„Toria” – Nicoleta Tudor

P4270537.JPG

„Toria” – Nicoleta Tudor

 

„Toria” este al treilea volum al seriei Cercurile mistice, scrisă de Nicoleta Tudor. Povestea continuă în același stil plăcut, ca și în primele două volume – „Cercurile mistice” și „Orașul de deasupra”. Reîntâlnim personajele pe care am ajuns deja să le îndrăgim, și suntem purtați prin diverse situații, încărcate de magie și supranatural. Aventurile sunt presărate cu deplasări în timp și spațiu, ritualuri magice, folosirea puterilor supranaturale și, desigur, iubire.

Planul principal al poveștii are loc la doisprezece ani după încheierea aventurilor din volumul al doilea. O reîntâlnim pe Mădălina, care este căsătorită cu Sorin. Ambii lucrează la spital și locuiesc împreună cu familia Mădălinei. Însă deși relația lor pare una bună, liniștită și bazată pe sentimente puternice, Mădălina află că Sorin o înșeală cu una dintre asistentele lui, Angela.

Reacția Mădălinei la aflarea acestei vești este total neașteptată. Nu doar că nu îi spune acestuia că a aflat de infidelitatea lui, ba chiar îl înțelege și se simte într-o oarecare măsură vinovată pentru acest fapt. Deși cu timpul a încercat să închidă amintirile cu Naum undeva adânc în sufletul ei, Mădălina știe că iubirea pe care i-a purtat-o acestuia a determinat-o să se închidă în ea, să fie distantă și rece față de soțul ei. Iar acest lucru consideră că l-a determinat pe acesta să o înșele.

„Oare ea, în încercarea disperată de a fereca imaginea și amintirea lui Naum reușise să se închidă chiar și pe ea? Îi veni acest gând ca o revelație. Și dintr-o dată, simți pentru Sorin atâta compasiune și iubire încât începu să plângă. Oare el a simțit în toți acești ani rana din sufletul ei? Asta să fie? Îl putea ea învinui în vreun fel pe Sorin pentru că o înșela? Oare nu asta a făcut și ea în tot acest timp, când, fără să vrea, l-a iubit pe Naum chiar și când ea nu voia să știe asta?”

Însă vestea că soțul ei o înșeală vine într-un moment de cumpănă pentru ea, imediat după ce în viața ei reapare Naum. Reîntâlnirea cu el îi răscolește sentimentele pe care a încercat să le ascundă timp de doisprezece ani. Este momentul în care trebuie să decidă dacă îl va revedea, sau dacă îl va respinge pentru totdeauna. Dar oare este întâmplătoare revenirea lui Naum în viața ei? Sau este mâna destinului?

L-am iubit și îl iubesc pe Sorin. Îmi este drag. Dar pe Naum îl voi iubi, așa, cum nu cred că mai este posibil. Când l-am văzut astăzi, nu poți să-ți imaginezi ce am simțit. Am simțit cum se desface pământul iar eu mă fac mică în fața lui. Am simțit că nu mai am aer. Am simțit că-mi explodează inima, că pulsul o ia razna și eu nu mai pot controla nimic.”

Întrebările și neliniștea încep să pună stăpânire pe sufletul Mădălinei. Iar în momentul în care nu este sigură ce decizie trebuie să ia, soarta îi dă semnul de care are nevoie: lui Sorin i se propune o specializare de nouă luni în Germania. Pentru Mădălina, vestea este sosită la momentul oportun. Astfel, își încurajează soțul să meargă la specializare, iar ea hotărăște să acorde o șansă relației cu Naum.

Împreună cu Naum, Mădălina descoperă că ei au puterea de a salva Toria de străbuni. Pentru aceasta au nevoie de ajutorul Căzutei, pe care reușesc să o întâlnească, făcând călătorii în trecut. Ne este prezentată și povestea Căzutei – Daida. Luăm parte la întâlnirea Daidei cu șatra de țigani, care o ajută să scape de străbuni. Îi reîntâlnim și pe țiganii din șatra care poposește în fața casei Mariei și a lui Matei, părinții Mădălinei.

Ajutați de Daida, șatra de țigani, părinții Mădălinei și populația de pe Toria, Naum și Mădălina încearcă să salveze planeta de străbuni, pentru a reda torienilor viața liniștită la care visează. Dar vor reuși ei oare să își îndeplinească acest scop?

După ce îi înfruntă pe străbuni, vine momentul în care Mădălina trebuie să aleagă între cei doi bărbați importanți din viața ei. Îl va alege pe Naum, pentru care poartă o iubire imensă, dincolo de timp și spațiu? Sau îl va alege pe Sorin, care îi asigură o viață stabilă, în lumea în care s-a născut și ea?

Nu o să vă spun care este alegerea ei, pentru că trebuie să descoperiți singuri. Nu pot spune că alegerea ei m-a surprins, pentru că într-un fel, mă așteptam să ia acea decizie. Însă tot am avut parte de o surpriză la finalul cărții. Este vorba despre un detaliu care lasă loc de interpretări, te determină să îți pui anumite întrebări, deși răspunsul la acestea este destul de clar.

„Toria” este o carte frumoasă, care încheie o serie la fel de frumoasă. Mi-a plăcut această serie, care mi-a creat în fața ochilor o lume plăcută, în care naturalul se întâlnește cu supranaturalul, în care magia este prezentă printre oameni, iar iubirea depășește obstacolele care apar în calea personajelor.

Cartea „Toria” de Nicoleta Tudor poate fi cumpărată de pe site-ul editurii Librex.

Seria completă „Cercurile mistice” se găsește pe site, la un preț special.

0 thoughts on “„Toria” – Nicoleta Tudor

  1. Citind aceasta recenzie, m-ai convins sa cumpar seria, cat de curand posibil.Multumesc Eva, pentru timpul petrecut, cuvintele frumoase care te duc in alta lume, o lume magica.

    1. Ma bucur ca ti-am starnit interesul pentru aceasta carte. Nu uita, este al treilea volum al seriei „Cercurile mistice”. Toate trei cartile sunt foarte frumoase, pe mine m-a fermecat povestea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.