„Suflet rebel” – Nieves F Joy

P4040531.JPG

„Suflet rebel” – Nieves F Joy

 

„Suflet rebel”, de Nieves F Joy este primul volum al seriei Paradoxul iubirii. Cartea prezinta drama Raisei, o femeie care este prinsă într-o căsnicie nefericită. Însă în momentul în care viața îi dă șansa unei noi iubiri, Raisa nu știe cum să facă lucrurile, pentru a reuși să scape cu bine din căsnicia în care se simte înrobită, și să își refacă viața alături de bărbatul care o iubește.

Povestea Raisei este pe cât de realistă, pe atât de incredibilă. Provenită dintr-o familie simplă, dezmembrată, ea îl simte pe Steven ca pe o salvare, astfel că se căsătorește cu el, crezând că sunt legați prin iubire. Însă odată cu trecerea anilor, începe să vadă adevărata față a soțului ei, precum și lipsurile din relație. Singurul loc în care se simte liberă este redacția în care lucrează. În afara acesteia, întreaga viață a Raisei se află sub controlul suprem al soțului ei, un afacerist cu putere nemăsurată.

„- Lui Steven nu-i place nimic la tine, soro! a strigat, atrăgând atenția asupra noastră mai mult decât era cazul. Și ți-am spus-o de la început, dinainte să-l cunosc mai bine. Ce-ai văzut tu la bucata aia de carne fără niciun sentiment sau aspirații, chiar nu pot să-mi imaginez, dar să-l lași să te modeleze în totalitate, nu-i cea mai bună alegere. Și eu nu pot fi de acord cu tine, chiar dacă te superi. Ținuta ta e de căcat și nu-mi schimb părerea ca să te fac să te simți bine. Cineva trebuie să-ți deschidă ochii odată și-odată.”

Viața Raisei este complet dată peste cap în momentul în care șefa ei își aduce fratele, pe Race, proaspăt eliberat din închisoare, să lucreze sub îndrumarea atentă a Raisei. Din momentul în care cei doi se întâlnesc, lucrurile o iau razna. Este dragoste la prima vedere, însă totul devine complicat pentru amândoi.

„- Tu nu înțelegi? îi fac loc mutându-mă. Asta n-a fost o dramă! Asta a fost un șut în fund ca să merg înainte și să privesc totul cu alți ochi, fără să mi se pună ochelari de cal!”

Relația dintre ei cunoaște o evoluție neașteptată, iar situația Raisei se precipită de la un moment la altul. Apar diverse situații neprevăzute și întâmplări care o determină să își modifice deciziile de la un minut la altul.

Raisa și Race par a fi suflete pereche, iar din momentul în care îl cunoaște pe Race, Raisei i se dezlănțuie firea rebelă, ținută captivă în tot timpul căsniciei cu Steven. Dar oare ce va alege Raisa? Are ea vreo șansă de a ieși cu bine din căsnicie, ca să poată să trăiască liniștită alături de Race? Ei bine, situațiile limită se țin lanț, iar finalul cărții oferă un plus de suspans, care va fi deznodat în continuarea seriei.

Mi-a plăcut subiectul cărții, ideea unei drame de femeie prinsă într-o căsnicie nepotrivită, salvată de iubirea adevărată. Însă cartea are și câteva minusuri, cel puțin aceasta este părerea mea. În primul rând, m-au năucit frazele interminabile, precum și monologurile care devin la un moment-dat ușor plictisitoare. Un al doilea aspect deranjant este limbajul utilizat, care mi s-a părut trivial, în neconcordanță cu povestea, care se vrea a fi una romantică. Totuși, aceasta este doar părerea mea personală și vă rog să o considerați ca atare.

Pentru a-mi susține părerea, vă ofer câteva citate din carte:

„ Ai crede că o relație are suișuri și coborâșuri, că ceva se încheagă atunci când doi oameni se potrivesc oarecum, că rămân la stadiu de cuplu ceva timp bucurându-se pur și simplu unul de celălalt, dar noi, eu și îngerul meu nu prea reușim să le facem pe niciunele, că nu scap de una, dau de alta, de parcă femeia asta are un ceas interior care o anunță că mi-a alocat prea mult timp mie și că trebuie să facă ceva sau altceva ca să scape de mine și băga-mi-aș dacă nu simt cum sunt în picaj liber, cu o juma’ de sticlă de vodcă la bord, cu nervii făcuți piftie, cu o dorință să râd de nebun că mi-a spus că mă iubește când am găsit-o în singurul loc în care nu m-ar fi dus capul s-o caut, după ce m-a lăsat ca pe un prost rânjind și sperând că se va întoarce, ca după să cad într-o stare de nici nu mai vreau să-mi reamintesc, cu intenția clară să sar pe primul care m-ar opri din plimbarea care a făcut cărare pe holul spitalului unde am adus-o, căci da, când credeam că o am lângă mine definitiv, o simțisem cedând cu toată ființa ei și speram că ne vom rezolva unele din probleme în pat, mi-a leșinat în brațe.”

