Hai să ne prefacem și azi – Remina Radu 

hai să ne prefacem și azi

Cartea „Hai să ne prefacem și azi” de Remina Radu este, probabil, una dintre cărțile căreia i-aș fi spus pas dacă mi s-ar fi spus dinainte despre ce este. Și rău aș fi făcut! Alături de coperta deosebit de frumoasă, ceea ce mi-a stârnit curiozitatea despre această carte a fost stilul pe care îl remarcasem în scrierile autoarei (pentru cei care nu știu, Remina a scris două povești pentru rubrica mea de pe blog, „Cursa poveștilor”). Așadar, mi-a atras atenția stilul ei profund și sensibil din cele două povești – „Ora albastră” și „Luna portocalie”, stil pe care l-am regăsit din plin și în cartea „Hai să ne prefacem și azi”.

„Poate, dacă n-aș fi fost narcisistă, aș fi fost una dintre cele care își torturează trupul tocmai pentru a simți durerea. Dar durerea fizică se uită, așa cum o palmă doare mai mult în suflet decât pe chip.”

Scrierea autoarei mi se pare una poetică, încărcată cu sentiment. Însă ceea ce este cel mai surprinzător, poate, la această carte este îmbinarea acestei sensibilități cu autoironie, limbaj licențios și expresii englezești.

„Cu fiecare decizie ne dezbrăcăm sufletul de ieri și ni-l îmbrăcăm în azi. În fiecare dimineață facem la fel. Dar în fiecare dimineață ne îmbrăcăm altfel. Și plecăm spre undeva. Singuri sau ținuți de mână, mândri sau umili, zâmbind sau încruntați, mulțumiți sau frustrați. Totul ține de haina pe care ne-am pus-o azi. Același azi continuu unde pare că nimic nu se schimbă. Pentru că schimbarea se întâmplă încet. Într-un milion de momente care par identice, în zeci de zile care par a se repeta, în aceleași haine pe care parcă le-am purtat și ieri. Să-apoi, dintr-o dată, îți dai seama că ești altfel.”

Hai să ne prefacem și azi – Ea și El

Povestea o prezintă pe Ea, personajul principal, o femeie tânără și frumoasă. Deși căsătoria ei cu Robert este una frumoasă și, s-ar spune, chiar fericită, Ea își găsește alinare în brațele unui El. Nu contestă nici Ea faptul că își iubește soțul și că nu are nevoie de un amant, fiind împlinită în căsnicie, din toate punctele de vedere. Chiar și așa, momentul în care îl cunoaște pe El o dă peste cap și o determină să-l dorească, indiferent de starea civilă a lor – și El este căsătorit.

„Concret vorbind, îl înșelasem pe Robert. Punct. Dacă aș fi trăit în Evul Mediu, m-ar fi închis într-o mănăstire după ce mi-ar fi aplicat pedepse umilitoare cum ar fi ras în cap sau biciuire. Dacă aș fi trăit într-un stat islamic, m-ar fi ucis cu pietre în piața centrală în văzul tuturor. Dar, cum trăiesc în secolul XXI și oficial sunt o ortodoxă discretă, pedeapsa mea urma să fie înfruntarea propriei conștiințe și gândul că, atunci când se va face calculul divin, mă vor trimite unde e mai cald. Oricum nu puteam merge în locul cu verdeață. Acolo nu se fumează.”

Când este cu El, este altă femeie, este fericită și dezinhibată, uneori chiar se simte ca o femeie ușoară. Când nu este cu El, îi duce dorul, suferă și se simte părăsită. Uneori simte că trebuie să pună capăt acestei relații care o distruge, dar de fiecare dată, se reîntâlnesc. Este conștientă că l-ar putea face pe Robert să sufere, dar deși nu își dorește acest lucru, nu se poate opri de la a se gândi la El.

Declinul

Alături are mulți prieteni, însă majoritatea dintre ei sunt prieteni din partea lui Robert. Singurul ei prieten pe care îl acceptă în preajma ei chiar și în cele mai grele momente este Sorin. Acesta este un prieten din copilărie, un bărbat afemeiat, cum chiar Ea îl descrie.

Ea este o femeie căreia îi place jobul. Însă nici la job, lucrurile nu rămân bune. Totul se schimbă în momentul în care compania se închide, iar Ea, la fel ca și ceilalți angajați, rămâne fără job. Acesta este momentul care declanșează declinul ei. Suferă, se simte singură și pierdută.

„Îmi vând amintirile, îmi vând bucăți de suflet, îmi vând zilele. Cu toții ne vindem. Ne vindem timpul, ne vindem spiritul, ne vindem ideile, ne vindem visurile.”

Hai să ne prefacem și azi – o carte diferită, în sensul bun

După ce își pierde job-ul, Ea nu mai vrea să iasă cu prietenii. Însă se lasă convinsă și va petrece un week-end la munte, împreună cu mai multe cupluri de prieteni. Acolo, o reîntâlnește pe Ana, o veche și foarte bună prietenă, însă de care se ferește pentru că este capabilă să o citească dintr-o singură privire. Ea se teme că Ana ar putea să-i descopere secretul. Dar va reuși să îl țină ascuns? Și cum se va încheia povestea ei? Aceste lucruri le veți afla citind cartea „Hai să ne prefacem și azi”.

Așa cum am spus de la început, mi-a plăcut modul în care este scrisă cartea. Până și povestea în sine, deși nu e tocmai ceea ce citesc eu de obicei, m-a surprins în mod plăcut.

Mulțumesc echipei Bookzone și autoarei Remina Radu pentru exemplarul oferit.

Cartea „Hai să ne prefacem și azi” de Remina Radu poate fi comandată de pe site-ul Bookzone.

0 thoughts on “Hai să ne prefacem și azi – Remina Radu 

  1. Recenzia mi-a placut foarte mult. Uneori citesc carti psihologice de acest fel, desi subiectul cartii de fata nu prea este pe lista celor agreate de mine, fiind la mijloc multa minciuna.

  2. Eu cred că este o carte scrisă exact pentru mine… Felicitări pentru recenzia minunată! <3

  3. Nu știu ce să zic…nu prea pare genul meu, dar nu pot s-o neglijez fiindcă are o copertă superbă. Știu, nu judeci o carte după copertă, totuși…

    1. Daca as fi stiut inainte sa o citesc despre ce este, si eu as fi spus ca nu este genul meu. Dar povestea a fost chiar placuta, iar stilul autoarei imi place enorm. Poate ii veti da si dumneavoastra o sansa. Iar cat despre coperta, nu trebuie judecata o carte dupa coperta ei, dar trebuie sa recunoastem ca asa o coperta nu ne lasa chiar indiferenti.

  4. Felicitări pentru recenzia minunată! Și mie mi-a atras atenția în primul rând coperta, dar și titlul, iar prezentarea ta e foarte convingătoare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.