La fel ca restul cărților pe care le-am citit, scrise de Cristina Nemerovschi, „Contesa Aneke” m-a ținut captivă și curioasă cu privire la ce urmează. Deși este o carte fantasy, cu o doză de mister, păstrează stilul unic și talentat al autoarei de a crea personaje și povești.
Contesa Aneke
„Contesa Aneke” este primul volum al trilogiei „Ultima vrăjitoare din Transilvania” (stați pe aproape, urmează cât de curând părerile mele și despre celelalte două volume). Cartea ne deschide porțile spre o lume contemporană, dar cu legături în trecutul în care vrăjitoarele încă erau arse pe rug și oamenii condamnau comportamentele care ieșeau din tagmele Bisericii. Povestea din prezent se întretaie cu amintirile și povestirile din trecut, astfel că prezentul se împletește cu trecutul, creând o imagine completă.
Alexandra este o adolescentă rebelă, dar care se înțelege bine cu mama ei, Dora. Lucrurile se schimbă, însă, în momentul în care Dora decide să îl readucă în familie pe Răzvan, fiul ei dintr-o relație anterioară. Alexandra și Răzvan nu au crescut împreună, nu s-au văzut de ani de zile, astfel că nu simt legătura frățească. Dimpotrivă, se îndrăgostesc unul de celălalt și au o relație ascunsă.
Dora, din dorința de a o îndepărta o vreme pe Alexandra de Răzvan, o trimite pe aceasta în satul V. din Transilvania, la o presupusă familie îndepărtată. Iar ca să o convingă că nu se va plictisi acolo pe perioada verii, cât are să stea în V., Dora îi povestește Alexandrei istoria satului. Astfel, Alexandra află despre contesa Aneke, pe care sătenii au ars-o, considerând-o vrăjitoare. Aneke a avut o relație nepermisă cu fratele ei, Mathias, ceea ce a stârnit furia sătenilor, care consideră că din cauza incestului dintre cei doi, le mor animalele.
Alexandra
Ajunsă în satul V., Alexandra este uimită de frumusețea locurilor. Drumul până la Mathilde și Iohan, presupusele rude îndepărtate la care are să stea, este descris minunat. Autoarea reușește, prin descrierile vizuale, să îl transporte pe cititor pe plaiurile mioritice, să aibă în fața ochilor imaginea pe care o vede Alexandra.
„Îl vedeam din depărtare: întins pe o colină, liniștit, cu păduri, cu case albe, mititele, cuminți și bine rânduite. Oameni așezați și gospodari, primitori, largi la suflet, cu multe povești gata de a fi istorisite erau cei care trăiau acolo. Așa spuneau legendele. Ele mai vorbeau și despre fapte întunecate și înfricoșătoare, dar, mai mult ca sigur, acestea nu erau reale. Povești de speriat copiii și de atras turiștii care nu au parte de prea mult suspans în viețile lor pline de rutină.”
Însă odată ajunsă la Mathilde, Alexandra este surprinsă de femeia din fața ei. Spre surpriza Alexandrei, presupusele rude sunt foarte în vârstă. Totuși, cei trei bătrâni din casă par foarte de treabă, întrucât o lasă pe Alexandra să iasă prin sat, fără să îi ceară explicații. Astfel, Alexandra pornește în descoperirea fostului castel și a casei în care Aneke a încercat să se ascundă de furia sătenilor.
„Potecuța spre ruinele casei Anekei era doar din loc în loc luminată de razele soarelui. Copacii bătrâni, care sigur fuseseră acolo și pe vremea contesei, apărau drumul spre căsuță.”
Nori
În explorările ei, Alexandra o cunoaște pe Nori, fiica ghicitoarei din sat. Nori o duce pe Alexandra acasă la ea, unde o cunoaște pe Lorena. Aceasta îi spune povestea contesei Aneke, îi arată fotografii ale acesteia și jurnalul scris de Aneke. Iar când Alexandra este în mod miraculos atrasă spre o ușă ascunsă a castelului, găsește acolo un tânăr, parcă aparținând altor vremuri. Acesta i se prezintă drept Mathias, soțul Lorenei și tatăl lui Nori. Ceea ce îi trezește întrebări Alexandrei sunt afirmațiile lui Mathias, cum că este fratele vitreg al contesei Aneke și al Lorenei, care îi este acum soție.
La scurt timp după sosirea Alexandrei în satul V., apare și Răzvan. Cei doi încearcă să afle povestea Anekei. Împreună, au parte de întâmplări parcă desprinse din paranormal. Iau parte la un ritual înfăptuit de către Lorena, o întâlnesc pe Aneke și o descoperă pe Lorena din castel, cea frumoasă, îngrijită și elegantă, opusul a ceea ce este în casa ei.
„Cum aș putea să mă desprind din pivnița asta, să urc treptele și să dau ochii cu arătarea care străbate castelul, poate căutându-și liniștea, poate iubirea, poate viața care i-a fost smulsă cu atâta ură din corp? Castelul ăsta respiră, prin zidurile lui, suferință. Durere, moarte, iubiri neîmplinite”
Ce s-a întâmplat cu Contesa Aneke?
