
Încă din timpul poveștilor orale, rostite la gura focului, oamenii au fost fascinați de existența fantasticului și a magiei, elemente pe care le făceau să irumpă în lumea reală, pentru a transforma cele mai mărețe vise în realitate. De cele mai multe ori, fantasticul avea rolul de a explica anumite elemente imposibil de înțeles, de a transforma imposibilul în posibil, de a face ca o lume urâtă să devină mai frumoasă, mai colorată, mai plină de putere și de extraordinar. Acest tip de literatură aduce în prim-plan miraculosul și extraordinarul și un gen de ambiguitate plăcută, care te face să te întrebi dacă este vorba de relitate sau de vis, dacă totul chiar se poate întâmpla în viața reală sau dacă totul se petrece aievea.
Ființa umană a avut întotdeauna nevoie de existența unei credințe în miraculos, în puterea transformării unui om obișnuit într-un erou cu puteri extraordinare, capabil să transforme lumea într-un loc mai bun. Tocmai de aceea, întâlnim încă de la scriitorii antici personaje precum Circe sau Medeea, iar în literatura mai modernă personaje precum Alice din Țara Minunilor, Harry Potter sau Oz.
Autorii s-au întrecut în a crea locuri minunate, fantastice, pline de magic, în care personajele reale se amestecă într-un tot unitar cu cele fantastice, în care omul normal capătă calități deosebite, animalele au inteligență și prin glas, apar personaje diverse, care au puterea de a schimba întreaga lume și de a transforma totul în ceva mult mai bun, mai pe placul sufletului uman.
Am întâlnit diverse lumi pline de magie, iar în articolul de față le voi aminti pe cele care m-au încântat încă din copilărie.
- Oz (tărâmul din „Vrăjitorul din Oz” de L. Frank Baum) este un ținut extraordinar, opus Kansas-ului, locul din care provine Dorothy. Este acel loc „aflat sub curcubeu” la care visa fetița, vis îndeplinit prin intermediul acelei tornade, care a purtat-o peste timp și a dus-o în acest tărâm neatins de civilizație, fapt care permite existența tuturor acelor tărâmuri și personaje fantastice. Oz are o formă dreptunghiulară, iar pe cele patru diagonale se găsesc cele patru ținuturi: Munchkin în est, Winkie în vest, Gillikin în nord și Quadling în sud. În sus, se află Orașul de Smarald, orașul marelui Oz, cel care poate îndeplini toate visele. Ajutoarele lui Dorothy sunt, la rândul lor, extraordinare: Sperietoarea, Omul de Tinichea, Leul cel Laș, iar la toate acestea se adaugă cățelul Toto. Cele trei personaje întâlnite pe tărâmul cel nou doresc anumite calități: o minte, o inimă și curaj. La toate acestea, se adaugă acei pantofi de rubin, care o duc pe Dorothy acasă.
- Narnia este o lume fantastică pe care a creat-o autorul C. S. Lewis, ca univers al celor șapte volume ale sale – „Cronicile din Narnia”. Această lume devine un fel de refugiu pentru niște copii, care trec prin diferite probleme în lumea reală, ajutându-i să își înfrângă temerile și să îi schimbe la final în oameni mai buni, gata să rezolve orice problemă ar fi avut de întâmpinat. În Narnia, animalele vorbesc, ființele mitologice sunt prezente, iar magia este mereu prezentă. De asemenea, imaginația are puterea de a crea lumi noi, iar oamenii capătă puteri extraordinare, care îi fac să răzbească în toate încercările pe care trebuie să le depășească, fapt care le conferă încrederea de sine necesară mai apoi în lumea reală, de pe Pământ. Ce este extraordinar este credința care se naște pe acest tărâm nou, la fel și forța prieteniei.
- Țara Minunilor este lumea creată de Lewis Caroll prin intermediul operei „Alice în Țara Minunilor”. Aceasta este o lume extrem de stranie și, pe alocuri, plină de nebunie, în care se pătrunde prin intermediul unei viziuni de iepure, nu orice fel de iepure, ci un Iepure Alb. Apar personaje precum Iepurele de Martie, Pisica Cheshire, Regina de Cupă sau falsa Broască Țestoasă, care se comportă toate asemenea anumitor tipologii umane. Ele sfidează orice fel de lege, dar Alice pare a înțelege totul. Deși pare a fi o altă lume, în esență Țara Minunilor pare a fi, de fapt, lumea noastră reală, trecută prin filtrul percepției unui copil.
- Hogwarts, lumea creată de către J. K. Rowling în celebra serie „Harry Potter”. Celebrul castel și locurile din jurul acestuia sunt pline de magie, de făpturi fantastice. Cum ar fi să putem trece prin peronul 9 și ¾ într-o cu totul altă lume, să avem parte de animale de companie cu puteri deosebite, să participăm la vâjthaț (celebrul joc pe mături în care trebuie prinsă hoțoaica aurie) sau la un adevărat Turnir al Vrăjitorilor?! Ceea ce este extraordinar aici este faptul ca personajele pot fi oameni obișnuiți, dar capătă anumite abilități și calități magice.
- Pământul de Mijloc este locul creat de către Tolkien, care apare în multe dintre operele sale, dar mai ales în „Hobbitul” și „Stăpânul inelelor”. E o lume extraordinară, dominată de elfi. Când mă gândesc la această lume, îmi vin în minte acele căsuțe pline de mușchi, locuri pline de verdeață și de frumos. Uneori, e nevoie de unele aventuri, pentru a deveni mai puternici, dar totul are magia sa proprie.
Vouă ce lumi fantastice v-au rămas în minte? Prin ce ținuturi v-ați plimba puțin?
Îți mulțumesc, Oana, pentru acest articol minunat.
Pe Oana Mariam o puteți găsi pe blogul ei, Crâmpeie de suflet, un loc primitor, unde puteți citi recenzii e cărți, precum și alte articole interesante.
Minunat articol! Am călătorit prin toate cele patru lumi fantastice menționate și a fost de fiecare dată o experiență de neuitat!
Mulțumesc mult! <3
Minunat articol! L-am citit cu plăcere!😍
Ma bucur! Este chiar minunat!
Mulțumesc mult! <3
Mulțumesc și eu! <3
Foarte interesant articolul! Cu multe dintre aceste lumi am făcut deja cunoștința.
Mulțumesc mult! <3
Minunat articol! Vă felicit fetelor!
Multumim, Anca!
Mulțumim! <3
De-a lungul timpului, au fost multe lumi care m-au incantat, incepand cu legendele si povestile vechi. Fiecare carte fantasy epic pe care o citesc are ca spatiu de desfasurare cate o lume fascinanta, iar acesti scriitori sunt renumiti pentru “world building”. Favorita mea este insa Roshar, din The Stormlight Archive, desi bineinteles lumea lui Tolkien sau cea creata de Martin in ASOIAF sunt si ele de exceptie, alaturi de alte capodopere ale genului.
Trebuie să fac și eu cunoștință cu Roshar și Asoiaf….
Chiar asa! 🙂
Un articol deosebit de interesant, pe care l-am citit cu mare placere. Felicitari!
Excelente recomandari, Oana! Stimuleaza imaginatia si creativitatea celor care le citesc 🙂