„Unul dintre noi minte” – Karen M. McManus

unul dintre noi minte

Despre cartea „Unul dintre noi minte” de Karen M. McManus pot să spun că este genială. Acțiunea este alertă, te ține captiv în poveste de la început, și până la sfârșit, datorită unor răsturnări de situație și a unor detalii noi care apar pe parcurs și care te determină să îți tot schimbi părerea despre cine ar putea fi criminalul. Iar ceea ce mi s-a părut și mai interesant este modul în care este scrisă cartea, și anume, din perspectiva celor patru elevi suspecți.

Unul dintre noi minte – începutul

La început, cinci elevi sunt duși la detenție, pentru că profesorul Avery, care nu agreează tehnologia, i-a prins cu telefoane mobile în geantă. Aceștia sunt Simon Kelleher, Bronwyn Rojas, Cooper Clay, Nate Macauley și Addy Prentiss. Simon este băiatul pe care toată lumea îl evită, deoarece are un blog, „Despre asta”, pe care scrie secrete ale elevilor din Liceul Bayview. Prin acest blog, și-a atras disprețul multor colegi.

„O filmare porno. O presupusă sarcină. Două scandaluri legate de înșelatul partenerilor. Și astea sunt doar noutățile din săptămâna asta. Dacă tot ce ai fi știut în legătură cu Liceul Bayview ar fi fost din aplicația de bârfe a lui Simon Kelleher, te-ai întreba cum naiba își mai face cineva timp să meargă și la ore.”

Bronwyn este fata pe care toți o consideră tocilară. Ia întotdeauna note bune și își dorește să meargă la Yale, așa cum au fost și cei din familia ei. Addy este fata populară, prințesa școlii, o fată frumoasă, care are o relație serioasă cu Jake. Cooper este starul echipei de baseball și scopul lui este de a obține o bursă la unul dintre colegiile de baseball. Nate este delicventul, băiatul care nu vorbește cu nimeni, lipsește de la ore, și este eliberat condiționat după ce a fost acuzat de trafic de droguri.

Cinci elevi – cine minte?

În momentul în care cei cinci elevi se află la detenție, un accident petrecut în parcarea liceului le distrage atenția. Profesorul Avery pleacă din sală, pentru a descoperi ce s-a întâmplat. În acest timp, Simon moare, iar ceilalți patru elevi sunt singurii care se aflau cu el în sală, astfel că devin singurii suspecți.

Nu sunt convinsă că poliția chiar crede că voi patru ați plănuit asta, dar bănuiesc că au vrut să pună presiune și să șocheze pe vreunul dintre voi, ca să le dezvăluie informații pe care să le folosească mai departe. Asta arată că nu prea au dovezi.”

Desigur, întrebarea care se ivește este ce motiv ar fi avut vreunul dintre cei patru elevi să îl ucidă pe Simon? Este posibil ca fiecare dintre ei să aibă un secret, un lucru pe care îl vor ascuns și uitat? La un moment-dat, chiar se naște presupunerea cum că ar fi planificat uciderea lui Simon în grup. Dar au cei patru vreo legătură între ei, în afara morții colegului lor, ei fiind singurii martori?

Unul dintre noi minte, dar care?

Viața celor patru elevi este dată peste cap, odată cu începerea anchetei. Nu numai că sunt interogați periodic, dar jurnaliștii sunt în permanență cu ochii pe ei. Addy este dată la o parte și batjocorită de cei care i-au fost prieteni. Bronwyn simte că și-a dezamăgit familia, iar lui Cooper îi este amenințat viitorul în baseball. Iar Nate, fiind singurul cu un trecut pătat de traficul de droguri, este în centrul atenției investigatorilor.

Împinși de circumstanțe, cei patru se împrietenesc și, împreună, încearcă să găsească răspunsuri. Descoperă lucruri pe care anchetatorii le omit și astfel, încearcă să dea de urma criminalului. Dar vor reuși ei să pună dovezile în atenția detectivilor?

Pe lângă ritmul alert și suspansul creat de încercarea de a descoperi criminalul, mi-a plăcut și povestea care s-a conturat, relațiile celor patru elevi. Este o carte pe care o recomand cu drag.

Cartea „Unul dintre noi minte” de Karen M. McManus poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Herg Benet.

herg-benet

22 thoughts on “„Unul dintre noi minte” – Karen M. McManus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: