Leapșa Cărților Contemporane Românești
Am primit provocarea de a răspunde la întrebările din această leapșă de la Oana, de la Crâmpeie de suflet, căreia îi mulțumesc.
Deși la început am privit cu un ușor scepticism ideea de a citi autori români contemporani, în urmă cu mai puțin de un an, mi-am făcut curaj și am comandat primele două cărți din această categorie. Acela a fost declicul care a declanșat dragostea mea pentru literatura română contemporană. Astfel, am ajuns ca în ultimele luni, să citesc în cea mai mare parte doar cărți din această categorie. Și deși am declarat deja că avem autori foarte buni, talentați și plini de imaginație, continuu să fiu surprinsă de fiecare dată când deschid coperta unei noi cărți din literatura noastră din prezent.
- Primul autor român contemporan citit?
Aici e o chestie de sorți, și spun asta pentru că am citit doi autori români contemporani în aceeași zi. Așadar, îi voi menționa pe ambii la această întrebare. Primul a fost Adrian-Petru Stepan – „Fiecare zi e uimitoare”, iar imediat a urmat Rodica Mijaiche – „Anotimpul iubirii”.
- De la ce autor contemporan ai citit cele mai multe cărți?
De la Theo Anghel, deoarece am citit deja toate cele cinci cărți publicate până în prezent.
- Cuplul preferat din cărțile românești contemporane?
Este o decizie destul de grea, pentru că fiecare cuplu este deosebit în felul său. Însă îi aleg pe Victoria și Arrio, din seria „Nemuritor”, a Oanei Arion. Ei mi se par cei mai deosebiți, prin faptul că sunt atât de diferiți, dar au o legătură aparte.
- Eroul din cărțile românești contemporane în mâinile căruia ți-ai pune viața?
Categoric Alex Therein, din seria „Alina Marinescu”, scrisă de Monica Ramirez. Nu cred că am găsit în literatura noastră un bărbat mai demn să apere viața cuiva.
- Fantasy sau romance românesc?
Deși îmi plac ambele genuri, preferatul meu rămâne fantasy.
- Cărți românești-nume românești? Sau cărți românești-nume străine?
Îmi place ideea de cărți românești cu nume românești. Mi se pare că denotă mai multă autenticitate, originalitate. În plus, este deosebit să găsești în cărți nume și locuri pe care le știi, care îți sunt familiare, măcar puțin.
- Eroina preferată?
Din nou, destul de greu să aleg una, pentru că sunt câteva care m-au impresionat. O voi alege pe Diane, din seria „Ultimul avanpost”, de Lavinia Călina. Mi-a plăcut evoluția ei pe parcursul seriei. Deși este supusă unor schimbări multiple, reușește să se adapteze destul de ușor situațiilor pe care trebuie să le înfrunte.
- Ultima carte românească citită?
Ultima pe care am terminat-o de citit este „Identități secrete”, de Monica Ramirez, iar acum mai am câteva pagini din „Visucy”, de Zanuka Lisandros.
- Care e următoarea carte, semnată de un autor român contemporan, pe care ți-ai propus s-o citești?
Următoarea carte pe listă este „Felinare stinse”, de Cristina Oțel. Dar pe listă mai sunt multe altele, care își așteaptă cuminți rândul în biblioteca personală.
- Un mesaj pentru autorii români!
Felicitări pentru ceea ce ați realizat până acum și mult succes în continuare! Să aveți cât mai multă inspirație, spor și mulți cititori!
În continuare, îi provoc pe Anca, de la Anca și cărțile, Alexandra, de la Life is but a dream, și pe Mara, de la Doze Culturale. Desigur, oricine dorește poate prelua această leapșă.
Frumoase răspunsuri! <3
Multumesc.
Frumoase raspunsuri Eva! Si eu am fost reticenta la inceput in privinta autorilor romani 🙂
Multumesc.
Imi plac raspunsurile 🙂 am raspuns si eu la aceasta leapsa ceva mai devreme.
Mersi. Am vazut si raspunsurile tale si mi-au placut.
<3