„Atingerea” (Volumul 1 din seria Fiicele Lunii) – Bogdan Ispas

P3160536.JPG

„Atingerea” (Volumul 1 din seria Fiicele Lunii) – Bogdan Ispas

 

Deși în ultima vreme am citit foarte multe cărți fantasy, fiecare a reușit să mă surprindă într-o oarecare măsură. Iar „Atingerea”, de Bogdan Ispas este cu siguranță una dintre cele mai interesante cărți pe care le-am citit vreodată. Subiectul este interesant și captivant, dar pe lângă povestea în sine, m-a atras în mod deosebit modul în care este scrisă cartea.

În general, pot spune că nu sunt tocmai adepta descrierilor multe din cărți. Însă la această carte, descrierile sunt unul dintre punctele forte. Acestea sunt scrise atât de frumos, încât pe măsură ce am citit, se creiona în fața ochilor mei o adevărată lume de basm. Magia și personajele supranaturale care fac parte din poveste m-au transportat într-o lume cu totul nouă și deosebită.

„Crengile copacilor, îmbrăcate în veșminte verzi, se împreunează sub adierea lină a vântului, creând impresia unor dansatori de vals. Soarele scaldă întregul tablou cu raze îndrăznețe, care pătrund în încăperea uriașă, luminând picturile înșirate pe pereții reci.”

Personajul principal al cărții este Ana, o tânără pe cât de obișnuită, pe atât de diferită. Ea este o fată simplă, căreia nu îi place să își facă simțită prezența în societate. Are o singură prietenă, Victoria. Deși Victoria este persoana căreia îi spune tot, Ana are un secret pe care îl ține ascuns și de aceasta. Secretul se referă la o putere pe care o deține, care deși ar putea fi considerată un dar, o determină pe Ana să nu se apropie de persoanele din jurul său. De aceea, Ana consideră această capacitate a ei ca fiind un defect.

„Singurătatea. În trecut a ales singurătatea, crezând că este mai puțin dureroasă decât suferința. Dar, judecând cu mintea ei de copil, s-a înșelat amarnic. Cel puțin suferința demonstrează că exiști, că trăiești, în timp ce singurătatea te poate transpune într-o stare de impasibilitate.”

Povestea începe cu Ana, care pornește într-o călătorie ce are să îi schimbe viața. Ea a fost acceptată pentru un post de dădacă, într-un orășel de care nu a auzit niciodată: Fortuna. Miruna, fetița de șapte ani a cărei dădacă urmează să fie Ana, locuiește împreună cu unchiul său, Adrian, și cu Petru, în conacul din Fortuna. Însă conacul este legat de o legendă străveche, și este considerat de către locuitorii orașului ca fiind blestemat.

„O singură dorință… o singură dorință inocentă, venind de la un copil la fel de inocent, poate schimba destinul unui om. Uneori, credem că putem lupta împotriva propriului destin.”

Astfel, soarta Anei o ia pe nepregătite, din momentul în care ajunge la destinație. Deși la început nu știe nimic nici despre oraș, nici despre conac, întâmplările fantastice prin care trece Ana o determină să încerce să afle mai multe despre legendele care sunt legate de aceste locuri. Încă de când ajunge în oraș, Ana are parte de întâmplări ciudate. Unele persoane par să știe mai multe decât lasă să se vadă, iar altele par cu totul desprinse din lumea fantastică, precum cea din povești.

„Este real și, în același timp, greu de crezut. Ceea ce aude vine în totală contradicție cu regulile în care a fost crescută. Magia, nemurirea… le găsești doar în povești, în basme.”

În ceea ce privește conacul, nici aici Ana nu pare să își găsească liniștea și să se simtă o ființă normală, obișnuită. Miruna reușește să îi pătrundă Anei în suflet încă din primele minute petrecute împreună. Dar fetița nu este singura care îi trezește Anei sentimente profunde. Dimpotrivă, ea se atașează și de Petru, un bătrânel simpatic, a cărui menire pare a fi aceea de a ajuta familia. Iar în ceea ce îl privește pe Adrian, Ana are sentimente cu totul noi, pe care nu le-a trăit niciodată: se îndrăgostește de el din prima clipă în care îl vede. Mai este și Laura, menajera tăcută și inabordabilă, de care însă Ana reușește să se apropie.

Lucrurile scapă de sub control într-o noapte, când Ana este atacată de un bărbat misterios, a cărui prezență nu pare să fi fost reală. Acesta îi transmite Anei o amenințare, care pare să o aibă în vizor pe micuța Miruna. Din acest moment, Ana consideră că este de datoria ei să o protejeze pe fetiță. Însă pentru aceasta, trebuie să descopere adevărul despre conac, despre oraș și despre atacatorul ei.

Vom lua parte la întâmplări de domeniul fantasticului, întrucât iese la iveală o veche profeție. Apar personaje de domeniul imaginarului, precum iele, silfide, Umbre, magicieni și nemuritori. Alături de Ana descoperim că oamenii nu sunt întotdeauna ceea ce par la prima vedere. Cei mai apropiați prieteni pot fi dușmani, necunoscuții pot deveni sprijinul în caz de nevoie, iar cei pe care îi credem răi se pot dovedi a fi cei buni.

„Chiar dacă sunt ființe supranaturale, cu o viață de câteva zeci de ori mai lungă decât a oricărui om obișnuit, ar putea să recurgă la utilitățile secolului în care trăiesc. Bărbatul le urmează, păstrându-și privirea aparent hipnotizată, în timp ce adierea ușoară a vântului îi flutură pelerina care fâlfâie în urma lui, când pășește. Cu toate astea, își permite să arunce priviri furișe trupurilor celor cinci. Poartă toate rochii de mătase albă, mișcările grațioase conferindu-le un aspect inocent. […] Toate poartă părul despletit pe umerii goi. Pare că întreaga lor făptură se află în armonie cu natura din jur.”

Dar oare la cine se referă profeția? Și ce rol joacă Ana în toată această poveste? A fost o coincidență că a ajuns ea la conac, să o îngrijească pe Miruna, sau soarta a trimis-o acolo?

Nu o să vă dau mai multe detalii despre conținutul cărții, despre legenda și profeția care stau la baza poveștii, deoarece trebuie să le descoperiți singuri. Însă vă asigur că veți fi plăcut surprinși de această carte, așa cum am fost și eu.

Mulțumesc Editurii Celestium și Ioanei Dumitrăchescu pentru exemplarul oferit.

11 thoughts on “„Atingerea” (Volumul 1 din seria Fiicele Lunii) – Bogdan Ispas

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: