„Visele nu dorm niciodată” – Natașa Alina Culea

„Visele nu dorm niciodată” – Natașa Alina Culea

 

Natașa ne răsfață și de această dată cu o scriitură încărcată de sensibilitate și sentimentalism. Spre deosebire de celelalte cărți ale autoarei, romanul „Visele nu dorm niciodată” m-a luat prin surprindere prin povestea prezentată. Nu aș putea să vă spun exact la ce mă așteptam, întrucât autoarea este ca un cameleon, fiecare roman al ei este ceva diferit, ceva unic, nici unul nu se aseamănă cu celălalt. Singurul punct comun pe care îl au cărțile Natașei este scrierea plină de sentiment.

Romanul este împărțit în două capitole: Legămintele macilor și Arca celor 11 nopți. Primul capitol ne face cunoștință cu Lea, care este o scriitoare. O observăm cum își analizează viața și sentimentele. Căsnicia cu Thiery nu este una fericită. Deși se înțeleg, cei doi nu sunt legați de acea pasiune care animează o relație fericită. Neîmplinirea din căsnicie o împinge pe Lea în brațele lui Mark.

„Thiery are și el îndărătniciile lui, de exemplu, își dorește în secret o femeie care să-l care în brațe pe el, o femeie care să-i aprindă pasiunea. Salvându-l. Absolvindu-l. îi știu pe de rost toate teoriile legate de viață, tot ceea ce mi-a împărtășit, dar și ceea ce nu mi-a spus în cuvinte: iubirea presupune libertate, iar lupta cu un alt bărbat nu intră în discuție. Thiery flutură steagul alb al renunțării înainte să înceapă războiul, înainte să audă cornul sunând.”

Însă nici Mark nu este bărbatul dedicat la care Lea spera, astfel că ea decide să ia o pauză de la toate grijile și supărările și să plece departe de cei doi bărbați care îi produc doar suferință. Pentru această evadare, ea alege să stea câteva zile la un hotel din Elveția.

„Oamenii suferă în lipsa iubirii, dar iubirea suferă în lipsa oamenilor?”

Al doilea capitol al cărții începe în momentul în care Lea ajunge la hotel. Administratoarea hotelului, Albertine, este o ființă ciudată, care pare să nu aibă nicio trăire. Nici musafirii nu sunt tocmai prietenoși, fiecare având câte o trăsătură de caracter care îl face neplăcut în ochii celor din jur.

La hotel, încep să se petreacă lucruri stranii, iar Lea este de fiecare dată prinsă în mijlocul acestor întâmplări. Însă așa cum vom observa până la final, fiecare întâmplare și fiecare persoană de la hotel are menirea de a o ajuta pe Lea să înțeleagă anumite lucruri legate de viață și de iubire.

„Unii încep povești de iubire, alții le termină, iar cei mai năpăstuiți nu le încep niciodată.”

Deși scopul acestei evadări din rutină a fost să stea câteva zile departe de cei doi bărbați din viața ei, pe parcurs Lea descoperă că a ajuns la hotel pentru a-i ajuta pe alții. În funcție de împrejurări, ea este persoana care reușește să le schimbe viața celor pe care îi întâlnește la hotel. Însă va afla că toate aceste acțiuni ale ei și ajutorul pe care îl oferă celorlalți este menit să o determine să descopere liniștea, iubirea și fericirea. Exact ca și cum ajutându-i pe ceilalți, răsplata ei va veni ca să îi arate calea pe care trebuie să o aleagă în iubire.

„Nu există un loc în care se duc iubirile să moară. Realitatea este că ele nu mor niciodată, doar noi învățăm să trăim cu gândul că nu vor mai fi.”

În viziunea mea, această carte nu este doar un roman, ci poate fi citit ca o lecție de viață. Așa cum cititorul descoperă dintre paginile cărții, uneori oamenilor li se oferă șansa de a schimba ceva în viața lor. Depinde de fiecare cum va alege să continue, în momentul în care ar ști că o anumită acțiune le poate schimba viitorul.

Ca personaj, Lea mi s-a părut unul complex și interesant. Deși încărcată cu propriile probleme și suferințe, este întotdeauna dispusă să le ofere o mână de ajutor sau măcar un umăr pe care să plângă, celor aflați la nevoie. De asemenea, nu se lasă pradă prejudecăților celor din jur. Fie că este vorba de un cuplu de homosexuali, de fetișuri pe care unii oameni le au, de posibilitatea ca fantomele să umble printre oameni, sau de ideea oamenilor cum că scriitorii ar fi puțin excentrici sau chiar nebuni, Lea este deschisă spre acceptarea acestor lucruri considerate ieșite din comun.

Așadar, dacă vă doriți să citiți o poveste frumoasă, din care puteți lua și câteva lecții, vă recomand cu drag cartea „Visele nu dorm niciodată”.

Mulțumesc autoarei și echipei Librex pentru cartea oferită.

Cartea „Visele nu dorm niciodată” de Natașa Alina Culea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Librex.

64 thoughts on “„Visele nu dorm niciodată” – Natașa Alina Culea

  1. Foarte interesanta recenzia, cu suficiente detalii cat sa starneasca intriga, dar nu cat sa ruineze lectura celor ce inca nu au citit-o. Am citit adineauri un interviu cu autoarea, ceea ce ma face si mai curioasa sa ii cunosc cartile. Felicitari pentru recenzie!

  2. Foarte interesanta recenzia, cu suficiente detalii cat sa starneasca intriga, dar nu cat sa ruineze lectura celor ce inca nu au citit-o. Am citit adineauri un interviu cu autoarea, ceea ce ma face si mai curioasa sa ii cunosc cartile. Felicitari pentru recenzie!

  3. Am si eu pe lista cartea pentru acest final de luna. Abia astept sa comand ce vreau sa citesc. Timp sa am ca in rest…
    Frumoasa recenzie. Felicitari!

  4. Imi place recenzia ta, felicitari! Nu am citit cartea inca, dar se pare ca va fi si pe gustul meu, din ce am citit despre ea. Sensibilitatea autoarei m-a convins si cucerit deja!

  5. Imi place recenzia ta, felicitari! Nu am citit cartea inca, dar se pare ca va fi si pe gustul meu, din ce am citit despre ea. Sensibilitatea autoarei m-a convins si cucerit deja!

  6. Eu am zis ca nu citesc imediat cartea, desi am primit-o extrem de repede 🙂 Am zis sa imi termin de scris ce aveam de scris si apoi sa ma linistesc putin si sa citesc cartea ca pe o relaxare binevenita. Plus concursul care va fi luna viitoare si, poate, alte surprize. Dar e greu sa te tii de planuri cand dai peste astfel de recomandari. 😉

  7. Eu am zis ca nu citesc imediat cartea, desi am primit-o extrem de repede 🙂 Am zis sa imi termin de scris ce aveam de scris si apoi sa ma linistesc putin si sa citesc cartea ca pe o relaxare binevenita. Plus concursul care va fi luna viitoare si, poate, alte surprize. Dar e greu sa te tii de planuri cand dai peste astfel de recomandari. 😉

  8. E o carte pe care îmi doresc extrem de tare să o iubesc, este una dintre acele cărți care mă trage spre ea, asemeni firului Ariadnei, iar recenzia ta mă face să mă simt mai aproape de acest roman, felicitări! <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.