Hobby și timp liber
- Mare sau munte?
Cristina Nemerovschi: Muntele toamna, marea în toate anotimpurile.
Alexandru Voicescu: Munte.
- Citit sau TV?
CN: Nu mai avem televizor de prin 2001, deci citit, în mod evident. În ultima vreme mai arunc un ochi pe net la emisiuni TV înregistrate, sunt surse bune de documentare pentru cărțile mele.
AV: Citit.
- Muzică veche sau nouă?
CN: Important e să-mi transmită ceva, să-mi provoace o stare. Data de fabricație nu e neapărat un criteriu, cred că avem și astăzi artiști autentici; poate că e mai greu să ai găsim, sub invazia de “hituri” făcute pe bandă. E ca și în cazul cărților, de fapt. Trebuie să cauți, să ai curiozitate și să alegi ce ți se potrivește.
AV: Veche.
- Restaurant sau club?
CN: Ambele.
AV: Club.
- Seriale sau filme?
CN: Seriale după o zi solicitantă de muncă. Sunt perfecte pentru somn. Filme mai mult în vacanță, sau oricum în perioade mai liniștite, în care avem timp și răbdare. Și mergem destul de des la cinematograf.
AV: Cum a spus doamna.
Viața de autor
- Serie sau carte individuală?
CN: Mie îmi place să scriu și una, și alta. Cartea individuală în mod cert e mai ușor de scris și îți oferă o libertate mult mai mare – ai epuizat o poveste, treci la următoarea. Când vine vorba de serii, trebuie să recitești până îți vine rău volumele din urmă, ca să reintri în atmosferă, mai ales că eu intercalez și cărți individuale printre volumele unei serii – adică nu o scriu ca pe o singură poveste, de la primul la ultimul volum. Seria presupune și așteptări mai mari de la cititori. Dar îmi place să scriu și serii, mai ales că mi se face ușor dor de personaje și mă duc din nou să mai beau o bere cu ele 😊.
AV: Carte individuală, până acum, dar am în plan și o serie fantasy.
- Vă place să interacționați cu cititorii?
CN: Categoric, iar ei știu asta, și nu se sfiesc să mă abordeze oriunde mă prind 😀 Serios, dacă nu ți-ar plăcea să interacționezi cu cititorii, nu văd de ce ai mai publica, pentru că dacă scrisul e pentru tine, publicatul e pentru ei, în primul rând.
AV: Da.
- Sunt platformele de socializare bune pentru promovare?
CN: Cu siguranță. De acolo pornește totul. De acolo află cititorul despre o carte, citește fragmente înainte de a fi publicată, acolo găsește datele lansărilor, dacă vrea să participe, tot de acolo o și poate cumpăra, la urma urmei. Sigur, contează enorm calitatea cărții – dacă este bună, ea se va promova singură în offline, din recomandările celor care au citit-o. Văd Facebook-ul, de pildă, un punct ideal de pornire în viața unei cărți.
AV: Da, sunt indispensabile.
- Recenzii scrise sau video?
CN: Ambele, atâta timp cât sunt făcute sincer, din pasiune, și nu doar pentru a bifa încă o activitate la modă. Cred că video-recenziile vor fi din ce în ce mai urmărite și pot atrage mai mult public, în viitor.
AV: În recenziile scrise este mai ușor să te desfășori ca blogger și poți să pui mai mult accentul pe cuvinte și pe stări.
- Personaj principal feminin sau masculin?
CN: Le-am abordat pe ambele, nu am o problemă, nu fac discriminări 😀 Sinceră să fiu, nu contează atât de mult genul personajului, important e să fie memorabil, să aibă o doză de inedit, să fie original. Să rămână.
AV: Ambele.
Preferințe de cititor
- Ebook sau carte tipărită?
CN: Prefer carte tipărită, când vine vorba despre lectura de plăcere, poate și fiindcă citesc multe pdf-uri când lucrez, așa că în timpul liber mi se pare un lux să stau departe de monitor și să mă pierd într-o carte. Dar, bineînțeles, dacă aș vrea foarte mult să citesc un anume titlu și nu s-ar găsi decât ca ebook, nu aș renunța doar din pricina suportului.
