„Cristofor. Magul din Carpați” – Aryana Havah

Trebuie să încep prin a vă spune că nici nu m-am gândit vreodată că aș putea sau aș fi tentată să citesc vreo carte de inițiere în spiritualitate. Însă când o prietenă mi-a propus să citesc cartea „Cristofor. Magul din Carpați” de Aryana Havah am acceptat cu bucurie. Mă făcuse tare curioasă în privința cărții și speram să găsesc anumite răspunsuri.

Cartea m-a prins din prima, mi s-a părut interesantă de la început și până la sfârșit. Iar în ceea ce privește răspunsurile pe care le căutam, trebuie să vă spun că am primit chiar mai multe decât am așteptat. Desigur, cartea cu siguranță nu este recomandată persoanelor care nu sunt nici măcar dispuse să accepte ideea reîncarnării sau că ar putea fi altceva dincolo de moarte, diferit față de concepția religioasă care ne induce ideea de Rai și Iad.

Așadar, această carte, cel puțin din punctul meu de vedere, nu prezintă ideea de spiritualitate în forma ei religioasă, ci mai degrabă în forma existenței unui Creator. Însă dincolo de ideile legate de credință, cartea prezintă ipoteze referitoare la energiile umane și la elementele naturale care se regăsesc în corpul nostru. Ideea centrală a cărții constă în reincarnare și în atingerea desăvârșirii cunoașterii.

Conform cărții, fiecare om trăiește mai multe vieți, pe parcursul cărora trebuie să treacă prin toate încercările, pentru a reuși să ajungă la cunoașterea supremă. Un lucru pe care l-am reținut din carte este acela că fiecare om ajunge, în diferitele sale vieți, atât în rolul de victimă, cât și în cel de călău. Iar bolile nu sunt altceva decât plata pentru faptele din viețile anterioare.

În cadrul poveștii prezentate, sunt dezvăluite informații care țin de energie, de chakre și de karma. Se vorbește despre echilibrul care trebuie să existe în fiecare dintre noi, între cele patru elemente: apă, foc, aer și pământ. De asemenea, se discută despre găsirea perechii. Spre deosebire de ceea ce noi numim găsirea jumătății în ideea de iubire, cartea prezintă această jumătate ca fiind două persoane care trebuie să se găsească, dar nu neapărat ca parteneri. Aceste suflete pot fi și frați, nu doar iubiți.

Cartea îl are ca personaj principal pe Paul, francez bogat, căruia afacerile îi merg de minune. Însă la o vârstă fragedă, la doar 33 de ani, primește un diagnostic cumplit: HIV. Toate visurile sale sunt spulberate, întrucât conform spuselor medicilor, mai are foarte puțin de trăit. În accesele sale de supărare, se revoltă împotriva lui Dumnezeu, susținând că nu este corect să îi dea o astfel de boală, mai ales la vârsta lui.

„Am 33 ani și locuiesc pe Rue Saint-Germain, în Paris. Sunt în Orașul Luminilor, orașul care nu doarme, oraşul care freamătă de lume, oraşul unde poţi lega prietenii pentru o   viaţă, dar eu sunt singur. Atât de singur încât mă doare inima. Sunt singur în inima  Parisului. Ştiu că este o contradicţie, însă acum pe mine această solitudine mă strânge, îmi doresc să am un umăr pe care să pot plânge.

Există oare Dumnezeu? Şi dacă există cred că se distrează copios privindu-mă. Îmi imaginez că ne priveşte ca la televizor. Sunt eu, Paul, şi te salut din imensul meu apartament, ce valorează aproape trei milioane de euro, te salut din această casă în a cărei amenajare am investit 500000 de euro.

Îmi vin în cap cuvintele arhitectului: „Garanţie pe viaţă”. Care viaţă nenorocitule? Cele câteva luni? îţi mulţumesc Doamne, că m-ai lăsat să fac avere timp de 33 de ani, ca să se bucure săracii când voi muri! Poţi fi fericit, dacă tu ştii ce înseamnă asta. îţi mulţumesc că te-ai hotărât să mă iei la tine, asta în caz că exişti. Dacă eşti cu adevărat real, vino şi înfruntă-mă, fii bărbat, foloseşte-ţi curajul pentru a-mi spune în faţă. Fii tu cel care dă sentinţa.”

La un moment-dat, ia legătura cu Julie, o fostă iubită. Aceasta îi recomandă să meargă în România, la un așa-numit om renumit pentru modul în care vindecă, pe nume Cristofor. Deși sceptic în privința vreunei șanse de vindecare, Paul acceptă în cele din urmă să îl viziteze pe Cristofor. Tratamentul constă în șase luni petrecute alături de Cristofor, într-un loc rupt de societate. Acolo, trebuie să urmeze îndeaproape toate cerințele lui Cristofor.

„Ce turnură curioasă a luat viaţa mea. Sunt bolnav, în loc să mă menajez, fac excursii, singura femeie pe care am iubit-o s-a întors la mine însă eu nu pot fi cu ea, am bani, dar nu am ce face cu ei. Afacerile îmi merg excepţional, clienţii mă roagă să le fac planuri pentru plasamentele viitoare, dar eu mă eschivez, şi drept răsplată plec să vizitez un vraci în care nu cred, într-o ţară despre care nu ştiu mai nimic.”

Chiar dacă la început totul i se pare o escrocherie bine pusă la punct, cu timpul începe să aibă îndoieli referitoare la tot ce știa și credea. I se dezvăluie lucruri neașteptate, este învățat să găsească echilibrul dintre elemente, să mediteze și să se vindece singur. Discuțiile cu Cristofor îi dezvăluie lucruri neștiute despre Creator, despre corpul uman, despre suflet și spirit. Aici învață despre chakre, karma și Akasha.

„Akasha face parte din Dumnezeu. Într-un fel este chiar Dumnezeu. Este sfera cauzală. De aici pornesc toate şi tot aici se întorc. Ea există dincolo de timp şi spaţiu, este necreată şi indefinibilă. Este originea tuturor gândurilor, a intenţiilor, a faptelor. De aici a fost creat totul şi tot aici se va opri.”

Iar la sfârșitul celor șase luni de tratament, au loc diverse schimbări în viața lui. O să vă las pe voi să descoperiți întreaga poveste a lui Paul, să vedeți cum învață să își accepte situația și să își descopere menirea.

4 thoughts on “„Cristofor. Magul din Carpați” – Aryana Havah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.