„Etajul o mie” – Katherine McGEE

Am așteptat cu nerăbdare să pun mâna pe această carte, de când am văzut-o prin online. Acum, după ce am terminat-o de citit, nici nu sunt sigură ce să vă spun despre ea. Mi-a stârnit sentimente contradictorii, mi-a și plăcut, și nu mi s-a părut extraordinară. A durat destul de mult să o citesc, pentru că nu a fost genul acela de carte care să mă țină cu sufletul la gură, în așteptarea deznodământului. Pe de altă parte, de la un punct, a devenit mai interesantă.

Acțiunea cărții se petrece în viitor, în anul 2118, într-un Turn construit de doar 25 de ani. Mi s-a părut interesantă ideea unul bloc-turn de 1000 de etaje, conceput asemănător unui oraș – cu apartamente, case, străzi, biserici, școli, mall-uri, magazine, localuri, restaurante, hoteluri și toate cele. În interiorul Turnului, există și copaci, trenuri, dar mașinile din zilele noastre sunt interzise, ele fiind înlocuite cu alte vehicule de transport.

„Se apropie de margine, bucurându-se de golul pe care îl simți în stomac atunci când privi peste oraș, scările rulante încolăcindu-se prin aerul de dedesubt ca niște șerpi fluorescenți. Orizontul părea imposibil de departe. Vedea totul, de la luminile din New Jersey în vest, până la străzile din Sprawl în sud și Brooklyn în est, iar mai departe, sclipirea argintie a Atlanticului.”

Povestea are în vizor diferențele dintre bogați și săraci, viețile pline de secrete ale unor adolescenți și nu numai. Turnul este astfel gândit încât la etajele inferioare locuiesc cei mai săraci, iar pe măsură ce urcă, sunt tot mai bogați. Astfel, cei de la etajele inferioare nu cunosc viața de la etajele superioare și nu au acces acolo, decât în anumite condiții – mai precis, acolo muncesc unii dintre ei. Viața la etajele inferioare este mizeră, cu cât mai jos, cu atât mai lipsiți de condiții de trai și mai săraci. În schimb, pe măsură ce ne apropiem de vârful Turnului, descoperim o viață mai bogată și strălucitoare. Totuși, atât săracii, cât și bogații au secrete, suferă, iubesc fără să fie iubiți la rândul lor și au probleme.

„Avery oftă și intră în holul grandios al apartamentului ei. Înainte să vină pe lume, când Turnul era în construcție, părinții ei licitaseră agresiv ca să obțină acest loc – întregul etaj din vârf, singurul din întreaga structură care avea un foaier alcătuit din două etaje.”

Ca și în zilele noastre, unii dintre ei suferă din dragoste, alții au relații nepermise, alții consumă droguri ilegale în timp ce unii le fură sau le vând, unii se îndrăgostesc de cei dintr-un mediu social diferit. Toate acestea duc la amenințări și la dorința de răzbunare. Dar luăm parte și la povești de dragoste cu adevărat frumoase și la scene romantice.

Ca protagoniști îi avem pe Avery, Leda și Eris de la etajele superioare și pe Rylin și Watt de la etajele inferioare. Povestea este spusă din perspectiva fiecăruia dintre ei, astfel că putem vedea aceeași scenă din perspectivele diferitelor personaje care iau parte la ea. Pe lângă aceste personaje, mai sunt și altele care joacă un rol important în poveste: Atlas, Cord, Hiral și Mariel.

Așa cum am spus, totul se rezumă la secretele pe care toți le au și încearcă să le protejeze cât mai bine. Avery și Atlas sunt frați, dar Atlas este doar înfiat, iar ceea ce simt ei unul pentru celălalt depășește normele dintre frați. Leda este îndrăgostită nebunește de Atlas și ar face orice pentru a fi cu el. Eris este fata bogată, dar care din cauza unui secret din trecut, al mamei ei, este nevoită să renunțe la viața de lux în favoarea unei vieți la etajul 103. Acolo o cunoaște pe Mariel, care o ajută să suporte schimbarea majoră din viața ei.

Rylin are grijă de sora ei mai mică, Chrissa, de când au rămas fără părinți, astfel ca sora ei să nu ajungă la orfelinat. Astfel, Rylin este nevoită să lucreze, dar munca o duce atât pe culmile fericirii, cât și în cea mai periculoasă afacere. Totodată, Rylin este iubita lui Hiral, chiar dacă relația dintre ei se răcește cu timpul.

Watt este băiatul sărac și inteligent, dar are un secret care, odată aflat, l-ar duce după gratii. Cord este băiatul bogat și insensibil, până se îndrăgostește. Fiecare dintre ei are un secret, iar odată ajunse la suprafață, aceste secrete au să îi distrugă pe fiecare. Scoaterea la iveală a secretelor – măcar o parte a lor – duce la o adevărată tragedie. Despre ce este vorba, veți afla doar citind cartea.

Pentru mine a fost puțin greu de imaginat toată amenajarea din interiorul Turnului. În plus, în carte spune că Turnul este construit astfel încât etajele inferioare sunt mai late, iar Turnul se îngustează până în vârf, astfel că la etajul o mie există un singur apartament. Ceea ce mi s-a părut puțin neconcordant în acest sens a fost cum fata care a căzut de la etajul o mie a ajuns pe asfalt, în afara Turnului. Dar în fine, lăsăm asta, că filosofez aiurea. Totuși, dacă aveți vreo idee să îmi explicați și să îmi contraziceți teoria asta, vă aștept cu comentariile.

 
Cartea „Etajul o mie” de Katherine McGEE se găsește pe Libris.ro și pe Cartepedia.

6 thoughts on “„Etajul o mie” – Katherine McGEE

  1. Pare a fi o carte cu o tematică actuală. Felicitări pentru recrnzia minunată! 💗 O am și eu în plan de foarte mult timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.