AV: Ambele variante.
- Librărie fizică sau online?
CN: Ambele, depinde mult de stare și de timpul pe care-l am la dispoziție. Îmi place să mă plimb printre cărți, să răsfoiesc, să văd ce a mai apărut nou. Însă dacă nu am timp și știu exact ce titluri vreau să-mi cumpăr, și librăria online este o soluție la îndemână.
AV: Librărie fizică.
- Serii sau cărți individuale?
CN: O întrebare bună, m-a pus pe gânduri și tocmai mi-am dat seama că nu prea au existat serii care să mă cucerească. Bine, un Harry Potter sau Jocurile Foamei am citit cu plăcere, dar nu pot spune că am stat cu sufletul la gură așteptându-le. A, ba da, mi-a plăcut mult seria cu Rabbit, a lui Updike, dar ele se puteau citi și ca romane de sine stătătoare. La fel, mai citesc romane polițiste în care se repetă personajele, dar nu sunt chiar serii. Deci, presupun că mai degrabă cărți individuale.
AV: Nu știu, depinde foarte mult de carte.
- Gen preferat?
CN: Citesc orice, atâta timp cât este o carte bună. Nu pot citi cărți scrise după rețetă, cărți pline de clișee, cărți în care autorul se face de râs (de pildă, neadaptate vremurilor în care trăim sau în care face paradă de erudiție și mai și greșește), nu reușesc să duc până la capăt un romance siropos, artificial, prețios, căznit, prințesistic (am încercat s-o fac într-un an la mare și cred că a fost una din zilele în care am râs cel mai mult, ever) și mă plictisesc la majoritatea SF-urilor (mai puțin la cel tradus de soțul meu 😀 ). Genul meu preferat sunt cărțile vii, care schimbă ceva.
AV: Fantastic (nu fantasy).
- Clasici sau contemporani?
CN: Clasicii i-am citit la timpul lor, și bine am făcut. Pe foarte puțini dintre ei i-aș mai reciti și astăzi. Se scriu multe cărți bune azi, în genuri diferite, și mă bucur că m-am lămurit cu clasicii pe când nu existau alte alternative, ca astăzi să mă pot dedica aproape exclusiv contemporanilor. S-a schimbat lumea teribil de vreun secol încoace, s-au schimbat oamenii, cei deștepți au devenit și mai deștepți și mai înțelepți, cei proști au devenit și mai proști și mai vizibili, așa că nu prea cred că mai ai ce să afli despre tine și despre lumea în care trăiești ACUM dintr-o carte a unui clasic. Părerea mea este că mare parte din literatura clasică ar trebui să fie studiată ca istorie a culturii și a civilizației, să poți afla câte ceva despre ce gândeau și simțeau oamenii de atunci, dar nu neapărat pentru a rezona cu acele scrieri, fiindcă nu prea mai ai cum.
AV: Contemporani.
Felicitări pentru un interviu foarte interesant! Mult succes!
Multumesc, Tyna!
Foarte fain interviul! Întrebări interesante ce ne permit să cunoaștem și oamenii, nu doar autorii.
Felicitări!
Mulțumesc, Geo! Mă bucur că îți place. 😘
Mereu e o plăcere să citim câte ceva despre preferintele autorilor, iar Cristina si Alex chiar sunt un cuplu de admirat, pe toate planurile. Felicitari pentru interviu, şi , la mai multe. 🙂
Multumim!
Imi place mult cum ai structurat interviul, iar de Cristina si Alexandru nu pot spune decat ca au dat raspunsurile la care ma asteptam. Abia astept sa descopar ce carti vor pregati. O serie fantasy scrisa de Alexandru? Asta este o surpriza!
Multumesc, Antoaneta. Si eu sunt curioasa, dar pana atunci, trebuie sa citesc cartile pe care le-a publicat deja.
Fata de la nord de ziua este preferata mea. 🙂
Promit ca o voi citi si eu.
Sunt curioasa ce parere vei avea dupa ce o vei citi. 🙂