„Aviatoarea” – Sandra Coroian

19691388_10155653040454406_1663416245_n

„Aviatoarea” – Sandra Coroian

 

Cunoașteți sentimentul acela când terminați de citit o carte care v-a plăcut și nu știți ce să spuneți despre ea? Ei bine, exact așa sunt eu acum, după ce am terminat de citit „Aviatoarea”, de Sandra Coroian. Am așteptat cu nerăbdare să o citesc, încă de când am citit primul paragraf postat de autoare pe Facebook. Iar în momentul în care am citit primele fraze, deja mi-a pătruns în suflet. E adevărat, SF-ul nu este tocmai printre genurile mele preferate, dar cu „Aviatoarea”, lucrurile stau complet diferit. Mai presus decât o simplă carte Science-Fiction, este o combinație de dramă și romance, dar combinate atât de bine, încât trezește o emoție aparte în cititor.

„- Ține minte un lucru, nu mașinăria te duce, ci sufletul, spiritul tău e cel care îți alimentează avionul.”

Povestea începe cu doi frați – Süre și Sergei Vanay – și bunicul Gamah, care le spune povești despre aviatori. Însă în scurt timp, viața celor doi copii se schimbă brusc, în momentul în care bunicul lor moare, iar ei sunt luați de către preotul din Naram, pentru a fi crescuți.  Süre și Sergei nu acceptă însă să locuiască în casa unor oameni răi, astfel că învață să se descurce singuri, trăind ascunși.

„- Acum, că v-ați potolit, ne-a spus, privindu-ne preț de câteva clipe, pot să-mi încep povața. Voi sunteți micuți, mai micuți decât boabele de grâu pe care le arunci în pământul proaspăt scormonit, dar, înaintea voastră, lumea nu era atât de liniștită pe cât o știți voi acum. Ar trebui să fiți recunoscători și fericiți că nu v-ați născut atunci. Toate avioanele astea pe care voi le iubiți n-au fost mereu pașnice, câteodată se transformau în balauri și zmei, în draci zburători care se ridicau în ceruri și, mâniindu-l pe Dumnezeu, coborau în lumina fulgerelor și loveau oamenii, desprinzându-le sufletele de trupuri, lăsând în urmă țânci ca voi plângând de mama focului.”

Pe măsură ce cresc, cei doi încearcă să intre în rândul aviatorilor din Naram, însă Süre este privită cu scepticism de către ceilalți. Cei doi devin Mesageri, iar Sergei dispare într-o misiune care trebuia să fie una ușoară. Rămasă singură, Süre suferă și încearcă să devină renumită ca aviatoare. Aventura ei începe în momentul în care Sam îi dă o scrisoare pe care să o livreze la o adresă ciudată.

„Vocea de copil a fratelui meu îmi răsuna clar în minte. A mai rămas o singură frântură din acea amintire distantă, care mi se arăta în fiecare dimineață, înainte de a deschide ochii. Mi-aș fi dorit să o pot șterge complet, dar organismul nostru e mult prea complex pentru a putea fi alterat cu o simplă dorință umană.”

Odată ce se apropie de muntele Histo, totul se schimbă. Süre se trezește într-o lume complet diferită de cea în care trăiește și tot ceea ce o înconjoară pare din ce în ce mai straniu. Ajunge în locuri nemaivăzute și cunoaște oameni complet diferiți față de cei din Naram. Ajunsă într-o zonă aflată în plin război, Süre îl cunoaște pe Balakian, care o salvează.

Odată salvați din raza avioanelor de luptă, cei doi sunt nevoiți să găsească o cale de a evita războiul, astfel că pornesc spre Naram pentru a anunța pericolul. Însă aici, Süre are parte de o surpriză de proporții: satul este diferit de cum îl știe ea, iar oamenii sunt și ei altfel. Oare ce se întâmplă? De ce totul pare din alt timp și spațiu?

Din momentul în care cei doi anunță pericolul ca războiul să izbucnească, viața lor devine și mai complicată. De acum, totul este o luptă pentru supraviețuire. Dar această luptă dusă umăr la umăr îi apropie pe cei doi sufletește, până în momentul în care descoperă că au dezvoltat sentimente unul pentru celălalt.

„Balakian se târî cu toată forța pentru a ajunge în fața mea, prinzându-mi palmele într-ale lui. Primul meu instinct a fost de a mi le retrage, dar ceva în interiorul meu striga după bărbatul de dincolo de perdeaua metalică. Când nu mai ai pe nimeni, spiritul tău se leagă cu totul de prima persoană care îți arată un pic de afecțiune. Fără să îți dai seama, devine ancora ta când totul în jur dispare.”

Ce se va întâmpla cu ei? Va reuși Süre să își găsească fratele dispărut și să ducă scrisoarea la destinație? Vor reuși Süre  și Balakian să rămână împreună? Cum vor scăpa din acest război în care Süre a intrat fără voia ei, fără a avea nici o legătură cu acesta? Răspunsurile la aceste întrebări le veți afla pe măsură ce citiți cartea. Eu vă spun doar că surprizele se țin lanț, iar finalul este cu totul surprinzător.

Vă recomand cu drag această carte. Este o lectură antrenantă, alertă, care vă va trezi sentimente puternice. Veți trăi intens povestea alături de aviatoarea Süre Vanay. Veți suferi alături de ea și veți simți iubirea la care nu a sperat niciodată.

„Te-am iubit, te iubesc și te voi iubi până când cerurile se vor împreuna cu pământul și timpul va înceta să mai existe.”

Mulțumesc din suflet Editurii Quantum Publishers pentru exemplarul oferit.

Cartea „Aviatoarea” de Sandra Coroian poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei Quantum.

0 thoughts on “„Aviatoarea” – Sandra Coroian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.