Bună, Corina! Îți mulțumesc pentru că ai acceptat să răspunzi câtorva întrebări!
Bună, Eva! Îți mulțumesc și eu, sunt onorată că te-ai gândit la mine.
- Cât de ușor sau de greu consideri că a fost să intri în lumea literară?
Pentru mine, a fost și încă mai este o surpriză că am ajuns aici. Spre deosebire de alți autori, scrisul nu a fost unul dintre visele mele. Nu mi-am notat niciodată gândurile sau ideile, nici măcar într-un jurnal, limitându-mă doar la compunerile pe care a trebuit să le fac în școală. Dar îmi place să citesc! Descoperirea platformei Wattpad a fost cu totul întâmplătoare, fără să am nici cea mai mică idee ce schimbări o să aducă în viața mea. Am început să scriu pe această platformă dintr-un impuls de moment, neașteptându-mă să citească cineva. Numărul de citiri și comentarii a început să crească, apoi totul s-a transformat într-o nebunie când am ajuns la milioane de vizualizări. Inițial, am publicat în regim individual cele două volume din „Triplu H”, apoi a început colaborarea cu editura Librex Publishing. A fost un concurs de împrejurări care m-au adus aici, în acest punct, și pot să spun că, pentru mine, a fost ușor, mai ales că nu era ceva ce mi-am dorit cu ardoare. Chiar au fost momente în care aveam impresia că sunt luată de un val, că totul se petrece mult prea repede. Pot spune că am fost norocoasă.
- Ce influență consideri că are platforma Wattpad asupra cititorilor? Dar asupra autorilor?
Chiar dacă Wattpad este o platformă pentru amatori și este adeseori criticată, uneori pe bună dreptate, se uită un lucru: tinerii din ziua de azi învață să utilizeze tot felul de dispozitive înainte chiar de a învăța să citească și mulți dintre cititorii de pe Wattpad sunt tineri. Unii dintre ei au citit aici prima carte, în afară de cele obligatorii de la școală. Wattpad-ul e la îndemâna tinerilor. De-a lungul ultimilor doi ani, am primit zeci de mesaje în care mi s-a spus că, datorită mie și a poveștilor mele, au ajuns să îndrăgească cititul, iar asta mi se pare ceva extraordinar. M-au făcut să simt că am avut un scop în viață.
Totodată, această platformă este și o rampă de lansare. Mulți autori și-au început activitatea aici și nu doar autori români, ci din întreaga lume. Mulți autori cunoscuți au conturi pe Wattpad și nu le e rușine să o recunoască. Degeaba scrii o capodoperă și o ai în calculatorul de acasă, nu o să afle nimeni de ea. Ca să o publici la o editură, de obicei ai nevoie de mult timp, nervi de oțel și zeci de drumuri sau emailuri pe la edituri și nici asta nu-ți garantează că o să vadă vreodată lumina tiparului. Iar dacă o să ajungă tipărită, cine o citește? Trebuie să recunoaștem, puțini dintre noi sunt cei care cumpără cărți de autori necunoscuți. Primii mei cititori și cumpărători au fost de pe Wattpad și sunt mândră de acest lucru. Ei sunt cei care m-au susținut, încurajat și mi-au făcut reclamă. Datorită lor sunt aici și niciodată nu o să le pot mulțumi îndeajuns.
- Dacă ai putea să schimbi un lucru din trecutul tău de autoare, care ar fi acela?
N-aș schimba nimic. Totul are un rost în lumea asta. Fiecare lucru care mi s-a întâmplat de când am început să scriu, bun sau rău, m-au făcut să devin cea care sunt acum și sunt mulțumită de omul care am devenit.
- Dacă ar trebui să renunți la scris în favoarea altei pasiuni de care să te ocupi, care ar fi aceea?
Cititul! Singurul lucru pe care îl regret de când am început să scriu, este faptul că nu mai am suficient timp pentru citit, iar eu ador să citesc. Cumpăr cărți în același ritm ca și înainte și mă doare sufletul când mă uit la cărțile frumos aranjate în bibliotecă și pe care nu am apucat să le citesc.
