10 lucruri pe care nu le știai despre „Zona Zero” și „Proiectul Zero” de Lavinia Călina

Printre cele mai mari provocări literare ale mele, ca să spun așa, s-au numărat cărțile scrise de Lavinia Călina, în special „Zona Zero” și „Proiectul Zero”. Dacă mă urmărești de ceva vreme, sigur știi deja că stilul Laviniei m-a uimit peste măsură și am fost încântată de toate cărțile ei. Însă de ce spun că aceste două cărți au fost cele mai mari provocări? Ei bine, pentru că nu am crezut vreodată că voi citi cărți inspirate din ideea de zombie… dar să îmi și placă?!

Zona zero și Proiectul Zero, primul zombie-apocalyps pur romanesc scris de Lavinia Călina, are ascuns în el câteva secrete, unele evidente, altele ascunse printre rânduri. Câte dintre ele le-ai observat sau câte ai mai descoperit tu pe lângă? Nu uita să lași un comentariu, iar în cazul în care nu ai citit cartea încă, mai jos vine scris mare Spoiler Alert (deci continui să citești pe propria răspundere).

Spoiler alert

 1. Zona zero nu are continuare, da sigur…

A patra carte scrisă de Lavinia ne-a oferit o surpriză mare atunci când a fost publicată pentru prima dată la Herg Benet. După ce că avea două serii începute, autoarea a decis să scoată o carte ce nu făcea parte din vreo serie și să o promoveze ca fiind stand-alone, menționând în repetate rânduri că romanul nu va avea o continuare. Așa a fost, doar că doi ani mai târziu ne-am trezit cu un prequel și anume Proiectul Zero (carte a cărei acțiuni se petrece înainte de cea din Zona Zero și care răspunde întrebărilor legate de virus și circumstanțele în care a fost creat).

 1. Girls stand together

Știți că Lavinia a făcut un clip pe youtube în care parodia modul în care reacționează oamenii când află că e scriitor. Una din glume menționa „mă bagi și pe mine și iubi într-o carte”, ei bine, asta e reală. Pe când Zona zero era în faza de proiect, prietena ei Alexandra a făcut cererea respectivă în glumă, așa ne-am trezit cu personajul respectiv ce împrumută diverse chestii din comportamentul Alexandrei reale.

Pe la jumătatea cărții, din păcate, persoana reală s-a despărțit de iubitul ei de atunci, așa că Lavinia a decis să-și răzbune prietena în carte. Așa avem scena aceea descrisă în detaliu în care TJ moare mâncat de paraziți.

 1. De ce Elena? Sau Nadia?

Rămânem la misterul numelor alese pentru personaje și ne întrebăm de ce a fost ales numele Elena pentru personajul principal din Zona Zero, iar explicația e cât se poate de simplă. Autoarea s-a apucat să scrie cartea pe 21 Mai. Pentru cine nu știe atunci sunt prăznuiți Constantin și Elena.

Și acum probabil că te întrebi când se putea apuca Lavinia de scris la Proiectul Zero din moment ce nu există un sfânt cu numele Nadia. Ei bine, numele personajului principal din Proiectul Zero a fost dat de unul din idolii din copilărie ai autoarei, iar dacă în minte ți-a venit instantaneu Nadia Comăneci, ai voie să-ți cumperi o carte în plus luna asta 🙂

 1. Proiectul Zero din Ultimul avanpostul

Ultimul avanpost e seria de debut a autoarei, iar dacă nu ai citit-o încă, nu îți fă griji, nu dăm spoiler din ea. Cele două serii nu fac parte din același univers, dar în volumul 3 din UA Diane, personajul principal, ia o carte din bibliotecă și îi citește numele și descrierea.

„…mi-am trecut degetele peste cărțile pe care le avea directoarea puse în bibliotecă. Am scos una, de curiozitate.

Proiectul Zero?! O carte despre niște nebuni ce doreau să creeze un virus într-un laborator și dau de naiba. Frumos, mi-am zis și am pus cartea la loc. Exact de asta aveam acum nevoie. Alții care se joacă de-a Dumnezeul cu viețile oamenilor. Cine naiba scrie prostiile astea?”

(Ultimul avanpost : Renașterea)

Cartea aceea e Proiectul Zero, evident. La momentul acela autoarea scria la al treilea volum din Ultimul avanpost, dar avea deja în minte povestea din noul roman. Din moment ce acțiunea din UA se petrece în 2046, era normal ca acea carte să fie deja publicată.

