„Trei femei” – Stelian Țurlea

trei femei

Realitate sau ficțiune pură? Asta a fost întrebarea care mi-a persistat în minte pe parcursul lecturării cărții „Trei femei”, de Stelian Țurlea. Deși este o carte destul de scurtă, ea prezintă trei povești de viață, trei vieți profund marcate de societate, de comunism și de evenimente tragice. Cartea este împărțită în trei capitole, fiecare dintre ele fiind dedicat unei femei: Anca, Irina și Vitoria.

Trei femei, trei generații

Anca este fiica, Irina este mama ei, iar Vitoria este bunica Ancăi. Trei femei, trei generații. Fiecare dintre ele este condusă de un vis, de o dorință. Dar oare viața le permite să își ducă visul la bun sfârșit? Aflăm povestea lor, așa cum a fost, cu bune și rele, cu iubire, speranță și dezamăgire.

„Avem niște vieți neînsemnate, obișnuia să spună, n-am făcut și nu facem nimic deosebit, visă, dar cu toate astea nimeni n-are dreptul să ne distrugă.”

Anca

Anca este o tânără cu un ideal greu de realizat: acela de a deveni dansatoare celebră în trupa lui Michael Flatley. După îndelungi încercări eșuate, ea reușește să își convingă mama, pe Irina, să o sprijine în încercarea de a-și îndeplini mărețul vis. Astfel, pleacă la Dublin, în speranța că va reuși să obțină măcar o audiență. Dar visul ei se spulberă cu repeziciune, în momentul în care primește de acasă o veste tragică: mama ei a suferit un accident de mașină și este în stare deosebit de gravă.

Până să ajungă acasă, mama ei moare. Această tragedie îi provoacă Ancăi mare suferință, întrucât își pierde mama, și orice speranță de a-și îndeplini visul de a deveni dansatoare celebră. Și de parcă viața nu a lovit-o suficient, Anca află că accidentul nu a fost unul întâmplător. Deși încearcă să demonstreze că mama ei a fost accidentată intenționat, Anca se lovește de nepăsarea societății.

„I se schimba însă viața cu totul peste noapte. […] Și visul ei? De ce murise mama așa pe nepusă masă? Știa bine că toate morțile sunt pe nepusă masă, chiar și cele la care te aștepți, dar când e vorba de accidentul unui om perfect sănătos parcă e strigător la cer.”

Irina

După povestea Ancăi, cartea ne poartă în trecut, unde aflăm povestea de viață a Irinei. Fiind copil adoptat, Irina a suferit din cauza răutăților colegilor săi, în copilărie. Răutatea celor din jur și poziția socială a mamei sale adoptive îi schimbă idealurile. Suferința de a nu fi acceptată de colegi o determină să se retragă în sine și să nu îi mai pese de școală și de viitor. Copleșită de durerea Irinei, Vitoria acceptă un post la București, astfel că îi oferă fetei șansa de a începe o nouă viață.

Ajunsă aici, Irina lasă trecutul în urmă, redescoperă plăcerea de a citi și a învăța și își construiește un viitor în calitate de profesor Universitar. Vom lua parte la trăirile ei adolescentine, la prima dragoste și destrămarea căsniciei. Mai târziu, aflăm cum o tragedie națională – cutremurul din 1977 – pune capăt unei căsnicii nefericite. Însă Irina nu lasă durerea cauzată de moartea soțului să pună stăpânire pe viața ei, ci continuă să muncească și să se dedice profesiei.

Anii trec, iar în viața ei reapare un vechi prieten. Odată cu anii, și sentimentele ei se schimbă, astfel că alături de Alin, ea descoperă ce este iubirea. Din iubirea lor se naște Anca. Însă indiferent de întorsăturile pe care le ia viața ei, un singur lucru nu se schimbă: dorința ei de a afla ce s-a întâmplat cu părinții ei biologici.

„Așa că e mai bine să-ți trăiești viața, așa măruntă cum e. N-ai aia, n-ai aialaltă? Ce-ți pasă? Bucură-te de ce ți-a rămas! Ceva tot ți-a rămas. Fii convins că într-o zi o să fie ale tale toate câte vrei să fie ale tale. Așa a fost de când lumea, așa o să fie cât va exista lumea. Găsește-ți supape să fii fericit, îți trebuie atât de puțin.”

Vitoria

Dar cine este persoana care are răspunsul la căutarea Irinei? Vitoria, desigur. Mamă adoptivă a Irinei, Vitoria este un renumit chirurg. Povestea ei se desfășoară pe perioada comunismului. Aflăm de la ea detalii despre teama în care trăiau oamenii, din cauza Securității. Vitoria este o femeie singură și ambițioasă, care a decis că principalul ei scop este acela de a avea o carieră bună, de a avea faimă.

Își atinge ușor scopul, însă pe măsură ce timpul trece, constată că trece și tinerețea, iar ea nu are pe nimeni alături. Devine perfect conștientă de acest fapt după ce în viața ei reapare Mara, o veche prietenă din copilărie. Aceasta este căsătorită și are o fetiță – pe Irina. Sentimentele care se nasc în sufletul Vitoriei o determină să ia decizii care au puterea de a schimba destine.

Trei femei – o carte deosebită

Cartea „Trei femei” este o carte deosebită, care ne prezintă destinele a trei femei. Mai mult decât o simplă carte, sau o poveste, este o lecție de viață, despre idealuri, vise, dorințe, decizii și despre alegerile pe care oamenii trebuie să le facă. Cu toate că fiecare dintre cele trei femei trece prin diverse situații, ele se dovedesc a fi femei puternice, care sunt capabile de orice, pentru a-și atinge scopul.

Vă invit să citiți și voi cartea, pentru a afla detaliile care le-au influențat deciziile și viețile celor trei femei.

0 thoughts on “„Trei femei” – Stelian Țurlea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.