederea „Studenta criminală” – sigur nu veți avea regrete că ați citit-o.

Eu una, abia aștept următoarele cărți ale autoarei. Sunt sigură că potențialul scriitoricesc al Eugeniei va reuși să o aducă pe buzele cititorilor, în scurt timp. Îi doresc mult succes și o felicit pentru debutul extraordinar!

Cartea „Studenta criminală” de Eugenia Crainic poate fi achiziționată de pe pagina de Facebook a cărții și de pe site-ul Editurii Mirador.

0 thoughts on “„Studenta criminală” – Eugenia Crainic

  1. Chiar eram curioasă cum este. Recenzia ta mă convinge că vreau romanul, pare genul meu de carte. Felicitări pentru recenzia minunată! 💝

    1. Iti multumesc! Ma bucur ca iti place si tie cartea. Eu azi nu am putut nici sa lucrez, eram cu gandul tot sa termin cartea, asa ca m-am pus in pat sa citesc si cand am terminat, am reusit sa ma apuc si de lucru.

  2. Vorbeam zilele trecute cu cineva și spuneam că în literatura română contemporană ducem lipsa de romane polițiste, thrillere. Uite că mi s-a demonstrat că venim din urmă și în acest gen literar. Mulțumesc pentru recomandare!

  3. Felicitari pentru aceasta recenzie, m-ai facut foarte curioasa! Cazul m-a frapat la vremea respectiva si abia astept sa citesc si aceasta carte inspirata de eveniment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.