„Apa vie. Vol. I. Căderea împărățiilor” – Stachecian

„Căderea împărățiilor” de Stachecian este primul volum al trilogiei „Apa vie”. Mai presus decât un roman fantasy, mi s-a părut a fi un basm autohton, autentic. Spun asta deoarece povestea îmbină diverse elemente specifice basmelor românești, precum zmei, ursitoare, zgripțuroaice, diverse creaturi nepământene, precum și, desigur, apa vie.

„În picioare el să steie

Numai bine să culeagă

Și să semene de bine.

Nourii de vin deasupră-i,

Cugetul va ști s-aleagă.

Îngerii să-l aibă-n pază

Și la bune și la grele,

Spre lumină el să vază

Și când are-n jur zăbrele.”

Povestea este interesantă, dar trebuie să recunosc faptul că mi s-a părut destul de greu de citit, mai ales la început. După părerea mea, acțiunea propriu-zisă începe să se contureze destul de târziu. Astfel, abia după primele aproximativ 100 de pagini am început să simt că începe cu adevărat acțiunea. Cartea abundă în detalii și descrieri, ajutându-l pe cititor să intre în poveste. Cu ajutorul descrierilor, autorul a reușit să contureze tărâmuri de basm și o lume care îi creează cititorului o imagine medievală, a cetăților conduse de diverși stăpâni.

„Fascinanta lume din legendele străvechi prinde viață, pare a i se dezvălui cum nu s-ar fi gândit vreodată. Și, oricât ar fi pășit prin ea pe când încă încerca să și-o imagineze, de mic copil, acum se simte nepregătit.”

Personajul principal al cărții este Nalbian, un tânăr care surprinde un ritual al ursitoarelor. Din acel moment, el primește un scop în viață, și anume, acela de a găsi apa vie. Astfel, lasă în urmă familie și prieteni și pornește în căutarea apei care are să-i vindece pe oameni de boli și suferințe. Misiunea lui însă nu este deloc una ușoară, întrucât va avea de trecut prin diverse încercări.

Acolo este un pom mare, mereu verde, mereu în floare și în pârg. De sub rădăcinile sale pornește izvor nesecat, iar apa lui umple albiile tuturor râurilor și mărilor. Un singur firicel iese la suprafață, chiar prin grădina acestui pom, înainte să intre din nou în adâncuri. Iar apa lui, doar aici, se numește apă vie.”

Pornește la drum cu doi dintre prietenii săi, însă soarta le desparte cărările în scurt timp. În drumul său, Nalbian întâlnește oameni din toate categoriile. Unii sunt dispuși să îl ajute pentru a-și duce misiunea la bun sfârșit, oferindu-i un loc unde să doarmă, mâncare și lucru pentru a face rost de bani. În schimb, alții vor să îl prădeze, să îi ia toate bunurile pe care le poarta asupra-i.

Însă nu doar oamenii pe care îi întâlnește îi influențează parcursul, ci mai ales creaturile și diversele personaje, precum Pelerinii și Blajinii. Fiecare personaj întâlnit are un rol în misiunea și în calea pe care a ales-o Nalbian. Care va fi calea lui și cum se va descurca, dacă va reuși să își atingă scopul și să revină cu bine în Libra, veți descoperi citind această carte.

Mi-a plăcut în mod special atmosfera de basm pe care autorul a reușit să o creeze. De asemenea, ne-a arătat cum unele persoane se pot schimba, conduse de dorințe și idealuri puternice. Spre deosebire de basmele clasice, în care lupta se dă între bine și rău, iar binele iese întotdeauna învingător, în această carte, personajul principal are de trecut cu bine peste diverse greutăți. Chiar dacă primește întotdeauna ajutorul necesar și scapă de rele, nu reușește întotdeauna să realizeze lucrurile așa cum vrea, iar răul îl afectează uneori.

Așadar, dacă vă doriți să citiți o carte fantasy cu un iz autohton, vă recomand cartea „Apa vie. Căderea împărățiilor” de Stachecian.

Îi mulțumesc autorului pentru exemplarul oferit.

Cartea „Apa vie. Căderea împărățiilor” de Stachecian o puteți cumpăra de pe Libris sau Librarie.net.

0 thoughts on “„Apa vie. Vol. I. Căderea împărățiilor” – Stachecian

  1. Foarte frumoasa recenzie, Eva, felicitari! Si pe mine ma asteapta cartea la citit si imi place ce ai scris despre ea, cred ca si povestea in sine imi va placea!

  2. Am citit si eu cartea. Este un basm cult, iar stilul narativ este specific romanesc.
    Eu am si scris in articolul meu ca e pacat tocmai ca nu a avut un editor care sa modifice anumite fraze, sa schimbe anumite structuri gramaticale pentru ca este pacat de talentul autorului, de subiectul interesant abordat in aceasta carte fantasy. Calatoria initiatica a personajului este bine conturata, dar unele descrieri contrabalanseaza cumva actiunea mai ales la inceputul cartii.
    Mie mi-a placut mult si abia astept sa publice urmatoarele doua volume pentru ca intentionez sa le cumpar. Daca ar reedita primul volum ar fi nemaipomenit, dar costurile sunt destul de ridicate si asa din ceea ce am dedus eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.