„Ultima vrăjitoare din Transilvania. Volumul 2: Mathias” – Cristina Nemerovschi

mathias

Încă dinainte să încep să citesc trilogia, aveam un sentiment că va fi pe placul meu… și nu m-am înșelat. În primul volum, „Contesa Aneke”, abia am fost introduși în poveste, însă multe detalii au rămas ascunse pentru cititori și dezvăluite abia în volumul al doilea. Primul volum ne-a lăsat în suspans, cu Alexandra și Răzvan atacați de către sătenii din V., din cauza incestului, exact ca în cazul Anekei și a lui Mathias.

Mathias

Volumul al doilea debutează cu un prolog al lui Mathias, iar primul capitol începe cu Alexandra în București. Aflăm că Alexandra și Răzvan au reușit să scape de furia sătenilor din V. și au revenit în București, unde încearcă să dea uitării totul. Relația dintre ea și Răzvan s-a răcit în urma evenimentelor din satul transilvănean. Răzvan insistă asupra uitării, însă Alexandra nu poate uita tot ce s-a petrecut pe perioada verii. Totuși, nu reușesc să își dea seama ce a fost adevărat din toată povestea, sau ce și-au imaginat.

„După ce ne-am întors, teferi, scăpați ca prin urechile acului, nevenindu-ne să credem că încă mai suntem într-o singură bucată și mai ales în viață, după toată nebunia sătenilor care ne atacaseră cu furci, topoare, dar mai ales cu ură, ură necruțătoare stârnită de răni foarte vechi, care nu se vindecaseră și probabil n-aveau s-o facă niciodată, eu și Răzvan hotărâsem să uităm și să nu spunem nimănui nimic din ce se petrecuse acolo. Și, mai ales, să uităm, „să uităm și să mergem mai departe”, sublinia Răzvan de fiecare dată când mă vedea abătută.”

Mathias și Alexandra

Însă chiar și puțina liniște pe care o simte Alexandra este distrusă în momentul în care în pragul casei apare nimeni altul decât Mathias… însă un Mathias mult mai tânăr și mai atrăgător decât era în urmă cu puțin timp. Dar Mathias nu este singurul care a venit în București. În scurt timp, Alexandra o reîntâlnește pe Lorena, și ea mai tânără decât era în vară. Iar surpriza supremă este apariția Anekei, în forma unei adolescente rebele.

„E firesc ca Mathias și Lorena să fie aici, în București, cu mine. E ca și cum, după cele câteva zile atât de agitate acolo, între mine și tot ceea ce reprezenta V. se crease o legătură care nu avea să fie ruptă prea ușor. Probabil, fiindcă era vorba de moarte. Fiindcă în V. muriseră acei bătrâni, din cauza mea, din cauza lui Aneke, din cauza cine mai știe cui.”

Când Nori este răpită de către Radu, preotul din V., Aneke, Mathias și Lorena pleacă în căutarea ei, însoțiți de către Alexandra. Ajunși în satul V., îl găsesc pe preotul Radu și o reîntâlnesc pe bătrâna vrăjitoare Ica, pe care Alexandra o cunoscuse în vară, la târg, fără să știe atunci ce este cu bătrâna.

„M-a pufnit râsul, gândindu-mă cât de diferită era simbolistica aceasta față de ceea ce învățau copiii din cărțile de basme. Ica, cu înfățișarea ei hidoasă, o babă cu un neg mare pe nas, cu picioarele crăcănate, cu mâinile noduroase și strâmbe, așezată deasupra unui cazan în care fierbeau ierburi, boscorodind, era imaginea clasică a vrăjitoarei rele. De partea cealaltă, fata suplă, cu părul lung până aproape de genunchi, frumoasă, cu pielea albă, cu un zâmbet fermecător – Aneke era imaginea obișnuită pentru o zână bună.”

Magie, blesteme și secrete

Alexandra află detalii despre nemurirea celor trei, astfel că povestea începe să prindă contur. Dar nici Nori nu este o simplă fetiță ajunsă în pragul adolescenței, ci și ea ascunde un secret. Ca să o salveze pe Nori, cei patru trebuie să scape de vrăjitoarea Ica și de preotul Radu.

O nouă poveste de iubire se naște, dar va avea ea sorți de izbândă? Satul este schimbat față de cum îl văzuse Alexandra, ura născută în trecut vine sub forma unor răzbunări prin magie și blesteme, iar iubirea din trecut pare pierdută. Crimele din trecut sunt plătite cu alte crime în prezent, iar pentru a dezlega blestemele, trebuie făcute alegeri și compromisuri.

„Nu-i cunoșteam cu adevărat pe niciunul din ei. Simțeam o prietenie ciudată pentru Lorena, o atracție irezistibilă pentru Mathias, teamă și admirație pentru Aneke.”

Magie periculoasă

Planul Anekei pentru a o distruge pe vrăjitoarea Ica este de a-l readuce la viață pe Nicolas, mentorul ei, un vrăjitor puternic. Un plan malefic, neacceptat de către Lorena și Mathias, care se tem de urmările acestui ritual. Vom lua parte, astfel, la un ritual deosebit, care ne ține cu sufletul la gură, de parcă am fi de față, alături de personajele din carte.

Însă așa cum știm cu toții, fiecare magie puternică are un preț. Care este acesta și cum se vor desfășura lucrurile pentru personaje, vă las pe voi să descoperiți, citind cartea.

Cartea „Mathias” de Cristina Nemerovschi poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Herg Benet.

Tot pe site, găsiți si trilogia „Ultima vrăjitoare din Transilvania” completă, la preț special.

herg-benet

0 thoughts on “„Ultima vrăjitoare din Transilvania. Volumul 2: Mathias” – Cristina Nemerovschi

    1. Ma bucur ca te tentez cu ea, tare sper sa o si citesti! Deja am inceput al treilea volum. Sa stii ca in recenzie nu am scris mai nimic despre carte, e super actiunea, era pacat sa o stric cu spoilere.

    1. Ma bucur ca te tentez cu ea, tare sper sa o si citesti! Deja am inceput al treilea volum. Sa stii ca in recenzie nu am scris mai nimic despre carte, e super actiunea, era pacat sa o stric cu spoilere.

  1. Am început la un moment dat seria, ediția veche. Spre rușinea mea nu am continuat-o. Recenzia e superba si ma tentează maxim, Eva! Mulțumesc pentru recomandare. 🙂

  2. Am început la un moment dat seria, ediția veche. Spre rușinea mea nu am continuat-o. Recenzia e superba si ma tentează maxim, Eva! Mulțumesc pentru recomandare. 🙂

  3. O recenzie absolut minunată, felicitări! <3 Foarte tare mă tentezi cu asemenea prezentări…

  4. O recenzie absolut minunată, felicitări! <3 Foarte tare mă tentezi cu asemenea prezentări…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.