Anca Zaharia – Andres

Hobby și timp liber

 1. Mare sau munte?

A.Z.: Munte, că nu știu să înot. Nici să merg pe munte nu știu, dar învăț.
A: Mare, desigur. Nu ar strica să fie nişte munţi pe fundal, dar am nevoie de muzica şi albastrul mării cel puţin o dată pe an.

 1. Citit sau TV?

A.Z.: Citit, TV-ul e doar pentru Game of Thrones și Twin Peaks.
A: Citit. Mi se întâmplă să nu deschid TV-ul cu săptămânile.

 1. Muzică veche sau nouă?

A.Z.: Orice, atâta vreme cât nu e ceva repetitiv și nu te face să-ți bați aproapele cu un scaun metalic.
A: Depinde de stare. De obicei nouă, dar am și momente când dau peste o melodie mai veche și apoi caut alta și alta. Acum depinde şi ce înţelegi prin veche… Am terminat liceul de ceva timp (da, nu se vede!).

 1. Restaurant sau club?

A.Z.: Hahahahaha, ha. Scuze. Mai degrabă prima variantă, dacă asta înseamnă cafenea aproape goală, lunea la amiază, cu un cappuccino mare în față, o carte bună alături sau un caiet pentru scris, pix negru și cel mult un om alături, Iulia sau Iuliana sau Anna. Aici mi se termină lista de prieteni. Și jazz, musai jazz.
A: Ultima mea „ieşeală” în club a fost de revelion. A fost o alegere de moment, în ultimul moment. Am împărţit două scaune cu prietenii şi o bucată de masă lipită de perete pe care am reuşit să îngrămădim farfurii, pahare, genţile – nu vrei să ştii. Am dansat, a fost… interesant, dar tare mi-ar fi plăcut să ne şi auzim. Pe scurt: în perioada asta prefer restaurantele, localurile unde poţi bea un vin, o cafea, poţi sta la poveşti până târziu în noapte.

 1. Seriale sau filme?

A.Z.: Filme, rezolvă repede problema și mă pot întoarce la citit. 😊
A: Seriale și filme. Să le enumăr? Mai bine nu. 🙂
 
Viața de autor

 1. Serie sau carte individuală?

A.Z.: Nici să nu aud de serii.
A: Carte individuală. Nu vreau să chinui cititorul mai mult decât e cazul. Glumesc, desigur! Nu știu niciodată unde mă duce o poveste. Dacă e să fie serie, cine sunt eu să mă opun?

 1. Vă place să interacționați cu cititorii?

A.Z.: În mod absolut ciudat pentru anti-sociala care sunt, da! La discuțiile în contradictoriu nu mă bag, e inutil; la laude mulțumesc frumos, iar la conversațiile lungi despre cărți și locuri și senzații mă înduioșez cel mai tare, mulțumind scrisului că a intermediat întâlniri așa de fabuloase cu oameni faini.
A: Şi încă cum! Cititorii sunt cei care continuă povestea sau îi dau alte și alte înțelesuri. Îmi place tare mult să aflu cum văd ei personajele, acțiunea, ce le-a plăcut sau, dimpotrivă, ce nu a fost pe placul lor.

 1. Sunt platformele de socializare bune pentru promovare?

A.Z.: Da, trăiască Zuckerberg.
A: Da, ajută foarte mult, dar trebuie să știi cum să le folosești, să te documentezi în permanență, să fii la curent cu tot ce e nou în zona asta.

 1. Recenzii scrise sau video?

A.Z.: Scrise, că-mi place să citesc.
A: Recenzii scrise. Video – doar „O altfel de recomandare”. Am canal pe Youtube. Nu e de irigaţii, cum i-a zis mamaie. Caută-mă acolo, vei vedea. (wink wink)

 1. Personaj principal feminin sau masculin?

A.Z.: Feminin, e mai la îndemână, evident. De unde aș putea pretinde că știu cum e să fii bărbat?
A: Personaj principal feminin, din motive evidente. Dar, pe viitor, nu se știe…
 
Preferințe de cititor

 1. Ebook sau carte fizică?

A.Z.: Ambele, deși mai rar citesc e-book-uri – care sunt, să recunoaștem, mult mai practice decât o cărămidă de 500 de pagini care-ți rupe umărul.
A: Carte tipărită. Ebook doar când nu am de ales, iar asta e ironic, știi… Cartea mea e doar ebook.

 1. Librărie fizică sau online?

A.Z.: Fizică pentru pipăit cărțile, mai degrabă online pentru cumpărat cărți. Când o să fiu bogată o să cumpăr numai din librării fizice.
A: În ultima perioadă, cele mai multe cărți le-am luat din librăriile online. Nu se compară cu cele fizice, dar prețurile sunt de multe ori mai bune. Și, cum să spun, când primesc zi de zi newslettere iar cărțile sunt la un click (hai două) distanță, cum să rezist?

 1. Serii sau cărți individuale?

A.Z.: Seriile mă indispun un pic pentru că e mereu starea de așteptare chinuitoare pe care nu o suport. Tocmai de aia am și citit puține, la mulți ani după ce au apărut, ca să am certitudinea că povestea are un final și nu mai am de așteptat.
A: Cărți individuale. Se mai întâmplă să citesc câte o carte și să aflu pe parcurs că face parte dintr-o serie, dar sunt cazuri izolate (am două serii începute așa).

 1. Gen preferat?

A.Z.: Nu există așa ceva. Genul preferat e: „Hm, o carte? Da, hai să vedem cum e!”
A: M-ai prins aici! Nu am un gen preferat, deși cred că aș alege un chicklit sau un fantasy oricărui alt gen.

 1. Clasici sau contemporani?

A.Z.: În ultimii câțiva ani prefer contemporanii. Mi-am promis, însă, o reîntoarcere de-o vară la clasici. Poate vara viitoare.
A: Clasici, contemporani – nu prea are importanță. Citesc mai mult contemporani, recunosc. Îmi place să citesc variat pentru a descoperi cât mai mulți autori, cât mai multe lumi.

0 thoughts on “Anca Zaharia – Andres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.