PRE-RECENZIE – „Alt cuvânt pentru dor” – Georgiana Vâju

„Alt cuvânt pentru dor” – Georgiana Vâju

 

Povestea Anei și a lui Iv m-a fermecat încă de la primul volum al seriei, „Nu te împiedica de mine, te implor!”. Așadar, am fost super-încântată când autoarea mi-a oferit manuscrisul celui de-al doilea volum, „Alt cuvânt pentru dor”, spre recenzie.

Un lucru care mi-a atras atenția la această carte este stilul, care se menține plăcut și simplu, ca în primul volum. În schimb, în ceea ce privește subiectul, personajele și descrierile, precum și acțiunea, se simte o evoluție. Dialogurile dau o naturalețe aparte poveștii, ajutând cititorul să se simtă de parcă ar fi martor la conversațiile dintre personaje. Descrierile sunt scurte, dar scrise într-o manieră care îl ajută pe cititor să își imagineze locurile și cadrul în care se petrece acțiunea.

În noul volum al seriei, luăm parte la povestea de dragoste dintre Ana și Iv, dar aflăm și frânturi din trecutul fiecăruia. Acțiunea din prezent se intercalează cu amintirile din trecut, astfel că reușim să descoperim care este povestea de viață a Anei și motivele care au determinat-o să se interneze la sanatoriu.

„— Știi pe dracu’! Nu știi nimic!

— Te rog, Ana, calmează-te, nu mai țipa…

— Hai să fim realiști, Iv. Mi-am schimbat toată viața pentru tine. Și la ce bun? Nu știi ce-mi faci acum spunându-mi asta…

 — Ești supărată tare de tot. Pot să înțeleg asta dar…

— Sunt „supărată”?! Supărată? Excelent diagnostic, doctore! Tratamentul tău – vorbitul, chiar funcționează!

— Nu…Ana, nu înțeleg de ce mă ironizezi acum…

— Nu înțelegi?! Doar tu le tratezi pe femeile „supărate”, doctore! O să te ajut să-mi pui diagnosticul, ca să te scutesc de zile și nopți de cercetare atentă a mea: Sunt supărată! Ai dreptate. Sunt supărată pentru că bărbați inteligenți ca tine le spun minciuni femeilor proaste ca mine care mai sunt și suficient de naive ca să-i creadă.

— Incredibil ce zici… Încetează, Ana! E aberant.

— Aberant?! Nu-mi spuneai tu că-l citești pe Freud – pe părintele psihanalizei și că-ți place? Cel care credea că iubirea și căsnicia nu pot coexista? Nu zicea el că „pentru a crește libidoul e necesară prezența uni obstacol”? Serios?! Zi, Iv? Ce am fost eu, „obstacolul” necesar pentru a-ți crește libidoul?”

De data aceasta, Ana se întoarce la sanatoriu nu pentru a fi tratată, ci pentru a fi alături de Iv. Între cei doi se înfiripă o frumoasă poveste de dragoste. Dar ce se întâmplă atunci când trecutul iese la suprafață? Pot lucrurile să decurgă în liniște, așa cum își doresc cei doi, sau relația dintre ei va fi influențată de greșelile din trecut?

„Acolo unde te trage inima, inevitabil într-un final, vor primi și picioarele comanda să te ducă. În cazul meu, mă duceau patru roţi atașate de un motor destul de puternic, așa că am scurtat considerabil distanța, nerăbdarea și timpul de parcurs până să-mi strâng din nou iubirea în brațe. Tot drumul nu am făcut altceva decât să-mi imaginez cum vor arăta următoarele zile din noua mea viață. Să-mi imaginez expresia de pe chipul omului pe care începusem să-l iubesc, atunci când mă va revedea, să-mi imaginez fața mea oglindită în pupilele lui, mâinile-i nerăbdătoare străbătând cu dorință corpul meu. Cu fiecare secundă care trecea simțeam că sunt din ce în ce mai îndrăgostită de Iv.”

Încă de la începutul cărții, începem să descoperim, treptat, trecutul Anei. Descoperim cum povestea ei de iubire s-a transformat în scrum. Din cauza fostului ei soț, a ajuns nu doar să sufere, ci și să le creeze altora suferință. Iar acel „altul” e tocmai Andrei, sau cum l-am cunoscut în primul volum, bărbatul cu mesajele.

„Șase ani de zile au fost în cele mai bune ceasuri din lume și nu le voi regreta nicicând. Nici decizia de a mă căsători cu el nu o voi regreta niciodată. A fost o perioadă frumoasă, dincolo de alte aspecte care au întunecat-o și au distrus-o, ceva mai târziu.

 Eram atât de îndrăgostiți unul de celălalt încât, cele opt ore pe zi cât stăteam despărțiți ca să mergem fiecare la serviciu, ne păreau o adevărată eternitate, le catalogam ca fiind clipe moarte sau risipite. Pe atunci nu aveam niciunul dintre noi servicii care să ne satisfacă așteptările, era doar o metodă de a procura bani și cam atât.

