De vorbă cu Raluca-Andreea Chiper

Bună, Raluca. Îți mulțumesc pentru că ai acceptat să răspunzi câtorva întrebări.
Bună, Eva. Eu îţi mulţumesc pentru atenţia acordată.
 

  1. Cum ai ajuns să faci parte din lumea literară?

Pur şi simplu s-a întâmplat. Mi-am dorit să scriu, am scris şi acum iată-mă! Cu toate acestea nu este aşa de simplu. A fost greu şi încă este, pentru că cei noi nu sunt acceptaţi chiar aşa de uşor în lumea aceasta literară. Sunt multe lucruri de învăţat şi pe când crezi că eşti la zi cu toate, apar altele şi altele şi tind să nu se mai sfârşească.

  1. Care consideri că este cea mai bună metodă de promovare a cărților?

Toate metodele sunt bune atâta timp cât se insistă asupra numelui tău şi a operelor tale. E ca atunci când înoţi: dacă dai din mâini şi picioare, te menţii la suprafaţă, dacă renunţi la mişcări, atunci te duci la fund.

  1. Cartea „Între pământ și apă” are un stil deosebit. Dacă ai decide să schimbi stilul cărților tale următoare în comparație cu această carte, cum crezi că ar privi cititorii tăi noul stil adoptat?

Ca stil, nu cred că eu însămi voi fi în stare să îl schimb. Când scrii din plăcere, atunci dai ce e mai bun din tine şi nu pleci urechea chiar la orice sfat care ţi se dă. Crede-mă! Mi s-au dat sumedenie de sfaturi, venite de la diferite persoane, unele bune, altele mai puţin bune. Eu le-am ales doar pe cele bune, sau cele care mi-au convenit, să zic aşa.

  1. Poate fi scrisul considerat ca o eliberare spirituală?

Sigur că da. Când scrii, te depărtezi, te rupi de realitate şi pătrunzi în ceea ce numim noi lumi paralele. Cine ştie? Poate noi scriem destinele unor fiinţe care trăiesc în alte lumi, la fel cum alte fiinţe ar putea să ne scrie nouă destinul. Oricum ar fi, arta e dar ceresc şi pentru că e prea vastă, a adoptat diferite înfăţişări. Cu siguranţă şi scrisul face parte din darul acesta ceresc.

  1. Cum alegi numele personajelor tale?

Hahahaha! Cu greu. E un proces lung care mă enervează, dar pe care îl aştept mereu nerăbdătoare. Uneori numele pe care le-am auzit de atâtea ori devin dintr-odată melodioase şi le repet mereu în minte. Alteori le descopăr întâmplător şi fiindcă sunt rare, mi se par deosebite.

  1. Ce sentiment ai avut când ai terminat de scris cartea?

Tristeţe, nostalgie şi o inevitabilă uşurare. Mă întrebam ce voi face de mâine încolo fără prietenii mei atât de obişnuită cu ei, ce voi scrie, pentru că mi se părea că niciodată nu voi mai fi în stare să scriu. Mă simţeam singură, părăsită, ca o mamă care îşi dă seama că fiul ei nu mai depinde de ea. Dar în acelaşi timp, urma emoţia pentru a o vedea tipărită. E un amalgam de simţăminte pe care pur şi simplu nu le poţi controla.

  1. Îți place să afli părerile pe care le au cititorii despre cărțile tale? Cum reacționezi la păreri negative?

Of, da! Da, da, da! Le aştept cu sufletul la gură, vreau să ştiu dacă le-a plăcut, ce le-a plăcut, ce nu le-a plăcut… În fine. Vreau să ştiu tot, tot, doar că sunt fire timidă, ruşinoasă şi nu prea îndrăznesc să pun întrebări. Dar vezi cum e, nu întrebi, nu afli. Despre păreri negative… Hm! Nu le primesc cu bucurie, dar nici nu mă decepţionez. O singură dată m-am întristat foarte tare, dar înainte să reacţionez am stat pe gânduri, am despicat fire şi am ajuns la concluzia că perfect nu poţi fi, nu poţi mulţumi pe toată lumea şi trebuie respectată orice părere. Pe scurt, prefer părerile bune.

  1. Un subiect controversat în ceea ce privește cărțile și autorii este gramatica. În opinia ta, este aceasta esențială atunci când o persoană își dorește să înceapă să scrie pentru cititori, sau nu?

