„Toate titlurile bune au fost date” – Silviu Iliuță

Silviu Iliuta vol 1

Probabil mulți dintre voi îl știți pe Silviu Iliuță de pe blogul său, cronicipebune.ro. Dacă este așa și încă nu ați apucat să puneți mâna pe cartea ce-i poartă semnătura, poate ar fi momentul să o faceți. Iar dacă aveți cam aceleași așteptări ca și mine, probabil veți fi la fel de surprinși de această carte ca și mine.

Cunoscându-i umorul și sarcasmul de pe blog, mă așteptam să descopăr o carte cu adevărat amuzantă. Și așa a fost, doar că am avut parte și de un bonus. Este o carte plină de sensibilitate, care se îmbină de minune cu umorul și chiar cu auto-ironia, pe alocuri.

„Poate că ți se pare greu de crezut, dar până pe la 7-8 ani am fost convins că bananele nu cresc în bananieri, ci pe șifonierele din Africa. Nu neg, e posibil să fi fost puțin subdezvoltat și din cauza loviturilor la cap.”

Cartea

Cartea conține o serie de povestiri, începând din copilăria autorului. Alături de povestirile care îl poartă pe cititor foarte ușor de la amuzament la sentimente dintre cele mai diverse, farmecul cărții este dat de adresarea directă a autorului către cititor.

Modul în care încheie capitolele îl ajută pe cititor să se simtă părtaș la poveste, de parcă nu ar citi, ci l-ar asculta pe autor povestindu-i fiecare amintire.

„Povestea care urmează, dragă cititorule, căci e greu de crezut că după episodul ăsta au mai rămas mai mulți cititori, este despre pasul spre adolescență.”

Povestirile sunt diverse, de la cele mai amuzante închipuiri ale autorului, până la cele mai emoționante și triste. Cu ocazia acestei cărți, ni se oferă ocazia să cunoaștem și o altă față a autorului, una sensibilă. Dacă sunt fragmente la care am râs cu lacrimi, să știți că acestea au fost compensate cu fragmente în care lacrimile nu mai erau din cauza râsului.

„Pentru mine biserica însemna: locul unde mirosea a ceară topită, încăperea cu cele mai multe bătrâne cu basmale negre pe cap, desene cu draci fierbând chestii în cazan (eu presupuneam că îi fierbeau pe Tom&Jerry, așa era într-un desen), sfinți și îngeri fără sex.”

Poveste în etape

Fiecare capitol din carte este despre o anumită etapă din viața autorului, sau despre anumite persoane. Astfel, cartea cuprinde o gamă largă de subiecte: familie, prietenie, adolescență, dragoste, sex și serviciu. Indiferent de preferințele pe care le aveți în materie de lectură, sunt sigură că veți găsi măcar un capitol care să fie pe placul vostru.

„Creșteam și, pe la 14 ani, tropăiau hormonii prin mine ca dracii pe pereții bisericilor. Mulți și de nestăpânit. Întotdeauna m-am întrebat dacă bisericile au picturi cu sfinți în care apar și draci sau picturi cu draci în care apar și sfinți. Proporția este cam de trei-patru draci la un sfânt în fiecare tablou, deci nu știu ce să spun. Dar las asta pentru altădată.”

Îl descoperim pe Silviu

Încă de la început, îl cunoaștem pe Silviu copil. Aflăm despre prietenii și jocurile din copilărie. Mai târziu, luăm parte la prima dragoste, apoi la momentul în care Silviu trece în adolescență și își descoperă atracția față de sexul opus. Suntem martorii celor mai ascunse sentimente ale sale și a celor mai incredibile gânduri.

Alături de povestirile atât de reale, descoperim și o imaginație extraordinară, pe care autorul o împletește foarte bine cu realitatea.

„Am părăsit timid bucătăria și am privit din ușă jelania.

Ovidiuleeee! Pe cine ai lăsat tu, Ovidiuleeee, în urma ta?!

Pe mine! intervine tata cu jumătate de glas, din ușa bucătăriei.

Privirea bocitoarei a semănat mai mult cu a unui terorist înainte de a arunca bomba.”

Autorul îi invită pe cititorii săi să caute un nume mai potrivit acestei cărți. Însă să știți că nu există titlu mai potrivit pentru această carte.

Mulțumesc din suflet echipei Bookzone.ro pentru exemplarul oferit!

Cartea „Toate titlurile bune au fost date” de Silviu Iliuță poate fi achiziționată de pe site-ul Bookzone.

6 thoughts on “„Toate titlurile bune au fost date” – Silviu Iliuță

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.