 1. 13 și Decembrie… din nou.

Mulți au observat că acea cifră și lună de tot repetă în cărțile Laviniei, iar Proiectul și Zona Zero nu fac excepție. În ZZ supraviețuitorii conduși de Elena stau în Baza 13, iar mare parte din acțiunea romanului PZ se petrece în luna decembrie.

Dacă încă te întrebi care e faza cu 13 decembrie, răspunsul e mai mult decât evident: e ziua de naștere a autoarei.

 1. Zona zero scrisă din start pentru export.

Datorită Proiectului Zero știm sigur că acțiunea din serie se petrece în România, la fel ca și în celelalte serii. Doar că dacă e să citești Zona Zero fără să arunci un ochi peste PZ, nu prea îți dai seama că e vorba de țara noastră. Sigur Vlad conduce un Logan, dar mașinile astea sunt deja populare prin Europa. Numele personajelor importante sunt destul de ușor de pronunțat pentru cineva care nu vorbește româna, de exemplu: Elena, Adrian, Kitty (chiar dacă e poreclă), Alexandra, Vanessa, TJ, etc. Sunt câteva care ar putea induce cititorul străin în eroare, dar acele personaje sunt episodice. Doar Sorin ce apare în mai multe scene.

Ai crede că acesta e un lucru rău, dar având în vedere că Zona zero e în proces de traducere pentru piața din Anglia… e clar că mișcarea a fost gândită din timp. Rămâne de văzut dacă englezii prind drag de serie și au să ceară și Proiectul Zero.

 1. Nu doar Corbii sau Avanpostul, ci și Proiectul.

Dacă o urmăriți pe Lavinia pe orice site de socializare, probabil că ați aflat deja că Neamul Corbilor a fost inspirat de bunica ei, iar dacă ați citit deja postarea cu lucruri ce nu le știai despre Ultimul avanpost ai făcut deja legătura. Pentru cei care încă nu s-au prins despre ce e vorba, nu vă faceți griji, e simplu.

Bunica din partea mamei s-a născut la Mlăjet (jud,. Buzău), iar laboratorul secret din Proiectul Zero se află în acea zona. Să continui?

 1. Unde dragoste nu e, nici Zona zero nu e.

Pe vremea când autoarea lansa al doilea volum din seria Ultimul avanpost, iubitul ei de atunci (acum soțul autoarei), i-a atras atenția că are o serie cu vrăjitoare și o distopie, dar nu și una cu zombii. Nu știm dacă din dorința de-a citi un zombie-apocalypse românesc sau nerăbdarea de-a vedea următorul sezon din The walking dead l-au făcut să-i ceară această carte, dar imediat Lavinia s-a și apucat de scris, iar cine a citit cartea are cui să-i mulțumească pentru apariția ei.

 1. Și muzica se mai schimbă.

Probabil v-ați obișnuit ca Lavinia să tot menționeze piese metal sau rock pe care a scris Neamul Corbilor sau Ultimul avanpost, dar cu rămâne cu seria Zero? Ei bine, surpriză! Aici avem o întorsătură de situație și de playlist. Prin urmare cele două cărți au fost scrise pe piese total diferite. Ca să vă faceți o idee vă dau câtva exemple pentru fiecare în parte.

Zona zero: Radioactive-Imagine Dragons, Marilyn Manson ft. Slipknot – The fight song, B.U.G. Mafia – Un 2 Si Trei De 0, Disclosure – Help Me Lose My Mind, Madonna – Holy Water, t.A.T.u. – All The Things She Said, Rihanna – Te Amo, Hozier – Take Me To Church, Skrillex – Bangarang, Madonna – Ghosttown.

Proiectul Zero: Anda Calugareanu – O portocala (deși asta cred că e evidentă din prolog), The Blood Hound Gang – The Bad Touch, Twenty One Pilots – Heathens, Lady Gaga – Perfect Illusion, Resident Evil Afterlife Soundtrack – Axeman,  Rihanna – Bitch Better Have My Money, Carla’s Dreams – Imperfect, Resident Evil Afterlife- Rooftop, Madonna – Revolver, Tomandandy – Tokyo (soundtrack Resident Evil Afterlife).

Diferit, nu?

