„Demoni” – Laura Nureldin

Deși cartea „Demoni” de Laura Nureldin intră în categoria fantasy, mie mi s-a părut că este o carte romantică, dar nu una oarecare, ci una deosebit de frumoasă. Aici, fantasticul se îmbină perfect cu romantismul și rezultă o poveste inedită. Întrucât a fost prima carte pe care am citit-o de la această autoare, chiar nu știam la ce să mă aștept, care este stilul de scriere. Însă mi-a plăcut atât povestea în sine, cât și modul în care este scrisă. Dincolo de aspectele fantastice ale poveștii, aceasta este presărată cu mult umor și cu un stil lejer al exprimării, care dă o notă de autenticitate acestei cărți.

Cartea începe cu Lisa Whelan, o fată care tocmai împlinește șaisprezece ani. Însă deși pare să fie o fată obișnuită, ziua ei de naștere are să îi dezvăluie adevărata ei natură. Și anume, Lisa provine dintr-o familie de vrăjitoare, cu o lungă istorie în spate. Lisa nu este nici pe departe o simplă vrăjitoare, ci este mult mai mult decât au fost predecesoarele ei.

„Lisa nu fusese niciodată prea înclinată spre religie. E drept, credea că există o putere supremă, o formă de energie misterioasă care conecta cumva tot ce există în Univers, dar n-ar fi băgat mâna-n foc pentru existența sfinților, îngerilor, demonilor, a lui Dumnezeu sau a Satanei.”

Tânăra rămâne orfană la cincisprezece ani, iar de atunci este în grija mătușii sale, Annie. Are un singur prieten, pe Jonathan, care îi este ca un frate, cel puțin din perspectiva ei. La împlinirea vârstei de șaisprezece ani, Annie îi oferă Lisei un cadou deosebit: o stea de argint cu cinci colțuri. Pe patru dintre colțuri sunt însemnate cele patru elemente: apă, foc, aer și pământ, iar pe al cincilea colț este un semn necunoscut. Steaua este moștenită de la femeile din familie și este oferită întotdeauna următoarei fete, la împlinirea vârstei de șaisprezece ani. Însă așa cum Lisa are să descopere în curând, Steaua nu este o simplă bijuterie.

Odată cu ziua ei de naștere, încep și coșmarurile, care însă se dovedesc a fi prevestitoare. Cu ajutorul acestora, Lisa începe să își descopere puterile. Tot în vis, îl cunoaște pe cel care o ajută să își afle identitatea. Acesta este Yadiel, un demon care a protejat familia Lisei încă de la început, de când s-a născut prima vrăjitoare a familiei. Yadiel nu i se dezvăluie Lisei, la început, ca o formă, ci doar ca o voce care vine din interiorul ei. Pe parcurs, Lisa începe să îl vadă pe Yadiel, dar numai în vise.

„Oare era un lucru bun, acela de a avea pe cineva îngropat atât de adânc în ființa ei, încât îi anticipa fiecare frântură de gând și fiecare umbră de emoție chiar înainte ca ea însăși să le conștientizeze?”

Copleșită de valul de informații pe care le află în decursul a doar câteva nopți, ea simte că trebuie să discute cu cineva tot ceea ce i se întâmplă. Și cine este mai potrivit pentru a afla acest secret, dacă nu Jon? La început, băiatul acceptă să îi fie alături, însă pe parcurs, pe măsură ce Lisa începe să vorbească despre Yadiel, Jon își dezvăluie adevăratele sentimente pe care le are pentru ea. Sentimentele Lisei sunt însă îndreptate către demonul care o îndrumă și o protejează.

„Ei, da, dar eu sunt vrăjitoare. Presupun că anumite reguli nu se aplică, nu? Atunci când poți să chemi ploaia, să schimbi vântul și să alungi flăcările ca pe muște, cred că posibilitățile sunt nelimitate.”

Yadiel se arată deosebit de sensibil și de atent față de Lisa. O ajută să învețe tot ceea ce are de învățat pentru a deveni ceea ce este ea de fapt. Iar mai presus de aceste învățături, o tratează cu multă dragoste. Chiar și până nu îl vede, Lisa îl aude și îl simte. Gesturile lui sunt tandre și pline de iubire.

„Lisa simți că toată acea căldură se contopește cu cea care izvora din Stea. Strălucirea blândă a pandantivului arunca o lumină caldă pe fața demonului și, pentru prima oară, Lisa reuși să-l vadă mai bine. Era un bărbat înalt, întunecat, cu trăsături destul de tinerești, dar colțuroase.”

Lisa nu este, însă, o simplă vrăjitoare. Ea este Aleasa, iar Răul vrea să o distrugă. Pentru a lupta împotriva Răului și a reuși să supraviețuiască și să îi salveze pe cei dragi, Lisa trebuie să învețe să stăpânească cele patru elemente. Dar cu toate că este puternică, pentru a reuși, este nevoie de mult mai mult, și anume să atingă desăvârșirea. Nu o să vă dau mai multe detalii despre aceasta, ci va trebui să descoperiți singuri.

Trebuie să vă spun că mi-a plăcut tare mult această carte. Deși este scrisă într-un mod destul de simplu, fără o acțiune foarte alertă, m-a impresionat povestea de iubire dintre vrăjitoare și demon. Dialogurile dintre ei mi s-au părut savuroase și ideea cărții chiar m-a impresionat. Vă recomand cu drag această carte, a cărei lectură vă va acapara cu totul.

Cartea „Demoni” de Laura Nureldin poate fi comandată de pe site-ul Editurii Herg Benet.

0 thoughts on “„Demoni” – Laura Nureldin

  1. Am celelalte două volume ale ei acasă, necitite încă. Recenzia ta mă determină să vreau și acest roman, mai ales că este vorba despre un subiect fantasy care îmi place: vrăjitoarele…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: