„Ziua în care am învățat să zbor” – Alina Șerban

„Ziua în care am învățat să zbor” – Alina Șerban

 

Dacă vă place să citiți cărți care prezintă o poveste care poate fi întâlnită cu ușurință în realitate, o dramă a unui om simplu, obișnuit, atunci vă recomand cartea „Ziua în care am învățat să zbor” de Alina Șerban. Este o carte care pe mine m-a ținut captivă, curioasă fiind să descopăr povestea personajului principal, Oskar. Cartea dezbate un subiect destul de controversat și anume, depresia.

Personajul principal al cărții este Oskar Kaufmann, un scriitor care provine dintr-o familie nu tocmai fericită. Deși fiecare dintre copii – Oskar, Josef, Martin, Elsa și Karolina – au plecat de acasă și și-au croit propria viață, Crăciunul este momentul când toți revin la casa părinților, pentru a sărbători împreună. Cu toate astea, reuniunea familiei nu este făcută atât din plăcere, cât dintr-o oarecare obligație impusă.

Părinții lor sunt destul de severi și nu arată prea mult că ar ține la copiii lor. Dimpotrivă, îi pentru alegerile pe care le-au făcut în viață, pentru slujbele și afacerile lor. Singura de care sunt mândri este Elsa, aceasta fiind avocat. Întotdeauna nemulțumiți de copiii lor, părinții creează o atmosferă tensionată, chiar și în ziua de Crăciun.

Cartea începe cu Oskar, care se întoarce la casa părinților, pentru masa de Crăciun. Însă alături de obișnuita emoție și tensiune pe care o simte la gândul revederii, Oskar mai are o problemă: a aflat de curând că suferă de o boală, însă nici medicii nu au reușit să îi dea un diagnostic concret.

„În ciuda tuturor problemelor mele, nu căutam soluții, ci metode prin care să pot să trăiesc mai bine, căci știam atunci și știu și acum că nu am să scap de ele niciodată.”

Problemele lui de sănătate încep să îi distrugă viața, întrucât i se face rău în cele mai neașteptate momente. Iar de parcă starea lui generală nu este suficientă, o nouă problemă îi apare. Un fost coleg, redactorul unui ziar local, publică știri despre starea lui de sănătate, fapt ce are ca scop defăimarea lui. Ba chiar mai mult, îl numește „scriitor de duzină”. Iar toate acestea se întâmplă cu puțin înainte de lansarea celei mai noi cărți ale lui Oskar.

„Lumea poate fi un loc dur. Mult prea dur pentru unii. Dacă nu știi cum să supraviețuiești, te mănâncă de viu groapa asta jalnică pe care o numim omenire. Când crezi că ești pe culmile gloriei și ai tot ce îți dorești, ceva te trăsnește și cazi la picioarele celor care ar fi vrut oricum să te vadă întins în fața lor, cerșind milă. Asta e natura omului, vrea să-l vadă pe celălalt în praf.”

Singurul pe care îl are alături este Rudi, prietenul pe care se poate baza mereu. Rudi este și el avocat.

Uneori, Rudi putea să fie ca o adolescentă din aia enervantă de prin filme care abia aștepta prima bârfă a zilei ca să se pună pe taclale.”

În momentul în care Oskar îl caută la birou pentru a discuta problema știrilor apărute în ziar, Oskar o cunoaște pe secretara lui Rudi – Carla. Între ei pare să se înfiripe ceva, mult mai repede decât se așteptau.

„Ne-am oprit în mijlocul camerei, privindu-ne pătrunzător, fără a fi în stare să vorbim. O găseam dintr-o dată mult mai frumoasă, mai plină de viață și de fericire. Șuvițele blonde i se lipiseră de obrajii pistruiați și roșii de la atâta mișcare. Părul, prins mai înainte într-o coadă, îi cădea acum pe umeri, ciufulit, iar buzele ei pline se înroșiseră precum cireșele coapte. Chiar îmi plăcea, dar nu eram pregătit să-mi asum altceva decât o joacă nevinovată și, ca atare, am încercat să mă eschivez.”

Pe parcursul poveștii, vom lua parte la o serie de evenimente care vor schimba viața lui Oskar, uneori în bine, alteori în rău. Descoperim cum familia lui este principala cauză a depresiei care l-a cuprins pe Oskar, și care pare să fie boala de care suferă. Află lucruri neașteptate – și neplăcute – despre Martin și despre viața pe care Karoly o are alături de soțul ei, Ralf. Iar părinții sunt probabil cea mai importantă cauză a depresiei lui Oskar, din cauza comportamentului lor neînțelegător și a acuzațiilor pe care i le aduc pentru tot ce se întâmplă.

Singura care reușește să îi îmbunătățească viața este Carla, care devine iubita lui. Dar oare reușește ea cu adevărat să îl vindece de depresie și să îl facă fericit? Sau totul este doar o chestiune de timp, până când depresia se va face din nou simțită?

Pe măsură ce decurge acțiunea, suntem martorii sentimentelor și gândurilor lui Oskar. Personal, am simpatizat cu personajul, mi-a părut rău pentru el, pentru suferințele lui. L-am înțeles și am sperat până în ultimul moment că va reuși să învingă depresia.

„Mă gândeam ce fel de oameni sunt ăia care nu ridică nici măcar un deget să te ajute atunci când ai cea mai mare nevoie. Oare puteai să te mai numești om?”

Vă recomand cu toată încrederea această carte. Este o lectură plăcută, relaxantă, dar care îl determină pe cititor să privească dintr-o altă perspectivă depresia.

Mulțumesc din suflet Editurii Quantum Publishers pentru exemplarul oferit!

Cartea „Ziua în care am învățat să zbor” de Alina Șerban poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Quantum Publishers.

16003228_560325790843592_4980520470105643541_n

0 thoughts on “„Ziua în care am învățat să zbor” – Alina Șerban

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.