„Choice” – Livia Furia

Romanul „Choice” de Livia Furia este un SF plin de imaginație. Alături de speciile de extratereștri, această carte aduce în prim-plan și o nouă teorie despre cum au apărut oamenii. Ideea cărții mi-a plăcut și m-a atras din primele capitole, însă pe parcurs, am pierdut complet firul narativ.

Cartea este plină de suspans, acțiunea este alertă, astfel că cititorul nu apucă să-și revină după o scenă de luptă, până este iar atras într-un eveniment interesant. Însă pe mine m-a obosit stilul complicat de scriere, modul în care autoarea a trecut de la o scenă la alta. Mi s-a părut greu de urmărit, din cauză că personajul se afla acum într-un loc, iar în momentul următor, într-un alt loc. La un moment-dat, nu reușeam să îmi dau seama dacă personajul visează sau este treaz.

Cartea începe cu dispariția Darlei, care pune pe jar un oraș întreg, pornit în căutarea fetei. Aici avem ocazia să cunoaștem personajele principale – Dary și AR DaKan. Aici vedem pentru prima dată un monstru – fʼalʼker și luăm parte la lupta dintre acest monstru și AR DaKan.

După această scenă de început, luăm parte la o scenă din trecut, care ne face să înțelegem anumite lucruri. De data aceasta, îl cunoaștem pe Dary, aflăm despre el că este un bărbat singur, care își îngrijește periodic nepoata, pe Ioana, fiica surorii lui Dary, Maria. Dary are alături un animăluț, pe nume Sebaahn, care pare venit dintr-o altă lume. Vom afla pe parcursul cărții și ce este acesta, însă nu o să vă dezvălui eu, ci trebuie să descoperiți citind cartea.

Dary este martorul unui accident în care sunt implicate sora și nepoata sa. Imediat după, Sebaahn îl rănește pe Dary, iar timpul este dat înapoi, astfel că el reușește să împiedice accidentul. Așa cum va afla Dary ulterior, faptul că a salvat câteva vieți are repercusiuni asupra evenimentelor ce vor urma. Însă această anomalie care naște monștri își are rădăcinile într-un eveniment tragic din trecutul lui Dary.

„Se purta cu mine de parcă eram veriga slabă a evoluției și muream de ciudă că nu puteam să îi șterg zâmbetul ăla condescendent de pe față. Eram sigur că ar fi trebuit să îmi fie recunoscătoare pentru eternitate, doar o salvasem de la moarte sigură, dar nu puteam aduce în discuție ziua fatidică din cauza Ioanei care începea să plângă necontrolat. M-am uitat în oglindă și am oftat. Micuța mea nepoată începuse ședințele de terapie cu un psiholog și nu voiam să-i răscolesc amintirile, mai ales că o apuca plânsul ori de câte ori își amintea că l-am pierdut pe Sebaahn, ferm convinsă că l-a zdrobit mașina.”

Fiind motivul apariției anomaliei, Dary este preluat de către Institut, pentru a-i ajuta să descopere unde este această anomalie, astfel ca luptătorii să o poată distruge. Alături de AR DaKan și Sebastian, Dary descoperă lucruri neștiute până atunci, legate de existența oamenilor și de apariția lor. Află despre existența altor specii din Univers, cum sunt reii, ummi, fʼalʼkerii și vʼalʼkerii. Primește informații despre reproducători și semințe, care au un rol important în perpetuarea speciilor.

„Am vrut să-i spun că noi ne-am dat jos din copaci acum câteva zeci de mii de ani și că nu ne grăbim să urcăm înapoi, dar aerul din jurul nostru a căpătat, dintr-o dată, consistență, și temperatura a scăzut cu câteva grade.”„

Dary pare să fie ținta fʼalʼkeri-lor, astfel că îl are pe AR DaKan în permanență prin preajmă. Însă sarcina pe care o are Dary este una dificilă – el trebuie să găsească locul de unde pornește anomalia. Frânturi de imagini și locuri i se dezvăluie în vise, iar el trebuie să îi îndrume pe cei de la Institut către locul anomaliei. Rolul lui este important în lume, întrucât unele decizii pe care le ia îi pot ucide sau salva pe alții.

„Curtea era plină de fʼalʼkeri care s-au repezit la luptătorii care au avut nenorocul să iasă primii, doborându-i imediat. Îi mușcau sălbatic, smulgându-le carnea de pe oase, înroșind toată iarba cu sângele care cădea în ploaie din trupurile ce jucau în aer, ca niște păpuși dezmembrate. AR DaKan a urlat, activându-și deja Furia și, ca o pacoste albastră, s-a repezit la fʼalʼkerii care-l făceau bucăți pe Menik, vârful de atac al echipei lor. dădea cu pumnul în stânga și în dreapta, lăsând cratere în trupurile masive, rupând maxilare, sfărâmând oase, smulgând șire din ascunzișul lor.”

Luăm parte la lupta dintre rei și fʼalʼkeri. Scenele de luptă sunt descrise în detaliu, astfel că uneori, în timpul lecturii, aveam impresia că mă uit la soțul meu în timp ce se joacă diverse jocuri pe calculator. Cartea este scrisă din perspectiva lui Dary. Narațiunea se îmbină cu dialogurile și cu gândurile lui Dary. În unele scene, Dary apare doar ca spirit, iar în acele momente, este capabil să înțeleagă limbajul celorlalte specii.

Ca să descoperiți toate detaliile despre speciile existente și cum va reuși Dary să încheie această poveste, va trebui să citiți cartea. Dacă vă plac cărțile SF și sunteți pregătiți să aveți parte de o acțiune intensă, care vă solicită gândirea dincolo de limitele cunoașterii noastre, vă recomand romanul „Choice”.

 

Mulțumesc Editurii Quantum Publishers pentru exemplarul oferit.

Romanul „Choice” de Livia Furia poate fi achiziționat de pe site-ul Editurii Quantum Publishers.

16003228_560325790843592_4980520470105643541_n

0 thoughts on “„Choice” – Livia Furia

  1. Felicitări pentru recenzia minunată! <3 Abia aștept să o citesc și eu, sunt curioasă ce impresie îmi va lăsa și mie…

  2. Este a doua recenzie faina pe care o citesc la cartea asta. Suna tare bine. Sa vedem când îmi fac timp sa o citesc…

  3. Întrebarea nu este dacă o voi citi, ci când? La capitolul timp stau foarte prost începând cu luna Septembrie….

  4. Felicitări Eva! Mi-a plăcut recenzia ta, felul în care ai punctat cartea și în care ti-ai exprimat impresiile. Și mie mi s-a părut o carte deosebită și interesantă, dar o lectură solicitantă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.