„De când te-am găsit prăbușit pe podeaua casei tale în ținuta lui Adam m-am gândit că ești so fucking cool, se pisicește.”

„- De trei zile sunt pe drumuri, încep în forță nereușind să-mi regăsesc calmul și nu cred că am stat îmbrăcată mai mult de câteva ore și nu m-am ținut de activități plăcute, ci am fost plimbată de colo, colo, am trecut prin spital de două ori, printr-o cursă de raliu sau ce mama morților mă-sii o fi fost aia doar ca să încerc să-ți demonstrez ție ceva, am semnat un contract, dar mai bine mă băgam cu capul la fund într-o piscină și nu mai respiram din voință proprie…”

„Poate nu a fost o idee rea să îmi urnesc curul. Parcă mă simt din nou plină de viață și nu moleșită de-o blegoragie blegoasă, dar nu o moleșeală din aia nasoală, cât plăcută…”

„OMFG! Ce dracului am?”

 

Îi mulțumesc autoarei și Editurii Librex pentru exemplarul „Suflet rebel”.

Cartea „Suflet rebel”, de Nieves F Joy poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Librex.

0 thoughts on “„Suflet rebel” – Nieves F Joy

  1. Imi place ca ai fost sincera si asta ma face sa vreau sa citesc cartea. Am citit si eu carti plictisitoare si nu e deloc plăcut. Felicitări

  2. Am citit Suflet Rebel de două ori până acum. Fiind o carte bazată pe trăirile Raisei mi se pare normal să se pună accent pe monologul ei interior, ținând cont de lupta care se dă în sufletul rebel ținut captiv de manipularea lui Steven. Într-adevăr gusturile nu se discută, dar cartea descrie doar câteva zile din viața tumultoasă a Raisei. E o acțiune continuă şi, sincer, eu nu am simțit cum trece timpul, dând pagină după pagină, fără să o pot lăsa din mână. Suspansul e prezent în fiecare capitol şi nu poți anticipa ce urmează să se întâmple. O recomand cu încredere tuturor cititorilor iubitori de acțiune împletită cu pasiune şi multe întorsături de situații.
    O zi frumoasă!

    1. Subiectul este interesant. Eu mi-am exprimat parerea personala, sincera, astfel ca viitorii cititori sa isi poata formula o idee despre carte. La urma urmei, fiecare avem propriile preferinte in materie de stil.

  3. Nu stiu sigur daca pe lume exista lucruri perfecte, de aceea nici aceasta carte, ca si multe altele, nu poate fi. Sincera sa fiu, mi-a sarit in ochi faza cu ”limbaj vulgar”.
    Nu stiu daca esti scriitoare, insa iti spun din perspectiva unei persoane care scrie. Atunci cand scrii o carte la persoana I, perspectiva subiectiva, limbajul folosit trebuie sa fie acela al personajului, nu al tau, ca si autor. Fiind o persoana inchisa si razvratita in interior, e normal ca limbajul ei sa fie in totala antiteza cu hainele ce ii sunt puse cu forta pe ea. Pentru mine, un limbaj elaborat in aceasta poveste ar fi picat rau, as fi considerat-o nerealista ca si personaj.
    Sunt de acord cu tine ca unele fraze par interminabile si pot parea greu de citit, dar aici mai depinde si de atentia cititorului. Eu nu o consider o problema.
    In alta ordine de idei, mie mi-a placut extrem de mult povestea, insa gusturile nu se discuta. A fost o lectura antrenanta, am avut momente cand as fi intrat in carte si i-as fi dat cu capul de toti peretii pe Raisa si Race, momente cand l-as fi impuscat pe Steven, dar si momente cand nu i-as mai fi dat drumu’ din bratele mele Raisei. I-as fi luat toata durerea si as fi stat la sueta cu ea si constiinta ei.
    Dar suntem persoane diferite si ceea ce unul nu apreciaza, celalalt poate ridica la rang de arta.

    1. Sunt de acord ca limbajul personajelor trebuie sa fie in concordanta cu personalitatea lor. Poate ca un limbaj elaborat nu era potrivit, insa mie mi s-a parut ca apareau injuraturi si in momente in care nu isi aveau locul. Este, totusi, o parere personala.

      1. Cred că ”licențios” era un cuvânt mult mai potrivit. Aveai o listă întreagă la dispoziție: imoral, deşănțat, necuviincios, neruşinat, trivial, indecent, impudic etc. Toate sunt sinonome, dar nu par atât de urâte ca cel pe care l-ai ales. Vulgaritatea e ceva mult mai dur şi nu ştiu dacă îşi găseşte locul în acest context.

