„Oracolul din Stambul” – Michael David Lukas

„Oracolul din Stambul” – Michael David Lukas

 

Dacă vă plac poveștile cu o puternică încărcătură istorică, presărată cu misticismul profețiilor din trecut, atunci cartea „Oracolul din Stambul” de Michael David Lukas va fi pe placul vostru. O carte interesantă, o lectură plăcută și intrigantă. Aș spune că este o carte ușor statică, fără prea multă acțiune propriu-zisă. Deși mă așteptam, poate, la o acțiune mai alertă, mi-a plăcut cartea.

Povestea începe în Constanța, la finalul verii anului 1877. În acea zi, a Treia Divizie a Cavaleriei Regale a Țarului Alexandru al II-lea a pus stăpânire pe oraș. În mijlocul evenimentelor cu substrat istoric, soarta familiei Cohen, o familie de evrei, avea să se schimbe pentru totdeauna. Este ziua în care Leah Cohen dă naștere fetiței lor, Eleonora. La naștere este asistată de două tătăroaice, doamna Damakan și nepoata ei, care ajung la casa familiei Cohen îndemnate de o profeție veche. Însă nașterea îi provoacă mamei hemoragie, astfel că Leah moare la scurt timp după nașterea Eleonorei.

„Eleonora Cohen văzu lumina acestei lumi într-o zi de joi, târziu în vara anului 1877. Cei care se deșteptaseră în zorii acelei zile își amintesc un stol de pupeze albe și sângerii zburând în cercuri pe deasupra portului, șerpuind și țâșnind, ca și cum ar fi încercat să cârpească o ruptură în bolta cerească. Că or fi reușit ori nu, păsările își încetiniră într-un sfârșit zborul și se așezară prin oraș, pe treptele tribunalului, pe acoperișul din țiglă roșie al Hotelului Constanța și pe clopotnița Academiei Sf. Vasile.”

Încă dinainte să vină pe lume, Eleonora este însoțită de un stol de pupeze deosebite – în culori nemaivăzute. Majoritatea pupezelor din stol au un penaj purpuriu, care atrage atenția. Pe parcursul poveștii, Eleonora va fi însoțită peste tot de stolul de pupeze, însă mai presus de faptul că acestea o urmează oriunde ar merge, ele par chiar să joace un rol important în deciziile pe care le ia fata și în destinul ei.

Întrucât nu este posibil ca Eleonora să fie crescută doar de tată, acesta – Yakob – decide să o cheme pe mătușa fetei, sora lui Leah, să îl ajute. Aceasta acceptă, cu condiția să o ia de soție. Astfel, Ruxandra, mătușa fetiței, devine mama ei vitregă.

Încă de la o vârstă fragedă, Yakob și Ruxandra își dau seama de capacitățile intelectuale ale Eleonorei. Deși un copil, aceasta reușește să învețe într-un timp foarte scurt atât alfabetul, cât și diversele texte pe care le studiază. Însă faptul că sunt evrei și că ea este o fetiță îi determină să țină secretă capacitatea ei de învățare. Ruxandra devine o persoană deosebit de severă cu fetița, interzicându-i până și să citească, aceasta fiind preocuparea preferată a Ellei.

Yakob este un cunoscut negustor de covoare, astfel că experiența lui îl ajută să îi povestească Eleonorei o mulțime de lucruri pe placul ei. Din poveștile auzite de la tatăl său, Ella reușește să își formeze o imagine despre orașul Stambul, acesta fiind unul dintre cele mai des pomenite orașe din povestirile tatălui ei. Astfel, în momentul în care Yakob o anunță că va pleca pentru o vreme la Stambul, fetița decide că este momentul să descopere orașul viselor ei și în realitate.

Speriată de gândul de a sta o lună fără tatăl ei, doar în compania Ruxandrei, Eleonora se vede nevoită să recurgă la un gest extrem: își pregătește o bocceluță cu provizii, se ascunde într-unul din cuferele pe care tatăl ei urmează să le ia cu el în călătorie, și astfel devine pasager clandestin pe nava ce are să îi ducă în Stambul.

