„Pași în trecut” – Lina Moacă

„Pași în trecut” – Lina Moacă

 

Dacă v-ați săturat să citiți cărți care dezbat același subiect și vă doriți să încercați ceva deosebit, o poveste uimitoare, atunci a sosit momentul să citiți „Pași în trecut” de Lina Moacă. Mi se pare puțin greșit să spun, pur și simplu, că am citit o carte. Dimpotrivă, corect ar fi să spun că am trăit o poveste minunată, am luat parte la o frumoasă lecție de istorie.

Înainte să spuneți „nu” acestei cărți, în ideea că ar fi o carte istorică, vă îndemn să vedeți despre ce este vorba. Veți fi surprinși de modul în care este povestită, de cum se împletește istoria cu romantismul. Odată ce începeți cartea, veți fi din ce în ce mai curioși să descoperiți ce se întâmplă în continuare.

Cartea începe în zilele noastre, mai precis, în anul 2016, în Banatul de Munte. Dragoș este un tânăr care provine dintr-o familie de viteji, pe nume Mocan. Tatăl său este primar în satul lor și încearcă să îl convingă pe Dragoș să îmbrace un costum antic, moștenire a familiei, pentru un eveniment important. Dragoș însă este un tânăr obișnuit cu viața de la oraș, cu stilul de viață modern. Nereușind să cadă la o înțelegere, tatăl său este determinat să îl învețe ce înseamnă cu adevărat viața și munca fizică.

„Măi, băiete, ascultă un moș peste care anii nu au trecut fără rost. Ce se vede cu ochiul trece, toate astea sunt plăceri scurte, înșelătoare, care nu te vor umple, ci te vor goli. Fii om înțelept și nu te lua după ele, că viața e una. Nu ți-o lăsa furată, trăiește-o sănătos chiar de la început!”

După ce vedem câteva scene cu această familie din prezent, facem o incursiune în trecut, astfel că ajungem în anul 97, în Gidava, Provincia Banatus. Luăm parte din start la un eveniment important, și anume, noaptea de Sân’Ziene. Personajul principal al acestei perioade este Aurus Mocan, zis Auraș. Aici, suntem martorii obiceiurilor și tradițiilor. Aflăm cum tinerii din acea vreme își găseau ursitele, în noaptea magică de Sân’Ziene.

Auraș este un băiat simplu, care stă cu oile. El și Doina ar vrea să fie împreună, însă Doina este deja promisă altui băiat. Zvonurile spun că un boier din sat, pe nume Bores, dorește să își mărite fata cea mică, pe Lena, cu Auraș. Între Auraș și Lena se iscă o confruntare, însă se pare că soarta i-a predestinat unul altuia.

„Rămân pe gânduri și nu pot să nu mă simt surprins de tot ce auzisem, dar mai ales de faptul că domniței Lena îi căzusem bine și mă dorește alături. Aproape de necrezut lucrul ăsta.”

În ziua următoare, se anunță că urmează să fie o întrecere, peste câteva zile. La întrecere pot participa doar băieții neînsurați, iar cel care va câștiga, o va primi de soție pe Zina, fiica lui Decebalus. Din dorința de a avea ocazia să îl înfrunte pe Argus, logodnicul Lenei, Auraș se înscrie în competiție.

În continuare, suntem martorii competiției și a pregătirilor. Auraș reușește să ajungă comandant de oaste, astfel că primește pământ și se poate căsători cu orice fata dorește. O alege pe Lena, iar boierul Bores acceptă încântat. Relația dintre ei este una complicată, așa cum vom descoperi pe parcurs. Au fost ei într-adevăr predestinați să se iubească, ori a fost doar încăpățânarea lui Auraș, cea care l-a determinat să o ia de soție pe Lena? Vor reuși cei doi să se înțeleagă și să fie fericiți împreună?

Ei bine, în cazul lor, fericirea nu depinde numai de sentimentele ce i-ar putea uni. Dată fiind poziția pe care a obținut-o Auraș, sunt mulți factori care intervin în relația lor. Apar intrigi cauzate de domnița Cora, care îl dorește cu orice preț pe Auraș pentru ea. De asemenea, intervine datoria lui Auraș. Încep războaiele cu romanii, iar asta îi ține la distanță pe cei doi.

În fața noastră, se desfășoară celebrele războaie daco-romane. Suntem martorii bătăliilor care se dau între cele două oștiri. Sperăm la victorie, cu toate că deja știm finalul acestor războaie. Alături de alte câteva mii de daci, Auraș este luat prizonier de către romani, la finalul războiului.

De ce vor romanii război cu noi? mă întreabă el serios.

Păi, vor pământul nostru.

De ce? Nu au pământul lor?

Ba au, dar îl vor și pe al nostru, romanii vor cât mai mult pământ.

Ce vor să facă cu atâta pământ?

Să-l stăpânească, să fie stăpânii lumii, să dețină toată puterea ei. Vor să fie exact ca zeii pe care ei îi slujesc, vor ca restul oamenilor să le facă lor statui și să li se închine. Dar, noi nu o s-o facem, nu o să ne închinăm niciodată la statuile lor, numai lui Dumizău Zamoș Cel de Sus.”

Aici, vedem o parte întunecată a istoriei, ni se prezintă o perioadă grea pentru personajul principal. Începe o luptă pentru supraviețuire, în care este nevoit să lupte în arenă, alături de gladiatori, pentru a rămâne în viață. Puterea și determinarea, precum și încrederea pe care dacii au avut-o în Dumnezeul lor, Zamoș, îl ajută pe Auraș să reziste oricărei încercări.

„Înfrânt nu ești atunci când sângerezi, nici atunci când lanțurile îți rod carnea, nici când ochii sunt plini de lacrimi, cea mai crâncenă înfrângere e viața fără Focul Viu.”

Dar își va mai găsi vreodată familia? Este viața de dorit, în condițiile în care a rămas singur, fără persoanele pe care le-a iubit cel mai mult? Ei bine, pot să vă spun doar că finalul a fost unul chiar surprinzător pentru mine. Pe de o parte, un final fericit, iar pe de altă parte, trist. Am citit cu emoție toată cartea, dar în special finalul mi-a adus un sentiment intens de emoție.

Vezi, moartea e odihnă curată pentru cei ce cunosc calea spre lumină. Pentru restul e efort și trudă veșnică.”

Vă recomand din suflet să citiți această carte. După părerea mea, este o minunată prezentare romanțată a istoriei noastre. Iar modul în care este scrisă, limbajul utilizat, expresiile și numele, vă vor ajuta să pătrundeți cu totul în această poveste.

Cartea „Pași în trecut” de Lina Moacă poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Librex Publishing.

O găsiți și în pachetul de autor, alături de alte cărți ale autoarei, la un preț special.

0 thoughts on “„Pași în trecut” – Lina Moacă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.