  4. Suflet rebel, e genul de poveste care îți răscolește fiecare părticică a sufletului. Te emoționează prin franchețea de care dă dovadă autoarea, te aruncă în vâltoarea sentimentelor contradictorii, te provoacă să îți pui întrebări. De multe ori, gândurile Raisei au fost ca un duș rece și am avut impresia că mă trezesc dintr-o amorțeală, căci m-am regăsit în Raisa de multe ori și m-am revoltat odată cu ea. Suflet rebel nu este un basm, e o realitate, o lecție de viață și o recomand cu inima deschisă. Fiecare personaj e atât de complex încât nu îl poți eticheta, te impresionează cu calități te enervează cu defecte omenești. E imposibil să citești vreun rând scris de Nieves F Joy și să nu fii asaltat de emoții, te ridică pe culmile extazului și apoi te aruncă în ghearele deznădejdii. Cu Suflet rebel trăiești totul la cote maxime!

    1. Asa cum am mentionat si in recenzie, mi-a placut povestea in sine. Am inteles drama Raisei, insa din pacate, eu nu am savurat cartea la maxim, din cauza limbajului. Totusi, parerile difera de la cititor la cititor, si respect parerea celor care au considerat aceasta carte ca fiind una foarte reusita.

  5. Nu am citit cartea, de altfel nici subiectul nu pot spune ca ma intereseaza foarte mult pentru ca, in aceasta perioada, prefer cartile sf.
    Insa apreciez mult stilul tau si faptul ca ai adus argumente legat de ceea ce ti-a placut si ce nu ti-a placut.
    Si mai mult apreciez faptul ca ai realizat un articol echilibrat, iar pe post de argumente ai folosit fragmente din carte.
    Este foarte adevarat ca pentru un scriitor (ca si pentru un blogger, de altfel) este dificil sa vada cum cineva ii critica munca pentru ca ceea ce a scris este precum un copil pe care l-a crescut si l-a ingrijit inainte sa il arate publicului.
    Era de asteptat sa existe reactii de mai multe tipuri.
    Pe piata romaneasca exista multe carti care contin limbaj licentios. Nu stiu daca este vorba despre cerere si oferta ori despre faptul ca asemenea carti prind la publicul larg, dar cert este ca ele exista si se vand.
    Ideea este ca cititul este subiectiv si fiecare carte isi are proprii cititori.
    Personal apreciez curajul tau de a scrie acest articol cu atat mai mult cu cat ai primit cartea de la editura.

    1. Multumesc pentru apreciere. Intr-adevar, stiu ca si in alte carti apare limbaj licentios, am citit si eu, doar ca am considerat ca in unele isi are locul, iar in altele, nu prea. Apreciez munca depusa de autoare, iar subiectul cartii mi s-a parut interesant, asa cum am mai spus-o. Desigur, preferintele depind de cititor si, poate, de momentul in care citim fiecare carte.

      1. Asa este. Si mie mi s-a intamplat sa citesc ceva si sa imi placa, iar dupa 1-2 ani sa recitesc si sa ma intreb ce a fost in mintea mea de mi-a placut asa ceva.
        Si invers.
        Au fost carti care nu mi-au placut si dupa un timp am revenit constatand ca inteleg mesajul autorului la alt nivel, apreciind acel stil literar (ca exemplu, Magazinul de sinucideri)

  6. Pe mine nu ma uimeste limbajul pentru ca deh… cred ca (din pacate) incepem sa ne obisnuim cu el prezent in carti. Ca in viata de zi cu zi exista de mult timp.
    Ma uimesc frazele alea interminabile pe care sincera sa fiu nu am reusit sa le citesc nici macar in recenzia ta. Iti dai seama ca in carte nici atat. Mi se pare, privit de la distanta, ca nu isi au rostul intr-un roman de acest gen, cu un anumit public tinta.
    E laudabil curajul tau de a vorbi si despre ce nu ti-a placut in carte.
    Nu cred ca exista om pe fata Pamantului care sa poata afirma ca i-a placut orice carte a citit-o. Avem afinitati spre anumite genuri, spre anumite subiecte.
    Avem chiar si perioade cand pur si simplu nu avem chef de citit ceva care sa ne puna mintea la contribuie, ca sa iau doar un exemplu.
    Spun mereu in recenziile mele ca suntem diferiti si clar avem gusturi diferite. E posibil ca mie sa nu imi placa ce tie iti place. Asta nu inseamna ca sunt cu rea vointa ci pur si simplu ca sunt diferite de tine 🙂
    Si chiar vor urma pe blog recenziile la doua carte care nu m-au impresionat desi sunt iubite de multi 😉
    Asta e… parerea mea e doar parerea mea 🙂

    1. Multumesc pentru vorbele frumoase. Asa este, nu toti apreciem in aceeasi masura, fiecare carte pe care o citim. Si eu am citit anumite carti bazate pe recomandari, si am fost dezamagita de ele. Pur si simplu, gusturile difera, sau, asa cum ai spus si tu, poate nu citim cartea respectiva la momentul potrivit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.