Esenţială? E puţin spus. E foarte important. Mă dau exemplu pe mine. Am început cu o gramatică extrem de slabă, am avut greşeli de care acum mi-e ruşine, am plătit sume enorme pentru lucruri promise şi nerealizate. Am pierdut extrem de mult ca să îmi văd prima carte publicată. Acum e la a doua ediţie şi tot nu sunt mulţumită de ea. Va urma a treia ediţie. Contează mult să ai alături de tine persoane devotate care să te ajute şi să te înveţe cum să scrii. Eu sunt unul dintre autorii norocoşi, pentru că am avut alături două persoane deosebite de la care mi-am dat silinţa să învăţ. Sfatul meu pentru începători: mai întâi să se pună la punct cu gramatica şi apoi să publice. Scrierea are nişte reguli care trebuie respectate. Dacă le încalci, nu eşti demn de această meserie. Bineînţeles, perfecţi nu putem fi. Asta se înţelege.

  1. Care sunt lucrurile care te ajută să îți dezvolți creativitatea?

În primul rând stările mele. E impresionant cum creez în funcţie de acestea. Apoi mai sunt persoanele cu care intru în contact, locurile, muzica pe care o ascult, cuvintele pe care le aud… Au fost dăţi când am pornit de la un singur cuvânt şi am scris un capitol întreg.

  1. Ca și autor, este important să fii și cititor? Te influențează într-un fel cititul? Dacă da, cum?

După părerea mea este destul de important. Poveştile altor autori trezesc în mine tot felul de stări şi cum am zis mai sus, acestea îmi provoacă o poftă nebună de scris. Câteodată devin invidioasă pe ceea ce au creat alţii şi atunci mă ambiţionez mai mult şi încerc să fac lucrurile şi mai bine. Îmi lărgesc perspectiva, colorează în nuanţe diferite imaginaţia mea. Nu cred că aş putea scrie fără să citesc mai întâi.

  1. Ce cărți îți place să citești?

În primul rând cele recomandate. De obicei nu cumpăr cărţi dacă nu am auzit de ele. Cu toate acestea, oricât de apreciaţi sunt autorii străini, eu nu îi citesc şi asta pentru că nu am timp să mă împart la toţi. Sunt atâtea cărţi româneşti care mă atrag, încât mereu îi las deoparte pe ceilalţi şi îmi pare sincer rău.

  1. Care este ultima carte pe care ai citit-o și când a fost aceasta?

I.R.EN., de Sandra Coroian, terminată acum câteva zile. Cam mult am zăbovit asupra ei, dar am o scuză. Vară, concedii, vizite… Voi posta concluzia mea curând.

  1. În ce măsură consideri că recenziile au o influență asupra cititorilor?

Au influenţă într-o măsură devastatoare. Cel mai important lucru este să ţii cont că aceasta este strict părerea personală a fiecăruia şi ca să te convingi de calitatea unei cărţi, trebuie mai întâi să o citeşti. Din păcate, sunt prea mulţi aceia care fac tocmai invers.

  1. Ce ne poți spune despre viitoarele tale proiecte? Ai vreo carte în lucru?

Sigur că am, doar nu pot trăi fără să scriu. Într-adevăr procesul este lent tot din cauza timpului. Am foarte multe de făcut, dar pic cu pic se face mare. Prea multe nu vreau să spun pentru că atunci stric surpriza, dar aşa, ca să fac poftă şi să stârnesc curiozitatea, lucrez la o serie inspirată din basmele româneşti, din folclorul nostru care a început să îmi placă tot mai mult. Nu ştiu ce e cu mine, zici că mă transform. Nimic modern nu mă mai atrage şi trag mereu spre ce e vechi, spre cultura noastră străbună, spre datinile şi obiceiurile de altădată.

  1. În opinia ta, cum trebuie să decurgă interacțiunea dintre autor și cititori?

În primul rând, autorul să fie exemplu pentru cititori, dar un exemplu din acela cu gust şi bun simţ. Dacă într-adevăr este o persoană influenţabilă, atunci să îşi facă bine meseria, să dăruiască dragoste, educaţie, bun simţ, că restul se culeg de oriunde.
 
Îți mulțumesc din suflet pentru răspunsuri!
Şi eu îţi mulţumesc şi te îmbrăţişez cu drag.

0 thoughts on “De vorbă cu Raluca-Andreea Chiper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.