Șase ani de zile cât a durat relația noastră nu ne-am despărțit mai mult de opt, maxim zece ore și nu am plecat nicăieri unul fără celălalt. Eram ca siamezii, lipiți unul de altul, doar că noi eram lipiți cu fire invizibile și, credeam noi pe atunci, indestructibile.”

Însă dacă aveți impresia că doar viața Anei a fost complicată, aflați că nici Iv nu are o situație tocmai roz. Simona este soția lui, dar în același timp, este o femeie cu probleme serioase. Diagnosticată cu amnezie, ea este tratată chiar la clinica lui Iv. Dar în momentul în care Ana se prezintă în fața Simonei pentru a începe consilierea psihologică, Simona începe să își reverse supărarea și frustrările asupra Anei și a relației acesteia cu Iv.

„Cam asta era, în mare, fișa medicală a Simonei. Starea ei de fapt, conform notițelor anexate de Iv, părea a fi cu mult mai severă de atât. Ca urmare a acestei amnezii și a mai multor traume suferite în urma acelui accident care, se pare, i-a făcut creierul zob, Simona era și foarte grav bolnavă fizic, nu doar psihic, însă psihic prezenta o sumedenie de simptome precum depresie, anxietate, depersonalizare, stări de transă, regresie spontană, automutilare, impulsuri agresive şi acte suicidale. Şi lista continua spre marea mea uimire. Fizic se pare că avea probleme grave cu stomacul, cu plămânii și cu inima.”

Trecutul amândurora pare să afecteze relația dintre Ana și Iv. Cu toate acestea, cei doi luptă pentru iubirea lor. După ce situația lor pare să se liniștească și să ajungă la linia de plutire, Iv îi pregătește Anei o surpriză, pentru care pleacă de la clinică pentru câteva zile. Însă lucrurile rele din viața lor nu par să se oprească aici, astfel că sunt chemați înapoi la clinică.

„Nu am mai spus nimic pentru că deja eram foarte aproape și pentru că am văzut că este distras de la asta și preocupat  peste măsură de ceea ce se întâmplase la sanatoriu. Aveam timp după ce își rezolva problemele să ne bucurăm împreună de această victorie. Acum însă observam cum îi tremura maxilarul și puteam să-i simt mâinile încordate pe volan, care se albiseră, golite de sânge, atât de tare strângea cercul acela.

Când am ajuns, porțile sanatoriului erau ambele deschise iar în curtea unității două mașini de poliție și o ambulanță așteptau cu girofarurile pornite. Atmosfera părea tare tensionată, personalul medical și pacienții învârtindu-se agitați prin curte.”

Momentul în care se întorc la sanatoriu este încărcat de tensiune și suspans. Simona dovedește o răutate ieșită din comun și pare dispusă la orice, pentru a-i împiedica pe Iv și Ana să fie fericiți. Cum se va termina totul, vă las pe voi să descoperiți, citind cartea.

De data aceasta, povestea este presărată nu doar cu suspans, ci și cu mult romantism. Aveți ocazia să descoperiți o poveste de iubire intensă, trăită la maxim de Ana și de Iv. Spre deosebire de primul volum, în care acțiunea este mai „cuminte”, în acest volum avem parte și de câteva scene erotice. Așadar, veți avea parte de multă acțiune, din toate punctele de vedere, într-un număr mai mare de pagini decât în primul volum al seriei. Vă recomand cu drag această carte. Iar dacă v-a plăcut primul volum, vă asigur că al doilea vă va fermeca de tot!

Georgiana, îți mulțumesc pentru încrederea acordată când mi-ai oferit volumul pentru recenzie. Apucă-te de scris volumul 3, mor de nerăbdare să aflu continuarea!

Cartea „Alt cuvânt pentru dor” de Georgiana Vâju va putea fi comandată de pe site-ul Editurii Quantum Publishers.
În continuare, vă las book-trailer-ul acestei cărți:

0 thoughts on “PRE-RECENZIE – „Alt cuvânt pentru dor” – Georgiana Vâju

  1. Am cumpărat primul volum în urmă cu câteva luni, dar nu am apucat să il citesc, deoarece nu mă pot ține de un plan când e vorba de lectură. Acum, după pre-recenzia ta, o să încerc să mă grăbesc și să o citesc ca să pot lua și acest volum.

  2. Hopa, serie?! Vai de mine si de mine, pentru ca citisem deja primul volum. Asadar va trebui sa mai astept putin pentru final. Fain, macar stiu ca pot astepta cu nerabdare, pentru ca primul volum mi-a placut si se pare ca situatia se complica in al doilea, adica exact cum imi place mie 🙂 Felicitari, Eva si Georgiana!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.