 1. E ceva la mijloc!

Ok, poate că după ce ai citit Zona zero (2015) ai rămas cu multe întrebări legate de acel univers, iar Proiectul Zero (2017) a răspuns câtorva din acele întrebări. De unde a plecat virusul, cine l-a creat, cum a fost furat, etc. Problema e că încă sunt multe întrebări ce nu au un răspuns, iar mai jos aveți câteva exemple din ambele cărți:

– Ce târg a făcut Elena cu cei din Zona zero? Sigur Adrian o simpatizează, dar oare era de ajuns ca să o numească lider pentru Baza 13 în schimbul lui Sorin? Plus că în capitolul 3 din ZZ, Elena își amintește că a făcut ceva destul de josnic ca să obțină postul, dar nu primim niciodată explicația.

– Dacă Adrian o iubește pe Elena atât de mult de ce nu a lăsat-o să intre în Zona Zero deși nu avea destule carduri de acces? Chiar nu putea face o excepție? Cine i-a interzis?

– Cine a ajutat-o pe Nadia în Proiectul Zero să fure virusul? Deși planul ei era inițial ca Levente să se infiltreze în laborator, Nadia se vede nevoită să o facă chiar ea după ce planurile îi sunt date peste cap de Adrian. Cu toate astea în discuțiile ei cu Levente menționează că sunt anumite persoane care vor acel virus, dar nu se specifică cine.

– Ce s-a întâmplat cu Nadia? Știm că la finalul cărții Proiectul Zero atât Nadia cât și Adrian sunt mușcați de paraziți, dar oare chiar a murit personajul sau a găsit o cale de scăpare? Probabil că nu vom afla niciodată, sau probabil că Nadia e cea care îi interzice lui Adrian să o primească pe Elena în Zona Zero.

Toate astea le vom afla în cartea de mijloc, pentru că e mai mult decât evident că va exista o carte a cărei acțiuni să se petreacă între cele două. Altfel vom rămâne cu prea multe întrebări.

BONUS

Alin și Vanessa

Probabil că cei doi nu sunt unele din cele mai populare personaje, dar aparent ambele sunt prezente în epilogul cărților. Când virusul se declanșează în epilogul Proiectului Zero, Alin e acolo. La finalul romanului Zona zero avem o pagină din jurnalul Vanessei, unul destul de tulburător ce ne indică că povestea nu sa terminat și că ar mai urma ceva după Zona zero. Ei bine asta rămâne să aflăm în timp. 😉

Deci, câte dintre aceste lucruri știați deja? Eu aștept cu nerăbdare și următorul volum, care promite să ne răspundă la întrebările rămase. Până atunci, vă aștept cu comentarii despre ceea ce ați citit aici și chiar despre cele două cărți, dacă le-ați citit!

45 thoughts on “10 lucruri pe care nu le știai despre „Zona Zero” și „Proiectul Zero” de Lavinia Călina

 1. Foarte interesant!! Îmi plac mult aceste mici picanterii descrise de tine! Nu am citit încă aceste cărți, dar în urma acestui articol sunt tentată rău!

 2. Super articol, foarte interesant si frumos scris, felicitari Eva! Am aflat multe lucruri inedite despre cartile Laviniei. Corbii si Avanpostul sunt si pe lista mea de lecturi, le am deja, dar inca necitite, sper sa o fac in curand…

 3. Aceste mici detalii de culise, intr-un fel starnesc mai mult interesul decat un material oarecare. Spre rusinea mea inca n-am citit cartile Laviniei Calina, dar cine stie, poate ma convertesc la diversitate.

 4. Aceste mici detalii de culise, intr-un fel starnesc mai mult interesul decat un material oarecare. Spre rusinea mea inca n-am citit cartile Laviniei Calina, dar cine stie, poate ma convertesc la diversitate.

 5. Un articol minunat, felicitări! <3 Eu datorită ție am adăugat aceste cărți pe lista de dorințe, articolul de față, cu toate detaliile picante, mă face și mai curioasă.

 6. Un articol minunat, felicitări! <3 Eu datorită ție am adăugat aceste cărți pe lista de dorințe, articolul de față, cu toate detaliile picante, mă face și mai curioasă.

 7. Cat e de faina ideea ta! Ti-am savurat articolul. M-ai facut sa pun Zona Zero mai aproape la citit.

 8. Cat e de faina ideea ta! Ti-am savurat articolul. M-ai facut sa pun Zona Zero mai aproape la citit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: