„Ultimul avanpost” – Lavinia Călina

ultimul avanpost

De fiecare dată când deschizi pentru prima oară o carte, îți dorești să îți placă. Însă sunt foarte puține cărțile care reușesc să îți sustragă un „Wow” încă de la prima pagină. Ei bine, iată că eu am avut parte de acest sentiment, exact de la cartea față de care am avut mari rețineri: „Ultimul avanpost”, de Lavinia Călina.

Deși pusesem ochii pe cărțile autoarei de ceva vreme, am tot amânat să le cumpăr. De ce? Pentru că nu citisem încă nimic din acest gen, în general prefer cărțile romantice, fantasy și polițiste. Dar iată că mi-am făcut curaj, și am hotărât să îi acord o șansă acestei distopii. Și bine am făcut. După prima pagină, deja știam că m-am îndrăgostit iremediabil de această serie, și de stilul de scris al Laviniei.

Unul dintre lucrurile pe care le apreciez cel mai mult la o carte este capacitatea acesteia de a-mi crea o imagine ca de film, care se derulează în fața ochilor mei, pe măsură ce citesc. Iar „Ultimul avanpost” este un bun exemplu în acest sens. Modul în care este scrisă, descrierile ample, însă deloc plictisitoare, toate acestea creează un întreg univers în care cititorul este atras fără să își dea seama.

La un moment-dat, în timp ce citeam cartea, mă gândeam că ar fi nemaipomenit să se realizeze un film după ea. Dar apoi, am stat și m-am gândit mai bine, și mi-am dat seama că nici un regizor, oricât de talentat ar fi, nu ar reuși să redea cu acuratețe suspansul și intriga din această carte. Și ar fi păcat. Ar fi excluse multe detalii, iar farmecul pe care îl are cartea ar fi spulberat.

Diane

Acum însă, haideți să vă povestesc puțin despre subiectul în sine. Voi încerca să mă rezum la cât mai puține detalii, deoarece chiar îmi doresc să descoperiți singuri povestea din acest roman.

Acțiunea se petrece în anul 2046, după încheierea celui de-al Treilea Război Mondial. Finalul războiului aduce mari schimbări, astfel că România, așa cum o știm noi astăzi, devine Regatul Unit al Țărilor Române (R.U.T.R.), care este împărțit în regiuni.

„Aș fi dat orice să fiu acasă. Și asta era doar prima oprire, după prânz urma să mergem în Regiunea 5, loc care îmi displăcea groaznic. Zonă industrială, cartiere sărace, mult fum, multă mizerie, oameni veșnic nemulțumiți, cam la asta se rezuma 5. În urma războiului rămăseseră puține orașe locuite, marea majoritate fiind azi pustii și considerate zone restricționate.”

Personajul principal este Diane Dumitrescu, fiica Ministrului Afacerilor Interne. Aceasta este logodnica prințului Alexandru, însă logodna lor este una aranjată, nu bazată pe sentimente.

„În caz că nu am menționat mai devreme, familia lui Alex e cea care conduce regatul… a, da… și Alex va fi viitorul meu soț.

Atitudinea sa de petrecăreț/rebel punea o amprentă urâtă pe imaginea familiei regale, așa că maică-sa, viitoarea mea soacră, angajase câțiva consilieri care să mascheze totul. Astfel, în urmă cu vreo patru ani, cineva a decis că o logodnă cu o fată dintr-o familie bună ar putea să ascundă fața adevărată a lucrurilor.”

Legătura dintre Diane și Familia Regală

Dia duce o viață îmbelșugată, făcând parte dintre conducători, însă ea este complet nefericită. Deși din exterior, pare că viața ei este una lipsită de griji, lucrurile sunt cu totul diferite. Obligată să respecte condițiile impuse de tatăl ei, de Familia Regală, și de logodnicul ei, care este departe de a fi unul amabil și iubitor, Dia suferă, însă nu are dreptul de a se revolta, ci trebuie să afișeze întotdeauna o atitudine supusă.

„M-am ridicat de pe scaun și m-am postat în fața oglinzii, ca să pot vedea rezultatul final. Eram conștientă că îmi frecam mâinile de nervi, uram să vorbesc în fața unui public, îmi era greu să fiu naturală atunci când trebuia să recit un text scris de alții.”

 „Mi-am dat ochii peste cap. aveam buna dispoziție a unui condamnat la moarte și numai de lingușelile lor nu îmi ardea.”

Însă ceea ce este și mai greu pentru ea sunt coșmarurile, care îi acaparează somnul. Dar de unde provin aceste coșmaruri? Sunt ele simple vise, sau conțin detalii rupte din realitate?

Ultimul avanpost – răpirea Dianei

Viața Dianei ia o întorsătură neașteptată, în momentul în care este răpită. Dacă până atunci era nemulțumită cu viața pe care o ducea, acum ar da orice să se întoarcă la logodnicul ei. Însă odată cu trecerea timpului, totul devine confuz, iar coșmarurile Diei devin din ce în ce mai dese. Mai mult, ea începe să cunoască o altă realitate, în momentul în care este nevoită să vadă cum arată viața poporului, care trăiește în condiții la limita mizerabilului și al lipsurilor.

„Ciudat cum în câteva zile am trecut de la Cu ce vă mai pot servi, domnișoară? la Bă, fată, treci la coadă! Viața are un simț al umorului foarte dezvoltat.”

Dar cine sunt răpitorii, și ce interese au ei? Este Dia cine credea, sau viața ei este una cu totul diferită față de ceea ce știa ea până în momentul răpirii? Ei bine, surprizele par să se țină lanț pentru ea, iar realitatea pe care ajunge să o cunoască este cu totul diferită, și deloc plăcută.

Ultimul avanpost – o carte pe care o recomand

În urma unor încăierări dintre conducerea Regatului și rebelii care au răpit-o, Diane este nevoită să ia decizii care nu sunt deloc ușoare. Ce va face de aici încolo? De partea cui alege să fie? Dar oare are cu adevărat de ales? Sunt multe întrebări la care veți găsi răspunsul doar citind această carte.

„Bieții tineri își scoaseră cuțitele și se pregăteau să mă facă tocăniță. Gata cu mila, mi-am zis în gând. Am pus mâna pe centura din jurul taliei și am lăsat să îmi scape un zâmbet ironic. „Ori ei ori eu” înseamnă eu. Mereu.”

Cartea conține și anumite scene dure, care îi trezesc cititorului anumite stări de neplăcere. Personal, consider că aceste scene se încadrează perfect în intriga cărții, însă anumiți cititori ar putea fi ușor deranjați de aceste descrieri detaliate. Recomand cu toată încrederea Ultimul avanpost atât iubitorilor de SF și acțiune, cât și cititorilor care își doresc să acorde o șansă noutății, care sunt dispuși să părăsească zona lor de confort și să intre pe un teren necunoscut.

Cartea poate fi achiziționată de aici.

0 thoughts on “„Ultimul avanpost” – Lavinia Călina

    1. Multumesc. Recenzia e frumoasa, pentru ca la asemenea carte, nu poate fi altfel. Sper sa iti placa si tie cartea la fel de mult pe cat mi-a placut mie. Astept parerea ta dupa ce o vei citi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: