„Fetele de înghețată” – Dorothy Koomson

Am cumpărat de foarte mult timp cartea „Fetele de înghețată” de Dorothy Koomson, fiindcă mi-au plăcut întotdeauna cărțile din colecția Chic. Întotdeauna am privit cărțile din această colecție ca pe o lectură numai bună pentru relaxare și, în general, pentru o doză bună de amuzament. Ei bine, cu toate că titlul nu spune prea multe, cartea a fost total diferită de ceea ce mă așteptam eu.

Mi-a plăcut, dar nu a fost nimic amuzant sau relaxant în ea. Este o carte care prezintă o poveste dură. Însăși autoarea are o notă de final, în care explică faptul că această carte este menită să prezinte lumii una dintre cele mai comune probleme pe care le trăim – violența domestică.

Povestea este spusă din perspectiva a două personaje principale – Serena și Poppy. Ele sunt cunoscute sub denumirea de „Fetele de înghețată”. Însă dacă vă imaginați că sunt prietene, vă înșelați total. Nu numai că nu sunt prietene, sunt chiar rivale. Ce le unește însă? Un bărbat pe nume Marcus. Din cauza lui, cele două ajung să împărtășească un destin comun.

„Sunt pe la jumătatea ziarului, răsfoind rapid paginile, când ochii îmi zboară la titlul unei casetuțe fără fotografie, aflate în subsolul paginii: „DULCELE GUST AL LIBERTĂȚII PENTRU FATA DE ÎNGHEȚATĂ”. Apropii ziarul de nas, ca să fiu sigură, ca să-mi confirm că într-adevăr citesc acele cuvinte.”

Marcus este un profesor care o seduce pe Serena. Tânăra, în vârstă de doar 15 ani, se îndrăgostește iremediabil de profesorul său, care este tandru și grijuliu cu ea. Însă aceste calități ale lui au o limită, astfel că după ce o atrage în patul lui, începe să o manipuleze. O violează și îi ordonă ce să facă. De față cu el, Serena nu îndrăznește să aibă nicio reacție diferită de ceea ce se așteaptă el de la ea. Chiar dacă nu este de acord cu el, chiar dacă suferă, trebuie să accepte orice îi face. Iar când lui nu îi convine comportamentul ei, o rănește fizic, până în starea în care trebuie dusă la spital.

„Marcus mă pălmuia de câte ori reacționam când îl vedeam cu Serena. Dacă mă strâmbam sau îmi dădeam ochii peste cap sau mă întristam puțin, mă lua la palme, zicându-mi aceleași lucruri, aproape cuvânt cu cuvânt/ dar, spre deosebire de Serena, mie nu-mi trecuse niciodată prin minte să-mi ascund sentimentele. Nu eram în stare. Nu-mi stă în fire.”

Însă în timp ce este cu Serena, Marcus pune ochii pe Poppy, de asemenea o adolescentă de vârsta Serenei. O seduce și pe ea, astfel că ambele îi devin amante și supuse. Nici Poppy nu are parte de un tratament diferit din partea lui Marcus. Fiecare dintre fete știe de cealaltă, însă nu se pot opune deciziilor lui Marcus. În plus, ca orice tiran, știe exact cum să le determine să facă orice le cere.

„Mi-am întors capul și m-am uitat fix la fereastră, în vreme ce Marcus se grăbea să termine ce făcea. Străduindu-mă să evadez de acolo, un gând îmi bîzîia în minte: poate că greșisem persoana care-mi dorisem să dispară.”

Marcus le amenință pe fete cu moartea, dacă vor să se despartă vreodată de el. Și într-un astfel de moment, se declanșează tragedia. Marcus este ucis, iar cele două fete sunt cercetate. Poppy este găsită vinovată și este închisă cu sentință pe viață, însă este eliberată condiționat după douăzeci de ani.

Nu mai aparțin lumii ăsteia, realizez în vreme ce-mi iau privirea insistentă de la femeia care-aș fi putut să fiu, în altă viață, și pornesc iarăși la drum. Nu știu cum să mă comport în ea, cu toate lucrurile astea împrejur. Toate lucrurile ce-mi păreau SF la televizor sunt acum aievea. Și-mi dau fiori.”

În tot acest timp, Serena se căsătorește și are doi copii. Însă soțul ei, Evan nu știe adevărul despre trecutul Serenei. Chiar dacă știe că nu ea l-a ucis, Serena se simte vinovată pentru moartea lui. Iar Poppy este convinsă că ea este nevinovată și că adevărata criminală este, de fapt, Serena. Astfel, când este eliberată, Poppy o caută pe Serena, în încercarea de a o determina să își recunoască vina.

Pe parcursul cărții, povestea este prezentată intercalat, din perspectiva celor două femei – Serena și Poppy. Luăm parte la evenimentele din viața lor prezentă și la amintirile lor din trecut. În funcție de ceea ce povestește fiecare, ajungem să punem la îndoială adevărul legat de cine este criminala. Însă finalul mi s-a părut chiar surprinzător.

10 thoughts on “„Fetele de înghețată” – Dorothy Koomson

  1. Nu ma asteptam la asa subiect, mai ales pentru o carte din aceasta colectie. Dar mi se pare foarte interesant, chiar sunt curioasa ce se intampla in continuare. Felicitari pentru recenzie!

  2. Sună foarte bine, are o temă la care nu m-aș fi așteptat din partea unei cărți din colecția „Chic”. Am și eu cartea pe lista de dorințe de foarte mult timp. Felicitări pentru recenzie! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.