- Reușești întotdeauna să scrii cartea așa cum ai planificat de la început, sau personajele preiau conducerea la un moment-dat, determinându-te să te abați de la planul inițial și să ai un final diferit decât cel propus?
Atunci când încep să scriu o carte, începutul și sfârșitul ei sunt cele mai clare în mintea mea. Între ele, las imaginația să zboare. Le permit personajelor să se dezvolte după cum simt nevoia, cu condiția să ajungă la finalul pe care mi-l doresc.
- Îți place să afli părerile pe care le au cititorii despre cărțile tale? Cum reacționezi la păreri negative?
Bineînțeles că îmi place! Părerile cititorilor contează extrem de mult pentru mine (cred că pentru orice autor contează) și le citesc cu atenție pe fiecare. Ele îmi dau puterea să continui. În ce privește părerile negative, nu pot să spun că am avut parte de prea multe. În momentul în care am publicat, am fost conștientă că vor exista și persoane cărora nu le va plăcea ceea ce scriu. Este normal să fie așa. Fiecare dintre noi suntem unici și avem gusturi diverse și asta e foarte bine. Iar dacă am primit o părere negativă, am mulțumit. De ce? În primul rând, pentru că acea persoană și-a rupt din timpul ei ca să citească ceva scris de mine, apoi a pierdut alt timp ca să-mi transmită părerea ei. În al doilea rând, pentru sinceritate. Unele observații mă ajută pe mine, ca autor, să îmi văd punctele slabe și să le corectez, să mă dezvolt.
- Cum ți se par colaborările dintre autori? Ai fi dispusă să scrii o carte în colaborare cu alt autor? Dacă da, care este autorul alături de care ți-ai dori să scrii o carte?
Sincer, colaborările dintre autori sunt pentru mine o enigmă. Mi se pare extrem de greu să găsești două persoane care să gândească și să scrie asemănător, dar totuși există. Însă eu nu aș putea scrie împreună cu altcineva, chiar dacă aș reusi să găsesc pe cineva cu care să mă potrivesc sută la sută. În primul rând, din cauza programului meu destul de încărcat. Nu pot spune că am un program anume în ce privește scrisul, dar, în general, o fac seara târziu sau noaptea. Și apoi, cum ar decurge colaborarea dacă nu am fi din aceeași localitate? La telefon? Online? Ne certăm pentru câte o idee? Cum spuneam, o enigmă!
- Serii versus cărți individuale. Care sunt preferatele tale? Care crezi că sunt preferate de către cititori?
Ca și cititor, ambele. Singurul dezavantaj pe care îl au seriile este că trebuie să aștepți apariția următorului volum, iar asta este ceva chinuitor atunci când îndrăgești seria. Cred că așa simt toți cititorii.
Ca și autor, tot ambele. Până la „Triplu H”, nu m-am gândit să scriu și serii. De fapt, și acolo a fost în plan doar primul volum, al doilea a apărut ca urmare a sutelor de mesaje primite prin care mi se cerea o continuare. Acum scriu la al treilea și ultimul volum din seria Salem – „Iubire și catifea albastră”. Primul volum, „Dragoste și mătase albă”, a avut lansarea anul acesta, la Bookfest, iar al doilea, „Pasiune și satin roșu”, va apărea prin toamnă. De ce serie? Pentru că sunt trei povești de dragoste distincte chiar dacă au și puncte comune și mi s-a părut mai ușor să le împart în trei volume. Așa mă pot concentra asupra fiecărei perechi.
- Ce fel de coperte consideri că atrag cel mai bine cititorii?
Depinde de cititor, pentru că și aici intervin subiectivitatea și gusturile. Mie îmi plac coperțile care îți dau o idee despre subiectul cărții.
- În ce măsură consideri că recenziile au o influență asupra cititorilor?
Depinde de recenzie și depinde de cititor. Unii preferă să știe cât mai multe despre o carte înainte de a o cumpăra, alții vor doar o părere scurtă. Și recenziile sunt diferite. Unele transmit doar ideea cărții, altele dau amănunte. Oricum ar fi, recenziile au un rol important pentru un autor și cărțile lui, pentru că trebuie să recunoaștem că sunt o reclamă și, indiferent dacă recenzia e bună sau rea, îți trezește interesul. Blogerii sunt și ei, în primul rând, cititori.
