„Zona zero” – Lavinia Călina

P4040532.JPG

„Zona zero” – Lavinia Călina

 

Ați încercat să vă imaginați vreodată cum ar arăta lumea, dacă un virus ar scăpa din laboratoare și ar infesta populația, transformând oamenii în paraziți? Iată că Lavinia Călina și-a imaginat, și a reușit să creeze un scenariu demn de o ecranizare.

De undeva, înainte de a avea cartea, auzisem că ar avea ca subiect o apocalipsă zombie. Ei bine, vă asigur ca este ceva diferit. Zombie sunt ai americanilor, în „Zona zero”, ei sunt numiți paraziți și sunt imaginați într-un mod destul de original, după părerea mea. Poate că ideea se aseamănă cu aceea de zombie, însă mie mi s-a părut ceva diferit, original și captivant.

Dar ce este, de fapt zona zero? Este un loc la care tânjesc toți supraviețuitorii. Însă cum se ajunge acolo, unde este acest loc și ce este în realitate acest loc, nu știe decât un grup select de oameni. Dar până să aflăm aceste lucruri, autoarea ne poartă printr-o poveste a supraviețuitorilor.

„Îi trebuiră câteva secunde să-și revină și să o ia din loc, ca să pună o distanță cât mai mare între el și acel trup. Picioarele i se puseră din nou în mișcare, dar efortul de-a evada din acel peisaj dezolant se dovedi a fi inutil. Indiferent de direcția în care ar fi privit, Vlad părea a fi înconjurat de moarte.”

La începutul cărții, o cunoaștem pe Elena, care este personajul principal al cărții. Tânără, căsătorită și însărcinată, Elena este fericită cu viața ei, care pare perfectă. Dar totul se schimbă, în momentul în care un virus periculos scapă din laboratoarele de cercetare și începe să infesteze oamenii. Haosul începe și se extinde rapid, până ajunge să atingă și viața Elenei. Din cauza oboselii și a stresului, ajunge la spital, unde află că a pierdut sarcina. Însă lucrurile rele nu se opresc aici pentru ea, întrucât îl pierde și pe soțul ei, din cauza virusului nemilos. Elena reușește să fie salvată, iar pentru ea începe o nouă viață.

La cinci ani după aceste evenimente, îi cunoaștem pe Vlad și Vanessa, doi frați rămași orfani de tineri, care încearcă să supraviețuiască în lumea afectată de acel virus. Viața este dificilă, întrucât supraviețuitorii sunt nevoiți să caute hrană și provizii în orașe, în timp ce au grijă să nu atragă atenția paraziților. Aceștia au pus stăpânire pe orașe și sunt atrași de mirosul oamenilor. În încercarea de a face rost de provizii, cei doi frați sunt găsiți de alți supraviețuitori, printre care și Elena, și sunt duși la un refugiu.

Acolo, cei doi află că Elena este conducătoarea, iar Sorin este și el unul dintre persoanele importante. Dacă la început, cei doi sunt hotărâți să părăsească refugiul și să se descurce în continuare singuri, părerea lor se schimbă, în scurt timp. Urmează o serie de întâmplări, de intrigi și de acțiuni care implică personajele în diverse alianțe și confruntări.

„Privi cerul înstelat și-și spuse că toate acestea meritau, că nu avea ce să regrete, că în curând va ajunge în Zona Zero, că lumea din jur era nebună, iar într-o lume nebună doar cei puternici supraviețuiesc.”

Cei doi frați sunt atrași în confruntările dintre Elena și Sorin. Dar oare vor alege corect de partea cui să fie? Elena este o femeie dură, considerată fără inimă. Ea pare a fi însuflețită doar de dorința de a conduce, de a deține puterea și controlul. Din spusele lui Sorin, Elena are ca singur scop acela de a ajunge în zona zero.

„- Cei care decid cine primește card de acces în Zona Zero, căci locurile sunt limitate. Foarte puțini ajung să plece, iar Elena vrea cu disperare să fie una dintre ele. Baza de aici e un nimic. Acolo au o securitate de o mie de ori mai bună, au medici, au chiar și școli. Acolo omenirea a luat-o de la zero. Acolo e singurul rai ce mai există pe pământ…”

De cealaltă parte, îl vedem pe Sorin, fostul conducător al refugiului. Acesta pare aliatul perfect în ochii lui Vlad, care este cu repeziciune atras de vorbele lui Sorin. Dar sunt cei doi – Elena și Sorin – așa cum par, sau aparențele sunt înșelătoare? Ei bine, răspunsul îl va afla Vlad, după ce va trece prin o serie de întâmplări.

Aflăm despre Zona zero și adevărații conducători ai supraviețuitorilor. În lumea aceasta care încearcă să se redescopere, să se redreseze după apariția virusului nimicitor, și a paraziților, nimeni nu e ceea ce pare a fi. Sentimentele par să nu mai existe, iubirea este aproape uitată, iar relațiile dintre oameni sunt bazate pe incertitudine și neîncredere. Trădarea apare de unde te aștepți mai puțin, și fiecare luptă doar pentru propria persoană, pentru supraviețuire și pentru o șansă de a ajunge la zona zero.

„Fericirea era un lucru rar în acele vremuri, un lucru ce trebuia furat, iar ea își permisese să fure câteva clipe de fericire în acea noapte.”

Dar care sunt șansele de a fi salvat din această lume afectată de neiertătorul virus? Va reuși cineva să se salveze? Iar dacă da, cine? Ei bine, nu vă dau răspunsurile la aceste întrebări, ci vă sfătuiesc să citiți cartea, pentru a le afla singuri.

Tot ce vă spun este că „Zona zero”, de Lavinia Călina, m-a ținut captivă până am terminat de citit toată cartea. Este o poveste reușită, cu o intrigă interesantă, plină de acțiune și suspans. Finalul este unul surprinzător, aș spune. Nu o să vă dau detalii, însă tot ce pot să spun este că unora li se poate părea trist, mie însă mi s-a părut potrivit. În opinia mea, finalul este exact așa cum trebuie, se pliază perfect pe povestea prezentată.

Deși este o carte cu un subiect care nu m-a atras niciodată, mă bucur că am citit-o și m-a surprins în mod plăcut. Personajele sunt bine conturate, acțiunea este imaginată cu atenție, până în cel mai mic detaliu. Este una dintre cărțile pe care le recomand cu încredere celor care sunt pasionați de acest gen de lectură, dar și celor care îndrăznesc să iasă din zona lor de confort literar, pentru a descoperi noi stiluri și subiecte care s-ar putea să îi surprindă.

0 thoughts on “„Zona zero” – Lavinia Călina

    1. Pana de curand, nici eu nu citeam SF. Dar am descoperit ca unele carti pot fi chiar foarte bune, chiar daca nu sunt genul care stiam sigur ca imi place. Chiar si asa, nu orice SF imi place.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.