„Recviem pentru un asasin” – Monica Ramirez

P2270507.JPG

„Recviem pentru un asasin” – Monica Ramirez

 

„Recviem pentru un asasin” este cartea care încheie o serie de excepție, seria Alina Marinescu, scrisă de Monica Ramirez. Citind cartea, am avut parte de trăiri intense, m-am simțit ca și cum eram în pielea personajelor. Am suferit alături de ei și aveam tendința de a privi peste umărul personajelor, în căutarea potențialelor pericole care îi pândeau parcă la fiecare mișcare, la fiecare respirație.

Întrucât „Recviem pentru un asasin” este ultimul volum din serie, o să vă spun câteva cuvinte despre serie, abia apoi despre cartea în sine. Seria Alina Marinescu este categoric una dintre cele mai bune serii pe care le-am citit vreodată. Mai mult decât niște simple cărți, cele șase volume ale seriei aștern în fața cititorului o viață, nu doar o poveste dintr-o carte. Suspansul este la cele mai înalte standarde, dar este presărat cu emoții dintre cele mai puternice – de la fericire, la agonie, la durere dincolo de orice limită –, dar și cu romantism și un erotism descris într-un mod cât se poate de fin și de stilat. Atât datorită poveștii, care este inspirată din realitate, cât și datorită stilului extraordinar în care este scrisă, seria este una care se întipărește în mintea și în sufletul cititorului. Așadar, vă sfătuiesc să nu mai amânați descoperirea poveștii din lumea spionajului internațional care se regăsește între paginile celor șase cărți ale seriei („Asasin la feminin”, „Identități secrete”, „Balanța puterii”, „Bariere de fum”, „Abis” și „Recviem pentru un asasin”).

Deși fiecare carte mi-a oferit sentimente puternice și m-a uimit prin răsturnările de situație, „Recviem pentru un asasin” a dus totul la superlativ. Volumul al cincilea, „Abis”, m-a lăsat cu numeroase întrebări, cu speranța că viața Alinei și a lui Alex ar putea intra pe făgașul normal al unei vieți obișnuite, departe de jocuri de putere și de manipulări de orice fel. Însă indiferent de câte scenarii mi-aș fi imaginat, nici unul nu avea să mă pregătească pentru ce mi-a desfășurat în fața ochilor acest ultim volum al seriei.

Când în sfârșit Alina părea să fi descoperit fericirea, liniștea unei vieți normale, și iubirea adevărată, alături de o familie frumoasă, lucrurile o iau complet razna. Oare a fost vreodată cu adevărat liberă? Sau libertatea pentru un agent operativ Elite este posibilă doar odată cu survenirea morții?

„Cam atât cu libertatea. „Un agent operativ nu iese niciodată cu adevărat din joc”, îmi trec cuvintele lui Brett prin mintea tot mai încețoșată.”

Încă o dată, ne este dovedit faptul că în lumea umbrelor, sau a îngerilor întunecați, așa cum o numesc agenții Elite, totul este diferit de ceea ce pare în realitate. Jocurile din culise continuă, de data aceasta cu scopuri la un nivel mult mai înalt decât înainte. Fiecare pare să își cunoască propriile interese și să lupte pentru a-și atinge scopul, indiferent de câte vieți sunt puse în joc. Vom lua parte la manipulări, trădări și alianțe nebănuite.

„La naiba cu toată porcăria asta! Ce-a devenit? Ce-am devenit împreună? Dar furia mă părăsește treptat atunci când răspunsurile îmi încolțesc în minte. Îngeri întunecați. Asasini. Asta am fost dintotdeauna.”

După un scurt moment de fericire în presupusa ei libertate, Alina este obligată să revină la Elite, unde își reia rolul de agent operativ. Cu toate că este considerată trădătoare, ea reușește să scape cu viață datorită intervenției lui Alex. Descoperim că sentimentele dintre ei sunt mai puternice decât au fost în trecut, iar în ceea ce privește parteneriatul lor pe teren, în misiunile din cadrul Elite, sunt mai dispuși decât oricând să își riște viața unul pentru celălalt. Cum va evolua relația dintre ei rămâne să descoperiți citind cartea. De asemenea, veți descoperi ce rol joacă Marius în toată povestea de după momentul în care Brett și Elite descoperă că el și Alina sunt în viață, încercând să trăiască o viață normală.

„Privi în jur, cuprins de o tristețe subită. Fuseseră atât de fericiți în casa aceea, iar el obosise să tot fugă, să o ia mereu de la început. Părea că destinul continua să le refuze în mod constant orice fărâmă de liniște și pace.”

Pe parcursul poveștii, speranța apare din cele mai mici gesturi, dar dispare la fel de repede. Așa cum vă imaginați, Alina este la un moment-dat cu sufletul împărțit între cei doi bărbați importanți din viața ei – Alex și Marius. Dar oare depinde de ea să decidă care va rămâne alegerea ei finală, sau soarta – deghizată în Elite – îi impune pașii pe care îi va urma?

„Faptul că nu-ți face nicio plăcere să ucizi nu diminuează talentul tău natural. Instinctul. Se vede în sclipirea din ochii tăi atunci când apeși pe trăgaci. Știu că o negi, te ascunzi, dar într-o bună zi o să-ți accepți adevărata identitate. O să înveți să faci pace cu tine însuți.”

Deși speram ca lucrurile să se rezolve în favoarea lui Alex, întâmplările la care am luat parte mi-au creat adeseori sentimente contradictorii. Descoperim o altă față a lui Alex. Dacă până acum, el a apărut drept agentul-robot, incapabil de sentimente, de data aceasta îl găsim complet descoperit în fața loviturilor pe care i le dă viața. Și Alina apare schimbată. În timp ce ea era „sufletul” agenției, era cea care încerca să demonstreze că există o doză de umanitate chiar și în cei mai devotați agenți operativi, de data aceasta ea este cea care afișează o atitudine rece și distantă și tratează cu nepăsare cruzimea sorții.

Misiunile din acest volum sunt tot mai dificile și mai periculoase. În plus, vom asista la formarea unor noi alianțe și încercarea de a schimba ierarhia într-o agenție extrem de puternică. Aflăm cât de importantă este loialitatea într-o lume în care nu te poți încrede nici în propria persoană. Iar finalul este cu totul surprinzător.

„Prea devreme… prea târziu… prea mult… niciodată suficient.”

Îi mulțumesc din suflet autoarei pentru că mi-a oferit șansa de a citi o poveste fantastică, așa cum numai un autor cu un talent deosebit ar putea descrie în cuvinte.

Puteți cumpăra „Recviem pentru un asasin” de pe site-ul editurii Librex. Tot acolo, găsiți seria completă, la preț special.

11 thoughts on “„Recviem pentru un asasin” – Monica Ramirez

  1. Foarte frumoasă recenzie Eva! Cât despre această serie, și eu susțin același lucru, e una din cele mai bune serii pe care le-am citit!

  2. Iar eu sunt de acord! Este o serie care mi-a demonstrat multe, care m-a captivat și m-a trecut prin toate șocurile posibile, dar mi-a plăcut foarte mult.
    Felicitări, Eva! Foarte frumoasa recenzia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.