„Între pământ și apă” – Raluca Andreea Chiper

„Între pământ și apă” – Raluca Andreea Chiper

 

Încercând să îmi exprim gândurile și impresiile despre cartea „Între pământ și apă”, de Raluca Andreea Chiper, mă cuprinde un sentiment de teamă, în ideea că nu voi reuși să exprim în cuvinte sentimentele pe care le-am avut în timp ce citeam această carte. Este o carte pe cât de tristă, pe atât de minunată. Să vă spun că încă am lacrimi în ochi? Considerați că nu ați citit propoziția anterioară.

Cu un stil unic și absolut fermecător, autoarea reușește să prezinte o poveste de iubire imposibilă. Cuvintele îți pătrund adânc în suflet și te ajută să vezi cu ochii minții fiecare scenă pe care o citești, să simți în suflet fiecare emoție trăită de Karina.

„Ce ciudat este să te știi singur în lume, mai ales atunci când ai beneficiat de atingerea și protecția unui înger! Iar când acesta te părăsește brusc, lumea se sfârșește pentru tine, pășești neputincios înapoi, vezi cu proprii ochi cum marele tău castel de nisip clădit cu atâta ambiție și dăruire, se destramă suflat doar de un vânt, împrăștiindu-l ca pe o pulbere oarecare în zeci de zări diferite, de unde nu mai poate fi recuperat, adunat în pumnii tăi, ieri puternici și calzi, azi tremurători și reci.”

Karina este o fată simplă, dintr-un sat de lângă Oradea, dar este și o fată cu un ideal. Își dorește să devină balerină, iar situația materială și depărtarea de casă nu o descurajează. Astfel, ea reușește să intre la academia din Constanța, unde urmează cursurile care au menirea de a o ajuta să își împlinească mărețul vis. Deși la început îi este greu, Karina se adaptează, primind ajutorul lui Iustin, unul dintre instructorii săi. Cu multă muncă și devotament, reușește să fie numită prim-balerină, un vis pe care îl are orice balerină de la Academie.

Însă Karina se îndrăgostește de nimeni altul, decât de Dragoș, fotograful academiei. Puțin mai în vârstă decât ea, dar frumos și cu o înfățișare care atrage toate fetele precum un magnet, Dragoș acceptă cu greu prietenia Karinei. Însă este oare vorba despre o simplă prietenie? Încă din primul moment în care îl vede, Karina își dă seama că Dragoș are o familie, căreia îi este devotat. Dar cât de devotat? Este el un familist suficient de bun încât să respingă ideea unei iubite?

Karina ne prezintă nu doar întâmplările din cadrul cursurilor și a întâlnirilor cu Dragoș, ci și sentimentele, trăirile ei din fiecare moment. Facem o incursiune în sufletul și în mintea ei, astfel că aflăm fiecare gând despre Dragoș, fiecare emoție și sentiment pe care le trăiește „micuța balerină”.

„Oamenii intră în viețile noastre pe neașteptate, mai întâi ca străini, mai apoi ca obligație, ca să ne transforme, să scoată la iveală adevărata ființă din noi, să ne cioplească, să ne schimbe pentru totdeauna.”

Relația lor trebuie ținută ascunsă de ochii lumii, dar nici unul nu este cu adevărat dispus să renunțe la sentimentele care îi leagă. Indiferența și ignoranța dor mai tare decât greutatea unui secret bine păzit. Dar oare poate un astfel de secret să rămână nedescoperit? Și care sunt urmările, în cazul în care adevărul iese la suprafață?

„Iubirea înnebunește, te urcă pe trepte ce duc sus, atât de sus, încât te transformă în nemuritor, îți promit sprijin, fericire. Atunci când accepți, când te lași pe mâinile ei, e ca și când te-ai vinde diavolului…”

Vacanța de iarnă începe cu o mare suferință, cauzată de ignoranța lui Dragoș. Indiferent de câte mesaje îi trimite și de cum își exprimă sentimentele de iubire și dor, Dragoș pare de neînduplecat. Lipsa unui răspuns la chemarea ei o întristează profund pe Karina. Însă surpriza apare în momentul în care Dragoș îi trimite un mesaj, spunându-i că este în Oradea și vrea să o vadă.

În sfârșit, departe de familia lui și de cunoscuți, cei doi reușesc să trăiască împreună câteva clipe minunate. Bucuria le inundă sufletul în zilele petrecute împreună. Dar exact ca liniștea de dinaintea furtunii, și această fericire cauzată de iubirea împărtășită pare să prevestească un lucru rău. Timpul trece repede, mai ales când sunt împreună, astfel că în scurt timp, cei doi sunt nevoiți să revină la realitate și să se întoarcă la viețile lor.

„Fericirea e tot atât de durabilă precum o clipire a pleoapelor. Ea vine ușor, se lasă peste noi ca un voal delicat de mătase, ne gâdilă pielea, trezește fiorii răsfirați într-o pulbere rece, dar sclipitoare.”

Din momentul despărțirii, Karina simte o durere care nu pare să vrea să mai dispară vreodată. Întoarsă în Constanța, după vacanță, dezamăgirea își face loc în sufletul ei, întrucât Dragoș nu mai răspunde mesajelor și chemărilor ei. Dar când este pe punctul de a afla de ce a ignorat-o, Karina nu pare dispusă să accepte scuze.

Unde va duce întâlnirea lor neașteptată? Ce se va alege de relația lor, de ei? Dacă v-aș spune, aș strica toată magia lecturii. Așadar, vă las pe voi să descoperiți finalul, care pe mine m-a lăsat cu un gol adânc în inimă și cu lacrimi în ochi.

„Ce poate să însemne nefericirea, în afară de o coroană de spini așezată pe creștetul meu? Ce poate să însemne mai mult decât picături de sânge, alunecându-mi pe obraji în jos? Nu înseamnă decât pieptul lovit de o inimă sfărâmată sub presiunea sufocării.”

Cartea „Între pământ și apă”, de Raluca Andreea Chiper poate fi comandată de pe site-ul Editurii Quantum Publishers.

Mulțumesc din suflet Editurii Quantum Publishers pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

16003228_560325790843592_4980520470105643541_n

10 thoughts on “„Între pământ și apă” – Raluca Andreea Chiper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.