- Povestește-ne o întâmplare amuzantă pe care ai trăit-o de când ai publicat.
Au fost mai multe, dar acum îmi vine în minte cea de la care a plecat ideea seriei Salem. Am primit un mesaj de la un cititor care îmi spunea că e fericit că m-a văzut pe stradă. Era pe vremea când nu exista nicio poză cu mine pe internet, iar poza mea de profil pe contul de facebook era aceeași ca și acum: o vrăjitoare cu părul roșu. Am fost mirată, bineînțeles, pentru că nu fusesem în orașul cititorului și eram sigură că nu știe nici cum arăt. M-a lămurit când mi-a spus că a văzut pe stradă o tipă cu părul roșu, îmbrăcată în verde și care semăna cu poza mea de profil și s-a gândit că poate sunt eu. Mi s-a părut amuzant că oamenii credeau, chiar și în glumă, că aș semăna cu acea vrăjitoare. Dar de aici a plecat ideea seriei – o întâlnire pe stradă cu o roșcată și bănuiala că ar fi vrăjitoare. Cititorul a recunoscut scena atunci cand a apărut în carte și a fost bucuros că el mi-a dat ideea, iar eu i-am mulțumit, bineînțeles.
- În opinia ta, cum trebuie să decurgă interacțiunea dintre autor și cititori?
Cred că ar trebui să fie o legătură de prietenie. Un autor nu trebuie să uite niciodată că ar fi un nimeni fără cititori și să își facă timp pentru ei. Nu e greu să spui un mulțumesc sincer celor care vin să te cunoasă la o lansare sau la un târg de carte, iar pentru ei înseamnă mult să le acorzi câteva minute din timpul tău. La fel și cu mesajele. Chiar dacă nu reușesc să răspund imediat, încerc să o fac cât pot de repede și să nu scap niciunul. De când scriu, mi-am făcut prieteni în toată țara și chiar și în afara ei. Prieteni cu care am ajuns să povestesc pe messenger sau la telefon cu orele și am făcut în așa fel încât să ne putem și întâlni. Ăsta e cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat.
- Ce impact crezi că au book-trailer-ele asupra cititorilor?
Și aici intervin gusturile și subiectivitatea cititorilor, deci depinde de ei. E greu să faci un book-trailer care să se arate ceva din acțiunea cărții și, totodată, să nu dea spoilere, dar se pare că au priză destul de mare în rândul celor care citesc.
- S-a întâmplat să începi să scrii o carte și să o abandonezi complet?
Până acum, nu. Sper să nici nu mi se întâmple, pentru că îmi place să și termin atunci când încep ceva.
- Care crezi că este cel mai original aspect al cărților tale?
Eu scriu cărți de dragoste, iar acestea sunt, într-un fel, un clișeu în sine. Două persoane se cunosc, se îndrăgostesc unul de altul, apoi intervine ceva care poate duce la două finaluri: rămân împreună sau nu. Originalitatea se vede în ceea ce leagă aceste puncte, în modul pe care autorul alege să se întâmple totul, în caracterul personajelor sau în replicile dintre ele. Cred că o trăsătură comună a cărților mele este umorul (mai mult sau mai puțin accentuat) și finalurile fericite. Sigur că sper ca toate să fie cât mai aparte, dar nu știu exact cât de mult îmi reușește.
Multumesc frumos pentru interviu, Anca! <3
Si eu iti multumesc pentru ca ai acceptat sa raspunzi. ❤️
Minunat interviu! Felicitări! <3
Multumim! ❤️
Multumim! <3
Frumos interviu. Corina ne mai dezvăluie câte ceva despre ea! Felicitări fetelor!
Multumim, Geo! 😘
Ce frumos interviu! Imi plac raspunsurile Corinei si abia astept sa citesc cartile ei <3
Multumim! Sunt sigura ca o sa-ti placa si cartile. ❤️