Pe vas, Yakob este cazat într-o cabină împreună cu pastorul James Muehler. Ajunși în Stambul, Yakob și Eleonora sunt cazați în casa Beiului Moncef Barcous. Acesta se dovedește a fi o gazdă deosebit de bună și atentă cu musafirii săi. În casa acestuia, cei doi o reîntâlnesc pe doamna Damakan. Șederea în Stambul este plăcută pentru Eleonora, astfel că își dorește să poată rămâne acolo pentru totdeauna.

„La auzul vocii ei, pupăza își înclină capul într-o parte, de parcă s-ar fi pregătit s-o asculte cu mai mare atenție. Eleonora privi orașul încețoșat, sclipind precum o colecție de stele prinse în plasa întunecată a strâmtorii. Oftă, iar orașul se cufundă într-o tăcere plină de așteptare. Pământul își încetini și el rotația pe axa sa.

Aș vrea să rămân. Mi-aș dori să rămân la Stambul pentru totdeauna.

La aceste cuvinte, oaspetele ei țopăi până la marginea pervazului și își luă zborul în întuneric. Dând din aripi, coborî înspre apă și, alăturându-se stolului, se făcu nevăzut în noapte.”

Cu scurt timp înainte de momentul în care urmează să părăsească Stambulul și să se întoarcă în Constanța, are loc un eveniment tragic, în urma căruia Yakob moare. Astfel, Eleonora rămâne în grija Beiului. Pastorul James, căruia Yakob îi povestise despre calitățile Ellei, se oferă să îi devină profesor particular. Neștiind că James este un spion, Beiul acceptă.

Printr-un concurs de împrejurări, vestea legată de inteligența și capacitățile Eleonorei ajung la urechile Sultanului Abdulhamid al II-lea. Curios să descopere care este adevărul despre această fetiță, Sultanul o invită la palat. Acolo, îi cere sfatul în legătură cu o situație politică, iar ea îl ajută. Din acel moment, Sultanul decide să îi ceară sfaturile, ori de câte ori va avea nevoie.

Sfătuirile cu Sultanul îi aduc Eleonorei denumirea de „Oracolul din Stambul”. Veștile circulă repede în oraș, iar zvonurile sunt care mai de care mai interesante. În timp ce unele bârfe susțin că Eleonora ar fi spion britanic, altele susțin că este „aleasa” despre care pomenește o străveche profeție.

Vreme de mii de ani, continuă doamna Damakan, poporul meu a transmis din generație în generație o profeție rostită de ultimul nostru rege pe patul de moarte, promisiunea că o fetiță va veni să înoate împotriva curentului istoriei și să așeze lumea la loc pe axa sa. S-au proorocit semne la nașterea sa. O mare de cai, o adunare de păsări, Steaua Nordului în aliniere cu Luna și doi oameni din poporul nostru. După aceste semne, a spus regele, vom ști dacă este cu adevărat ea.”

Însă reputația crescândă a Eleonorei nu este deloc favorabilă, nici ei, nici Sultanului. Astfel, Sultanul îi dă de ales între două opțiuni: fie se întoarce în Constanța cu Ruxandra, care a renunțat la ea mult prea ușor, fie se mută la palat, sub protecția Sultanului. Deși singura ei dorință este să poată rămâne în continuare în casa Beiului, aceasta nu este o opțiune. Ce va alege, care este opțiunea care o va ajuta să fie fericită? Răspunsul îl veți descoperi doar citind cartea.

Îi mulțumesc echipei de la Editura All pentru exemplarul oferit.

Cartea „Oracolul din Stambul” de Michael David Lukas poate fi comandată pe site-ul Editurii All.

Tot pe site, puteți găsi mai multe informații despre autorul Michael David Lukas.

0 thoughts on “„Oracolul din Stambul” – Michael David Lukas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.