P.S. Te iubesc – Cecelia Ahern

„P.S. te iubesc”, de Cecelia Ahern, este o carte deosebit de frumoasă, care te face să râzi, să plângi, să trăiești. Cartea aceasta nu se citește pur și simplu, ci se simte. Nu mă întrebați cum de a durat atât de când am văzut filmul (la scurt timp după apariție), până să decid că vreau să citesc și cartea. Mi-a plăcut filmul, dar știu că am plâns în neștire în timp ce îl vizionam. Și probabil că mă așteptam să pățesc la fel și când citesc. Ei bine, chiar am plâns la câteva scene, însă cartea m-a fascinat de-a dreptul.

Cititorului îi sunt transmise emoții și sentimente puternice. Odată ce deschizi această carte, pășești într-o altă viață, iar pe parcursul lecturii, nu o dată m-am oprit să mă gândesc la cum aș reacționa eu în rolul lui Holly. Cartea te determină să îți pui anumite întrebări, să îți creezi scenarii. Ajungi să te gândești cât de incertă este viața, cât de puțin suntem conștienți că timpul nostru pe pământ este limitat.

Holly și Gerry – un cuplu fericit

Holly și Gerry erau un cuplu fericit, se iubeau, dar aveau și nelipsitele certuri din căsnicie. Totuși, își imaginau viața împreună, până la adânci bătrâneți, așa cum își dorește orice cuplu tânăr. Dar viața le-a pregătit o surpriză, nu tocmai plăcută. Pe când încă viața lor împreună era la început, fără planuri de a avea copii și fără o stabilitate a locului de muncă, Gerry, în vârstă de doar 30 de ani, a aflat că are o tumoare pe creier. Din acel moment, Holly renunță la job, pentru a-și putea dedica tot timpul soțului său. Însă boala avansează repede, astfel că în februarie, Gerry este răpus de boală și o părăsește pe Holly pentru totdeauna.

„Veioza așezată pe noptieră avea un efect de îndulcire asupra camerei, făcând-o să pară mai caldă. Ce ușor ar fi putut aceasta să pună capăt tuturor discuțiilor în contradictoriu pe care le aveau seară de seară, dar poate că niciunul nu voia să le încheie. Devenise rutină, ceva familiar care îi făcea să se simtă mai apropiați. Cât ar fi dat acum să mai aibă parte de una din micile lor ciondăneli. Și, pentru el, s-ar fi dat jos cu bucurie din patul ei confortabil, ar fi mers bucuroasă pe gresia rece și s-ar fi învinețit bucuroasă de piciorul patului, în timp ce orbecăia prin întuneric să găsească patul. Dar vremurile acelea apuseseră.”

Deloc surprinzător, Holly se simte pierdută, nu găsește rostul vieții. Dorul pentru iubitul său soț o însoțește în fiecare clipă. Însă are familie și prieteni, care o înțeleg și o sprijină. Datorită lor, Holly este nevoită să se ridice, să își continue viața, așa cum poate ea mai bine. Iar primul pas spre revenire este să ia de la casa părinților ei un colet care îi este destinat, și pe care scrie „Lista”.

Există și păcate mai rele pe lume decât acela de a învăța să fii din nou fericită.”

Scrisorile „P.S. Te iubesc”

Odată ce deschide cutia, Holly are parte de o surpriză: în colet o așteaptă zece scrisori de la Gerry, cu indicații precise, astfel încât fiecare scrisoare este menită să fie deschisă într-o anumită lună – ultima fiind în Decembrie. Fiecare scrisoare conține anumite instrucțiuni, pe care Holly trebuie să le urmeze. Astfel, Gerry a încercat să se asigure că ea va reuși să își continue viața, chiar și după ce el nu va mai fi lângă ea.

„De fiecare dată când Holly ținea plicul în mână, simțea că este legată tainic de Gerry. În ultimele două dăți când îl deschisese, avusese senzația că Gerry e lângă ea, râzând de reacțiile ei.”

Cerințele lui Gerry sunt neașteptate, iar pentru a le duce la capăt, Holly are nevoie de prietenele ei, Sharon și Denise. Deși la început îi este greu să asculte anumite cerințe lăsate de Gerry, Holly reușește în final să bifeze fiecare cerință de pe listă. Datorită acestor cerințe, Holly începe din nou să iasă în oraș cu prietenii, să participe la diverse evenimente, și să lege legături cu persoanele din jurul ei. Îl cunoaște pe Daniel, patronul clubului Hogan’s, alături de care învață să înfrunte singurătatea și durerea pricinuită de vederea cuplurilor fericite din jurul lor.

„Holly dorise din tot sufletul să se bucure pentru prietenii ei, dar nu putea scăpa de sentimentul că rămăsese în urmă. Viețile tuturor mergeau înainte, dar nu și viața ei.”

Daniel – o nouă prezență în viața lui Holly

Daniel devine un prieten de nădejde, alături de care Holly petrece clipe minunate. Față de el, se simte pregătită să vorbească despre Gerry și despre dorul pentru el. Dar oare și Daniel o consideră o simplă prietenă, sau sentimentele lui sunt diferite?

„- Nu știu cum ar trebui să vorbesc despre el. făcu din nou o pauză. Nu știu dacă trebuie să spun „Gerry a fost” sau „Gerry este”. Nu știu dacă să fiu veselă sau tristă când vorbesc despre el cu ceilalți. E ca și cum dacă aș fi fericită când vorbesc despre el, unii oameni m-ar judeca și s-ar aștepta să plâng. În schimb, dacă sunt tristă, îi fac pe ceilalți să nu se simtă în largul lor.”

Durerea cauzată de pierderea soțului iubit o ajută pe Holly să descopere cine îi sunt prietenii. De asemenea, o ajută să se apropie de familie. Iar scrisorile de la Gerry sunt consolare și încurajare în momente dificile. Datorită acestora, ea își înfrânge temerile și încearcă să se schimbe. Cuvintele lui de încurajare o ambiționează, astfel încât ea reușește să își găsească o slujbă care îi place.

P.S. Te iubesc – o carte minunată, despre cum să te regăsești după pierderea sufletului pereche

Dar cum va fi când ajunge la ultima scrisoare? Este ea pregătită să îl lase pe Gerry în urmă și să privească spre un viitor nou, unul în care Gerry nu mai este? Va putea îndeplini și ultima cerință a lui? Își dorește asta? Sunt întrebări la care veți găsi răspunsul doar citind această carte superbă.

„P.S. Te iubesc” este o carte pe care o recomand cu drag. Smulge lacrimi și zâmbete, și ne prezintă o femeie obișnuită, care este nevoită să învețe mult prea devreme să trăiască fără sufletul ei pereche. Alături de Holly, am trăit momente intense, am avut sentimente contradictorii și am luat parte la o poveste de viață care vine cu bune și cu rele.

„- Unii oameni își petrec viața căutând, dar negăsindu-și sufletele pereche. Niciodată. Tu și cu mine le-am găsit, dar s-a întâmplat să ne bucurăm de asta o perioadă mult mai scurtă din viață decât ne-am fi dorit!”

Mulțumesc din suflet Editurii All pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Cartea „P.S. Te iubesc” de Cecelia Ahern poate fi cumpărată de pe site-ul editurii.

Mai multe informații despre Cecelia Ahern găsiți pe site.

all

0 thoughts on “P.S. Te iubesc – Cecelia Ahern

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.