Dar ce rol joacă Alexandra și Răzvan în această poveste? Va ieși relația lor la iveală? Cum vor reacționa oamenii dacă vor afla de legătura dintre ei, care, la fel ca Aneke și Mathias, sunt frați vitregi? Asemănările dintre cele două cupluri nu se opresc aici. Și în ceea ce o privește pe mama lor, povestea seamănă oarecum cu cea a mamei contesei Aneke, Miriam.
Primul volum al trilogiei se încheie cu o scenă încărcată de suspans, care m-a determinat să aștept cu nerăbdare să continui lecturarea trilogiei. În plus, ni se oferă un epilog, scris din perspectiva contesei Aneke, în care aflăm mai multe detalii despre întâmplările care i-au pecetluit soarta.
Vă recomand cu drag această carte!
Cartea „Contesa Aneke” de Cristina Nemerovschi poate fi cumpărată de pe site-ul Editurii Herg Benet.
Tot acolo, puteți achiziționa întreaga serie „Ultima vrăjitoare din Transilvania”.
Sunt curioasă de povestea contesei Aneke❤
O prezentare minunată, ca de obicei
Iti multumesc! ❤️ Poate o vei citi si tu.
E pe listă😍
Îmi place mult stilul Cristinei. Sper sa îmi achiziționez cat de curând aceasta serie.
Sper si eu. Chiar mi-a placut, iti va placea si tie.
Am seria asta de vreo 2 ani, necitita… sper sa o citesc cândva. Felicitări pentru recenzie, stârnește curiozitatea!
Iti multumesc! Si eu am amanat-o, volumul 1 l-am primit mai de mult si apoi am asteptat sa apara si ultimele 2 in aceeasi varianta. Si bine am facut, altfel muream de curiozitate de la primul pana la urmatoarele :)))
Am scos din raft cărțile și sunt hotărâtă sa le citesc luna viitoare.
Ma bucur ca te-am convins. Astept impresiile tale.
Vor veni!
Si mie mi-a placur tare mult. Are un stil frumos. 😀
Da! Chiar imi place cum scrie.
Nu stiu ce sa spun… Relatiile incestuoase imi starnesc oarecare sentimente de revolta. Nu stiu daca am nervi suficient de tari pentru cartea asta. Dar am auzit ca Dresoarea e foarte faina, cred ca o voi incerca
Da, este un subiect mai delicat, intr-adevar. Dresoarea e super, mi-a placut tare mult!
Cristina a fost o surpriză frumoasă pentru mine, așa că îți voi urma exemplul și vreau să îi citesc toate cărțile.
Iti astept cu drag parerile. Eu deja am numarat, imi lipsesc 6 carti scrise de ea. Am de gand sa remediez situatia cat de curand.
Eu nu număr. Sigur ies pe minus rauuuu. :))
:)))
Sunt foarte curioasa sa citesc si eu aceasta serie. Am citit Dresoarea, scrisa de Cristina, si mi-a placut felul in care scrie, asa ca abia astept sa descopar si alte carti ale ei. Minunata recenzie, felicitari!
Iti multumesc! Astept impresiile tale despre celelalte carti ale ei.
Felicitări pentru recenzie, de carte am mai auzit la o fată de pe grup. Mi.a trezit curiozitatea.
Multumesc! O recomand cu drag.
Pare o poveste tare interesantă, o s-o caut și eu.
Foarte tentantă recenzia ta! Mi-am propus să citesc și eu cartea.
Multumesc, ma bucur ca am reusit sa te tentez. Astept si parerea ta.
Vrăjitoare, ghicitoare, meleaguri românești, chiar sună extrem de bine. Eram extrem de curioasă cu privire la această serie și sunt tot mai convinsă că mi-o doresc și eu. Felicitări pentru recenzia absolut minunată! <3
Iti multumesc! Da, e foarte frumoasa combinatia, sa stii. ❤️
Am citit si eu aceasta carte/ serie, o recomand si eu, mi-a placut mult! Felicitari pentru recenzie Ancuta, minunata prezentarea ta!
Multumesc!
Nu am citit-o, inca., dar sper ca o voi face cat mai curand.
Iti astept impresiile.
Nu am citit inca nimic scris de autoare, insa aceasta este chiar tentanta. Multumesc pentru recomandare!
Cu drag!
Cristina Nemerovschi m-a cucerit cu trilogia “Ultima vrăjitoare din Transilvania”. Mi-a plăcut totul la universul pe care l-a creat şi sunt sigură că voi mai citi cărți scrise de aceasta.
Felicitări pentru recenzie!
Multumesc! Eu am mai citit si alte carti scrise de ea si toate mi-au placut. Sunt sigura ca si tie ti-ar placea.
Sa stii ca pe mine nu prea ma atrag cartile cu vrajitoare dar… fiind vorba de o carte scrisa de Cristina e si pe lista mea. Am mai avut eu idei preconcepute referitoare la carti si apoi mi-au placut asa ca acum intai incerc si apoi ma pronunt :))
Da stiu, dar ma bucur daca decizi sa ii acorzi o sansa.